Tip of the Iceberg: Cara Pandang Dan Nilai Anak-Anak


Saya mudah stres bila anak meragam. Dan saya rasa serta fikir anak-anak saya tak seperti anak orang lain.

Kalau boleh saya nak anak-anak yang diam, tidak hiperaktif, dengar cakap, tak bergaduh sesama mereka, duduk diam masa pergi function atau kenduri.

Bila bercerita, saya selalu bagitahu kepada orang lain bahawa anak-anak saya hiperaktif dan suka meragam.

Tapi itu dulu…

The Field Is Always Greener On the Other Side…

Bila muhasabah balik, anak-anak saya sebenarnya normal sebagai kanak-kanak.

Memang kanak-kanak mempunyai pelbagai ragam dan karakter. Mereka bukan hipokrit terutama mereka yang belum remaja. Mereka sangat ekspresif.

Yang tidak ekspresif itulah yang kita risau sebenarnya.

Malah secara umum, sebenarnya anak-anak saya juga seperti kebanyakan anak orang lain. Cuma, mungkin kita selalu lihat ‘the other side of the fence is always greener‘.

Yang tidak ‘normal’nya ialah orang dewasa atau ibu bapa yang meletakkan harapan dan expectation yang tinggi pada anak-anak yang kadang-kadang belum pun matang atau mencecah remaja.

Bayangkan betapa saya biasa memarahi/memukul anak-anak serta cepat stres pada suatu ketika dahulu. Serba sedikit mungkin ianya kerana saya terkesan dgn cara didikan dan hukuman ayah ketika saya dan adik beradik kecil dahulu.

Pada masa yang sama, menjadi ibu bapa muda atau young parents yang tidak mempunyai ilmu dan pengalaman di dalam parenting serta stres dengan tanggung jawab sebagai isteri dan doktor banyak mengaburi saya. Maka, sudah sahlah masalahnya adalah pada diri saya sendiri.

Hinggakan pada satu ketika, saya meletakkan semua rasa bersalah ke atas diri sendiri. Hinggalah saya ada terbaca satu kisah dalam satu buku motivasi yang mengatakan ibu bapa juga insan biasa yang boleh berbuat salah.

There is always a room for improvement. Maka, jangan terlalu stres dan menghukum diri. Teruskan berusaha untuk berubah menjadi ibu bapa yang lebih baik.

There is always a U-turn. Anak-anak seperti ibu bapa, boleh diubah dan berubah kepada fitrah mereka yang asal.

Perbetulkan Cara Pandang Dan Nilai

Yang penting cara pandang dan penilaian kita yang harus diperbetulkan.

Kerana itulah, al Quran menerangkan anak-anak dan pasangan kita dengan pelbagai perumpamaan.

Ada masa mereka merupakan ujian, ada masa mereka merupakan perhiasan dan ada masa mereka merupakan al baqiatus soleehaat (bekalan amalan) kerana ia semua bergantung bagaimana kita memandang dan menilai mereka.

“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.” (al-Anfal:28)

“Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.” (al-Kahfi:46)

Sekiranya kita benar-benar yakin merekalah al baqiatus soleehaat (modal bagi amalan soleh), maka kita kena yakin merekalah rezeki yang Allah berikan kepada kita.

Sudah tentulah kalimah syukur yang sentiasa kita lafazkan walau apapun keadaan fizikal, mental atau akal anak-anak kita.

Bukan keluhan atau sesalan. Kerana buruk atau baik, merekalah anugerah daripada Allah SWT.

Lebih indah jika kita yakin mereka jualah perhiasan yang menjadikan kita cantik serta tidak kurang dipandang di dunia ini.

Bak kata al-Imam al-Raghib, “Perhiasan adalah apa yang mencegah seseorang itu daripada kelihatan hodoh sama ada di dunia mahupun di akhirat.”

Kata-Kata Itu Doa

Ya, tanpa sedar rupa-rupanya saya sering menggambarkan kepada orang lain bahawa anak-anak selalu meragam dan menangis, terutama Naurah dan Imad.

Tapi sebenarnya, mereka tidak akan meragam tanpa sebab. Habis-habis pun ragam mereka kerana berebutkan barang sesama mereka. Tidak pun kerana simptom kurangnya kasih sayang kepada mereka atau salah cara kita memberi perhatian.

‘Nakal’ mereka bertempat.

Saya teringat cara orang dulu-dulu menegur anak.

“Bertuah punya anak.”

“Haa, panjatlah lagi (pokok), nanti mak ubatkan kalau jatuh.”

Sindir dalam lembut yang penuh pengajaran dan hikmah. Bukan maki bukan sergah.

Mungkin yang selalu kita kena ucapkan ialah, “Anak saya baik… elok aje main dengan abang dan kakak dia.”

Lagi bagus sekiranya kita perbanyakkan pujian tatkala mereka membuat kebaikan supaya ianya menjadi galakan atau positive behaviour encouragement.

Yakinlah psikologi serta reverse psychology sangat membantu.

Saya masih lagi ingat ketika kami mula-mula menggunakan teknik ini di rumah, terasa sangat palsu dan hipokrit. Namun lama kelamaan, Alhamdulillah kami mula melihat hasilnya sedikit demi sedikit.

Kekuatan Spiritual Sebagai Benteng

Akhir kata, jangan sesekali putus asa. Yakinlah dengan usaha dan bukanlah dengan hasilnya.

Usaha kita merupakan suatu perjalanan yang kita tidak pasti akan akhirnya.

Memberi dengan sebaik-baiknya agar balasan Allah jualah yang terbaik buat kita.

Ada masa iman kita tinggi, ada masa iman kita rendah. Itu biasa kerana kita insan biasa.

Bak sabda Nabi,

“Demi Dia yang jiwaku berada di tangan-Nya, jika kamu sentiasa berada di tahap yang sama seperti ketika mana kamu bersama denganku dan semasa mengingati Allah, nescaya Malaikat akan berjabat tangan denganmu ketika kamu berhenti rehat atau berjalan! Akan tetapi, wahai Hanzalah, ada masa untuk ini dan ada masa untuk itu (Baginda mengulang menyebutnya tiga kali).”
(Hadith riwayat Muslim)

Kekal sedar serta sabar menahan diri itulah kunci takwa buat ibu bapa semua.

UMMUSAIF.COM
43000, Kajang.

Advertisements

10 thoughts on “Tip of the Iceberg: Cara Pandang Dan Nilai Anak-Anak

 1. Seperti membaca kisah saya sendiri, cuma saya bukanlah seorang doc. Dah tahu, kenelah saya berubah, kan?

 2. Perkongsian yang baik..betul tu muna..akakpun sama jgk..rasanya ilmu teori tu ada tetapi bila waktu paraktikalnya tu kena punyai kesabaran yg tinggi..ada masa kita kecundang dgn diri sendiri.

 3. Pingback: Cara Pandang Dan Nilai Anak-anak kita | JAGABADAN.NET

 4. ada beberapa benda yang saya amat agree di sini…

  ‘……meletakkan harapan dan expectation yang tinggi…’ saya selalu expect anak saya untuk behave di majlis2…. lupa yang mereka tu budak2… haisshhh….

  ‘….Yakinlah dengan usaha dan bukanlah dengan hasilnya….’ terima kasih kerana memberi peringatan kepada diri saya…

 5. subanallah….cerita yang sangat bermanfaat dan menginsafkan..semoga saya juga terus diberi lebih kesabaran dalam mendidik anak-anak…

 6. kisah yg sgt menginsafkan saya…saya hari ini, seperti doktor muna dahulu…selalu marah/pukul
  /cubit anak2 yang buat perangai…stress sangat2 dengan perangai anak2 dan kadangkala menangis memikirkan kenapa anak aku begini..kenapa anak aku tak macam anak org lain…dan kadang2 sedih bila memikirkan saya tidak dapat menjadi ibu yang baik buat mereka..marah kepada diri sendiri sebenarnya…di usia sebegini masih terkial2 mematangkan fikiran…

 7. My daughter always think she’s great.because frasa, ‘naurah ni sgt hebat’ (namapun sama:)) tak pernah lekang dr mulut maknya. The power of a praise.they actually believe what you tell them, even if you dont really mean it.keep up the gd work!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s