No More TADIKA ITU!


naurah n me

TERKINI: Saya menerima surat peguam meminta saya membuang logo TADIKA ITU daripada artikel ini, atau bakal dikenakan tindakan undang-undang. Justeru logo itu saya buang dan nama tadika itu juga saya tukar kepada TADIKA ITU. Terpulang kepada pembaca untuk mengambil teladan yang bagaimana daripada kisah ini

Sudah hampir 6 bulan Naurah di TADIKA ITU.  Akhirnya, sampailah hari report card Naurah.

Setelah selesai tutorial di PPUKM hari ini, suami saya terus mengambil saya untuk ke TADIKA ITU Naurah.

Sesampai di TADIKA ITU, hanya saya dan Naurah pergi berjumpa guru kelas. Suami saya lebih ‘rela’ duduk menunggu di dalam kereta daripada bersemuka dengan guru. Pengalaman beliau sebelum ini dengan guru di situ membuatkannya serik untuk berjumpa dengan mana-mana guru.

Sesampai di kelas Naurah, Teacher Chong (bukan nama sebenar) terus mempelawa kami duduk di kerusi.

Perkara pertama yang diserahkan oleh Teacher Chong adalah kertas-kertas ujian akhir Naurah.
Teacher Chong memberitahu betapa Naurah lemah di dalam spellingnya. Naurah cuma mendapat markah 41% sahaja untuk Bahasa Inggeris. Beliau juga bertanya sama ada ada sesiapa yang boleh menunjuk ajar Naurah di rumah. Saya terangkan kepada beliau di mana saya selalu tidak sempat untuk mengajar beliau kerana waktu kerja syif yang berubah-ubah. Padahal, itu bukanlah alasan sebenar mengapa saya jarang mengajar Naurah jika dibandingkan dengan masa yang saya peruntukkan untuk mengajar Saif.

Daripada perjumpaan dengan Teacher Chong tadi, apa yang membuatkan saya terkilan ialah sikap guru yang tidak positif dengan pencapaian anak muridnya. Daripada 5 kertas ujian yang diambil oleh Naurah, hanya satu sahaja yang ditunjuk dan ditekankan oleh Teacher Chong. Dan ianya adalah kertas ujian yang paling corot, Bahasa Inggeris. Beliau sedikit pun tidak meng-highlight subjek yang lain seperti Bahasa Malaysia (91%) dan Agama (100%). Apabila saya bertanyakan tentang kedua-dua subjek ini, katanya soalan-soalan kertas ujian ini memang senang (dengan kata lain, ‘itu pasal Naurah boleh skor’).

Selepas selesai daripada perjumpaan tadi, saya sedikit pun tidak terkilan dengan pencapaian Naurah. Tetapi sebaliknya, saya lebih terkilan dengan sikap guru atau sistem sekolah pra sekolah yang kononya telah memenangi banyak anugerah pra sekolah itu.

Terkenang 6 bulan yang lalu..

Sebelum Naurah memasuki sekolah TADIKA ITU, Naurah telah dimasukkan ke sebuah tadika ‘biasa’ yang berhampiran dengan rumah kami. Kami semua sangat teruja apabila Naurah mula bersekolah. Namun, selepas seminggu bersekolah di situ, kami sedikit demi sedikit melihat akan kelemahan sekolah ini. Naurah sepatutnya mendapat pakaian uniform sekolah (di dalam pakej yuran), tetapi disebabkan guru salah mengambil ukuran, hampir semua murid-murid di situ tidak beruniform sehinggalah 5 bulan berlalu.

Setiap hari juga, saya lihat Naurah tidak mempunyai sebarang homework dan apabila cuti penggal bulan 5 berlangsung, saya dapati Naurah masih tidak mengenal ABC dan 1 hingga 10! Ini membuatkan saya ‘mengamuk’.

Maka, saya dan suami pun terus mengambil keputusan untuk menukarkan Naurah ke sekolah lain. Kami bertanyakan banyak prasekolah, tetapi kebanyakannya tidak mahu pengambil pelajar baru di tengah tahun. Dan oleh kerana pada waktu itu PPSMI masih dipersetujui kabinet, maka kami memilih TADIKA ITU, dengan harapan Naurah akan mahir di dalam Bahasa Inggeris.

Hari pertama Naurah di TADIKA ITU, Naurah memang bersemangat. Beliau sangat ceria dan tidak sabar untuk bersekolah.

Namun, pada hari ke tiga Naurah di TADIKA ITU, Naurah telah mengeluarkan tantrumnya  sewaktu bangun tidur. Naurah tidak mahu bangun untuk ke sekolah. Beliau juga mengamuk-ngamuk dan tidak mahu memakai baju. Pelik, sungguh pelik, mengapa tiba-tiba Naurah tidak suka sekolah? Dan hampir selama sebulan, Naurah tidak suka bangun pagi untuk ke sekolah. Padahal, di sekolah lama beliau, dia tidak begitu. Apabila ditanya, Naurah kata gurunya garang dan selalu marah dia.

Pada minggu ke dua pula, Naurah memberitahu kami, beliau telah dimarahi guru kerana terkencing di dalam seluar. Saya sangat terkejut dengan cerita Naurah itu. Dimarahi? Padahal seingat saya, Saif tidak pernah dimarahi guru apabila beliau terkencing di dalam seluar semasa di PASTI semasa berumur 5 dan 6 tahun. Kita semua tahu, kanak-kanak boleh mengalami ‘accident‘ seumpama ini. Dan ini bukan satu kepelikan.

Kami juga diberitahu Naurah bahawa gurunya mengatakan beliau tidak boleh memakai tudung ke sekolah. Apabila saya sendiri bertanya kepada salah seorang guru di situ (bukan Islam), dia membenarkan cerita Naurah itu dan memberi alasan bahawa dikhuatiri Naurah akan confuse dengan subjek agamanya kerana hanya sewaktu kelas agama sahaja murid-murid disuruh memakai tudung dan bukan di kelas subjek lain. Dengan rasa pelik dan terkejut dengan jawapan guru berkenaan, saya meninggalkan guru tersebut tanpa sebarang argument bila mengenangkan tiada gunanya saya terangkan kepada guru bukan Islam itu.. Errr, siapa yang confuse?!

Alhamdulillah, Naurah masih kekal dengan tudungnya dan hingga hari ini beliau telah mempunyai seorang pengikut.

Selain daripada itu juga, saya lihat Naurah selalu tension dengan jumlah homework yang banyak setiap hari. Sehinggakan guru selalu menulis dengan pen merah, “Please Do Your Homework” di dalam bukunya. Setiap kali saya menyuruh Naurah membuat homework, beliau akan stress dan jarang sekali menghabiskannya. Padahal, Naurah yang saya kenali amat sukakan buku dan sentiasa mahu turut belajar semasa saya mengajar abangnya.

Naurah juga kelihatan mudah marah dan meragam lebih daripada sebelumnya.

Exam Oriented

Sikap tidak suka sekolah dan belajar ini sebenarnya timbul apabila suasana pembelajaran di sekolah tidak menarik. Guru-guru gagal membentuk suasana yang ceria dan mennyeronokkan bagi kanak-kanak untuk mahu belajar. Guru terlalu mengejar silibus dan exam oriented seawal pra sekolah. Character building bukan objektif utama, tidak seperti di sekolah-sekolah di Eropah dan Amerika Syarikat.

Selain daripada gagal memupuk minat belajar secara ceria dan menyeronokkan, mereka juga gagal menyemai nilai-nilai murni di kalangan murid-murid seperti buat baik kepada ibu bapa dan adik beradik, tidak bercakap kasar, kelas agamanya juga gagal untuk mengajar amalan-amalan harian yang baik seperti bacaan doa dan sebagainya. Ini berbeza dengan Saif semasa beliau di PASTI. Semasa di PASTI, Saif akan menceritakan semua kisah-kisah Nabi dan amalan yang baik kepada kami.

Pada hari konsert Naurah juga, suami saya sendiri mendengar bagaimana para guru memarahi murid-murid dengan nada suara yang tinggi, “Why u stand there? Stand here!”, kerana pada waktu itu mikrofon sedang on di belakang pentas. Malah, saya juga telah menyaksikan beberapa kali, betapa tingginya nada yang digunakan oleh para guru semasa mengajar di kelas terutama oleh guru-guru bukan melayu.

Mungkin, saya silap kerana mengharapkan semua expectation saya itu daripada TADIKA ITU. Padahal saya tahu, TADIKA ITU mengutamakan Bahasa Inggeris dan tidak yang lain.

Saya ada juga bertanyakan bagaimana keadaannya di cawangan TADIKA ITU yang lain. Kakak saya juga menghantar anak-anak beliau ke TADIKA ITU. Di TADIKA ITU, semua guru-guru Islam memakai tudung dan murid-murid Islam juga disuruh memakai tudung.

Walau bagaimanapun, saya tetap terkilan dengan sikap guru Naurah yang garang dan kurang sifat lemah lembut serta sistem exam oriented yang terlalu awal untuk kanak-kanak pra sekolah.

What a bad start!

p/s: sekadar nota kaki tambahan bagi mereka yang ingin menyiarkan artikel ini kepada orang lain (bukan niat utk spesifik kepada orang tertentu):

Ini pengalaman kami personally. Ia bukan kisah dongeng atau rekaan semata-mata. Pengalaman orang lain mmg tak sama.
I did mention, there are good ones, tetapi saya cuma mengatakan ” cukuplah buat kami, No more TADIKA ITU”. Sama ada saya nk report straight kpd mereka atau tulis dlm blog ke, itu hak peribadi saya.

Saya juga nk betulkan sedikit poin, saya tak pernah expect semua student perempuan pakai tudung spt naurah.
Apa yg saya kesal cuma apabila salah seorang teacher di situ tegur naurah pakai tudung, itu aje.

Dan bila saya menceritakan kisah kami ini, tidak pernah terfikir ria, lupa diri atau bangga diri. Apa yg saya harapkan cuma perkhidmatan yg baik, non bias dan lebih character building/shaping (spt preschool di UK dan US) utk kanak2, itu aje.
Saya akui, kami tersalah pilih tadika utk naurah kerana kami tak sangka TADIKA ITU begitu menekankan akademik dan homework. Alangkah baiknya jika kami tidak begitu stres dgn semua homework yang banyak itu, namun itulah ‘kelemahan’ kami. Bagi parents yg suka sistem TADIKA ITU, teruskan.. insyaAllah tuan2 dan puan2 semua tahu apa yg terbaik utk anak2 semua.

Pengalaman kami ini juga terjadi kepada kanak2 lain di merata2 tadika, tidak semestinya di TADIKA ITU.
Ya, saya akui saya memang lakukan sedikit generalisation ttg guru bukan Melayu garang, tetapi itu berdasar perkongsian saya dgn parents lain di tadika2 non Malay yg lain (dan bukan di TADIKA ITU semata2). Utk pengetahuan tuan, ada seorang ibu lagi (yg hantar anak ke TADIKA ITU) yg mengatakan ada seorang guru bukan melayu yg agak garang. Anak beliau selalu menceritakan bahawa dia takut pada gurunya itu.

Dan mungkin sama ada kita tak tahu atau tak perasan, kadang2 ianya blh berlaku tanpa kita sedari. Kadang2 as parents, maybe kita tak kisah dan menganggapnya satu penerimaan biasa bagi semua. Bagi kami yang masih belajar ini, ada beberapa perkara yg kami tak boleh terima. Lain orang, lain penerimaannya. Sebagai contoh, mungkin penggunaan intonasi suara yg tinggi atau high pitch pun boleh disalah ertikan oleh kanak2.

Saya bercerita tak bertempat??
Salahkah saya menceritakan pengalaman peribadi kami sendiri di blog saya sendiri? ie ‘rumah’ saya sendiri? Bukannya saya pergi ke blog TADIKA ITU, dan tulis komen secara terbuka di blog TADIKA ITU. Kalau saya tak bersetuju dgn isi blog orang, mmg saya akan diam aje.

Ini blog saya, siapa yg membacanya terpulang utk menilai. Mereka bijak, tenang, dan memahami situasi masing2. Saya tak pernah memberitahu tahu nama TADIKA ITU tersebut dan saya juga jelas mengatakan tidak semua TADIKA ITU seperti yang kami alami. Sekali pun tuan mungkin tahu TADIKA ITU, saya tak minta sesiapa pun bagitahu tadika yg mana kerana saya masih lagi menjaga maruah para guru di TADIKA ITU.

Mengapa saya tidak bertanya terus kepada mereka?
Saya pernah bertanya ttg isu tudung demikian, dan terkejut dgn jawapan yg diberi. Saya juga pernah bertanya ttg homework, namun saya merasakan komplen saya mungkin tidak akan mengubah apa2 kerana mmg prinsip TADIKA ITU begitu, homework, English dan exam oriented. Satu lagi kerisauan kami sekiranya kami komplen kepada pihak guru di situ ialah, kami khuatir akan respon yg akan kami terima serta bagaimana reaksi mereka kepada Naurah nanti. Kami takut guru2 akan berkata, “siapalah kami, parents baru, dan murid baru ini..” Itu mungkin sekadar paranoia kami, tapi bagi kami ia tetap valid. Cuba kita bayangkan jikalau seorang ibu komplen pada penjaga anaknya (daycare), anaknya tidak dijaga dgn betul.. Ada 2 kemungkinan blh berlaku. 1-penjaga baik, prihatin akan berubah, 2-penjaga tidak baik dan akan membuat lbh buruk lagi. Maka, kami taknak ambil option itu bcoz kami taknak fikir yg lebih buruk. Bukan niat berburuk sangka, tapi kami tidak mampu untuk memikirkan sebarang kemungkinan.

Maka cukuplah, blog saya sendiri sebagai tempat untuk meluahkan perasaan..

Sekadar menceritakan pengalaman yg kami rasa buruk buat kami. Itu sahaje.
Pembaca ada akal dan pengalaman masing2 utk menilai, mereka tidak taqlid buta. Pembaca sepatutnya menilai kisah kami ini utk aplikasi kisah dan lokaliti masing2.

Bagi yg suka akademik, insyaAllah TADIKA ITU maybe blh berikan sesuatu utk mereka. Bg yg inginkan kelainan, mereka blh membuat kajian terlebih dahulu sebelum membuat keputusan yang mereka rasakan suatu kesilapan. Yg penting, ambillah yg baik dpd kisah kami ini…

UMMUSAIF.COM
68000, Ampang.

393 thoughts on “No More TADIKA ITU!

 1. Salam,

  Memang, mencari preschool yg sesuai untuk anak-anak bukan mudah. Anak Kak Lily sendiri semua pergi tadika yg tak “branded” 🙂 yg penting mereka seronok. Children should enjoy their childhood.
  Mungkin boleh try ALIMKids Playgroup juga untuk adik-adik Naurah sebelum masuk ke alam persekolahan yg formal. 🙂

  • Assalam parents. Would it be possible for you to submit your feedback on your children’s kindergarten at this website? My friend is trying to compile feedback from all parents anonymously in one platform for our children’s well-being. Thank you

   http://www.improvemyschool.com

 2. salamWBT ummu saif…saya adalah salah seorang tenaga pengajar “tambahan” yg mengajar subjek fardhu ain di bangi. benar seperti apa yg ummu saif katakan…saya sendiri selalu hiba bila melihat para guru bukan islam yg garang dan menengking anak2 kita mengajar apatah lagi anak2 yg amat muda usianya- seawal tiga dan empat tahun sudah di tengking andai tidak tahu apa yg diajar atau bermain2 ketika belajar…ttg exam oriented juga benar…mereka mmg diberi latih tubi yg cukup bnyak yg mana tidak sesuai dengan umur mereka..hingga kadang2 saya terfikir kalau saya di tempat anak2 tersebut saya juga akan memberontak..ini hanya berlaku pada guru2 bukan Islam sahaja….walaupun begitu guru2 melayu yg berapa kerat sahaja ada akhirnya terikut dengan tingkah laku guru2 bukan Islam…saya juga sedih dengan keadaan ini….namun apa daya saya sebagai guru tambahan utk merubah suasana tersebut..mungkin tahun depan saya tarik diri dari mengajar disitu…

  • yep setuju. untuk preschool, let the kids know the fascinating part of learning process, untuk bina self esteem diri n then they will be able to overcome the rest stressful learning process. kalau mula2 dah trauma.. susah nak kata

   2nd.. pemilihan tadika yg sejajar dgn aim/goal ibu bapa sangat penting supaya anak x keliru n akan mengalami contraindication

   sy sgt berdoa agar guru2 yang mempunyai kesedaran diberikan kekuatan, berusaha sehabis mungkin.. untuk terus berjuang untuk mengembalikan pendidikan yang sebenar kepada semua 🙂

  • Amat menyedih apabila guru2 yang terlibat dengan pendidikan awal tidak tahu psikologi perkembangan kanak-kanak. Mereka tidak melihat kanak-kanak dengan kaca mata kanak-kanak.

   Ibu bapa dan masyarakat sepatunya diberi pendedahan dan ilmu ttg pendidikan awal spy dpt memilih tadika y sesuai dgn pkembangan kanak2 menurut al quran dan hadis bukan menurut kemahuan/keinginan ibubapa.

   Ibubapa dan guru2 tadika kena faham ” Jangan lupa untuk jadi kanak2 dan Let the children be children. ”

   Homework dan exam oriented bukanlah ‘alam kanak2 biarpun ianya mjdai prinsip sebuah tadika yang branded..ia ttp menyalahi fitrah kanak2..

   Antara kata2 rasulullah ” Ajarkanlah , gembirakanlah, jangan ditakut-takuti, permudahkanlah dan jangan dipersulitkan. Bila kamu marah , hendaklah kamu diam……

   Wallahu’alam….

 3. di sekolah naurah tu, so far hanya guru bukan islam sahaja yg garang dan selalu tengking budak. saya mmg tak blh terima cara tu. Budak2 stres dan jd robot.

  Lagi satu mengapa saya prefer sekolah agama bcoz camana pun pakaian anak kita terjaga.

  Dia akan question bila tgk budak perempuan Islam lain pakai short di sekolah sedangkan di rumah kami shorts, mini skirt, sleeveless dan bebet is completely prohibited.

 4. Salam Ummu Saif. Saya juga ada pengalaman dengan Smart Reader, setakat ini tiadalah pengalaman malang seperti Naurah. Namun saya setuju bahawa Smart Reader hanya tekankan BI dan tidak yang lain. Sedangkan umur 5-6 tahun adalah umur paling ampuh utk. merekod asas-asas ilmu dan membentuk syakhsiah awal kanak-kanak. Jadi rugilah jika hanya tekankan aspek BI sahaja yg. boleh ‘cair’ bila-bila dek kerana kurang guna. Sedangkan jika kita masukkan unsur-unsur kerohanian dan syaksiah pastinya ia lebih berguna dan sentiasa digunakan. PASTI lebih pasti, TASKI lebih ‘multi task’ dan lain-lain tadika Islam di masjid surau pebih dekatkan mereka dengan Islam insya Allah.

  • Assalam parents. Would it be possible for you to submit your feedback on your children’s kindergarten at this website? My friend is trying to compile feedback from all parents anonymously in one platform for our children’s well-being. Thank you

   http://www.improvemyschool.com

 5. Salam, ummusaif..
  jgn bersedih. Saya doakan moga Naurah akan berjaya dan berjiwa kental suatu hari nanti. Saya pernah lalui apa yg tlh naurah alami. Bahkan x keterlaluan saya katakan, saya pernah mgalami lagi hebat dari tekanan tersebut. Saya satu- nya pelajar Islam yg bljr d sbuah sekolah rendah cina ketika itu(tahun 80-an).stiap pagi, saya sentiasa takut utk ke sekolah krn guru2 nya sgt garang. yng paling mgecewakan, guru2 seolah2 mendiskriminasi saya yng satu2 nya pljr Islam ketika itu.apabila tiba waktu hjg tahun, saya selalu menjangkakan yng saya akan mendpt tempat ketiga d dlm class krn mengikut perbandingan, markah saya lebih tinggi drpd pljr yng berdaya saing dgn saya. tetapi,sungguh mengecewakn sy cuma mendpt tempat k-6.sy pernah bertanya kpd guru kelas, mengenai perkara tersebut.apa yng saya dpt adalah tengkingan dari cikgu tersebut.menurut kata cikgu tersebut,saya tidak layak mendpt tempat ke-3,4 dan 5 krn pelajar yng diberi tempat ke-3,4 dan 5 tadi telah mendpt markah bonus krn ibu dan bapa mereka sgt byk menderma wang dan peralatan ke sekolah tersebut(sgt sedih krn ketika itu ibu sy hanya bkerja sbg penoreh getah.lagipun, pelajar yng mendapt tempat ke-3 tadi adalah anak kpd guru besar kami. Saya masih ingat lagi,sewaktu di darjah 6,ketika itu bulan puasa.saya tlh dimarahi oleh cikgu muzik krn sy x meniup recorder.sy memberi tahu bhw saya puasa dan x boleh memasukkan sesuatu ke dlm mulut ketika puasa.tetapi cikgu tersebut x dpt menerima alasan saya.lantas memaksa saya meniup recoder yang tlh diguna pakai oleh seorang budak cina.kata cikgu tersebut,mmandangkn skrg kelas muzik, jadi peraturan di tgn saya dan bukan pada bulan ramadhan. menitis air mata saya ketika itu dan rasa loya meniup recorder tsbt.stlh tamat 6 thn d sek.rendah tsbt,sy merasa syukur. peristiwa tsbt bnr2 memberi saya impak agar kuat dan berjiwa kental dan buktikan yng kita org Islam tidak mundur. Moga kisah pahit saya ini boleh dijadikan teladan utk semua.jgn biarkan bangsa lain memperlekeh kita.

   • teringat ms skolah rendah kena tampar dengan cikgu berbangsa cina sebab sy hanya lambat 5min masuk ke kelas muziknya…

  • Salam….
   hmmm minta maaf lah…tapi tulah dia…belum lagi kita bagi BANGSA ITU MEMERINTAH, dia dah berani buat anak2 kita macam tu….cuba bayangkan kalau islam di malaysia ini tak mau bersatu lagi,next election, takut2 kita tak mampu hadapi risiko masa depan agama dan bangsa kita. minta maaf bukan maksud bertujuan menyentuh isu2 sensitif ini, sekadar peringatan moga2 ada iktibar buat semua….

   wallahualam….

   • sangat setuju…saya cukup takut bila lihat perkembangan malaysia sekarang dr segi pentadbiran yg ada terutama selangor..efeknya bukan pada kita sahaja malah lebih teruk pada generasi akan datang,anak2 kesayangan kita

  • bersyukurnya Malaysia masih mempunyai pemimpin islam..at least… orang islam masih terbela.. bila baca artikel2 sebegini, sangat2 takut andai di masa depan, Malaysia terjatuh di tangan orang bukan islam.. entah apalah nasib kita semua.. semoga allah sentiasa melindungi Malaysia..

 6. Salam Ummu Saif.
  Saya rasa saya faham perasaan Naurah, sebab saya juga sedang mengalami situasi yang sama di dalam tutorial yang pelajarnya berusia dalam lingkungan 18-21 tahun!

  Kelas Bahasa Arab utk pelajar asing. Mengajar dengan laju, tak memahami soalan yg diutarakan pelajar, menyebabkan pelajar yang tiada basic akan tanya rakan sebelah. Kemudian dengarlah bunyi ‘Bass ya banat!’ (bukan larang bercakap, bisik pun tak boleh). Huh, memang tension!

  Kalau Naurah protes tak mahu pergi sekolah, sesungguhnya kakak-kakak dan abang-abang Naurah pun ramai yang ponteng kelas tu sebab tension dengan pensyarah (yang telah pun kami jumpa dan bawak berbincang).

  Apa pun, moga Naurah tak trauma dengan sekolah. Rugi betul zaman kanak-kanak tak merasakan learning is fun.. Fighting Naurah!

 7. Bila bercerita tentang prasekolah, saya teringat zaman kanak-kanak saya. Ketika saya berusia 4 hingga 5 tahun saya bersekolah di UK. Kemudian, apabila pulang ke Malaysia, saya menghadiri tadika di Malaysia selama setahun.

  Tadika di UK sangat menyeronokkan. Setiap nurid belajar mengikut pace mereka sendiri. Saya tak ingat pun pernah stress masa di UK. Murid yang cepat belajar akan belajar lebih advance. Yang agak lambat diberi masa mereka sendiri untuk belajar.

  Namun apabila pulang ke Malaysia, saya menghadapi culture shock. Kalau dulu di UK, saya banyak bercakap, di tadika di sini, saya menjadi pendiam sangat. Saya pun tak sure kenapa jadi macam tu. Tapi baru-baru ni saya jumpa pasal Selective Mutism. Mungkin itulah masalah psikolgi yang saya hadapi. Mungkin kerana suasana di Malaysia yang sangat berbeza.

  Saya dapati semua pelajar ‘dipaksa’ membaca Bacalah Anakku dan ‘dipaksa’ membaca dengan kaedah mengeja. Bagi saya yang sudah boleh membaca dengan lancar, pembelajaran di tadika sangat membosankan. Kalau silibus matematik pula tak berganjak dari nombor 1-10.

  Kalau mereka yang tidak pernah keluar daripada sistem pendidikan di Malaysia, mungkin mereka menganggap bahawa hal ini adalah perkara biasa. Tapi bagi saya yang experience kedua-dua suasana, saya mendapati bahawa tadika di Malaysia adalah terlalu membosankan berbanding prasekolah di UK.

  Bukankah zaman kanak-kanak sepatutnya dipenuhi dengan kegembiraan?

  Meskipun tadika saya tidak berorientasikan peperiksaan dan merupakan tadika yang bercirikan Islam, saya tetap merasakan bahawa kehidupan di tadika adalah miserable. Saya tidak boleh membayangkan perasaan Naurah yang diberi tekanan peperiksaan sejak kecil.

  Sesungguhnya one size does not fit all. Kebiasaaan sistem pendidikan di Malaysia, semuanya diseragamkan tanpa flexibility. Mereka yang sepatutnya boleh maju dibantutkan, mereka yang memerlukan masa untuk belajar ditinggalkan.

  Begitulah sedikit sebanyak perkongsian saya yang mengalami sendiri tadika dan prasekolah.

  • Seronoknya ada pengalaman belajar di UK.. saya tak pernah ke sana.. mahu tak mahu terpaksa mengharungi dan menghadapi sistem pembelajaran Malaysia yang sungguh membosankan ini.. sekarang giliran anak-anak saya pula hadapi sistem pembelajaran yang sentiasa berubah.. dah lah membosankan.. mengelirukan anak-anak dan ibubapa lagi.. sistem pembelajaran Malaysia yang very exam oriented telah membuatkan mak bapak tak nak kalah.. cikgu makin malas.. budak stress.. sebabkan mak bapak tak nak kalah, hantar tuisyen kesana kemari, pusat tuisyen pun tumbuh macam cendawan lepas hujan… makin mahal makin bagus .. agaknya macam tu la..

 8. Saya hantar 3 orang anak-anak dari sejak bayi di Taski ABIM. Alhamdulillah, foundition ugamanya dan pendidikannya sangat kukuh. Ketiga-tiganya semua peperiksaan utama dapat straights A.

  Untuk membalas jasa-jasa guru/sekolah saya terlibat secara aktif dalam PIBG.

  Yakinlah, berikan sumbangan walau sekecilmanapun kepada sekolah, insyaalah rezkinya akan tumpah kepada anak-anak.

 9. Salam ummusaif, saya juga ada pgalaman buruk dgn smart reader (cwgn srwk).2 orang anak saya yg berumur 4 dan 5 tahun belajar disana selama 6 bulan. anak2 saya tidak mahir dan seperti kurang minat bertutur dalam bahasa inggeris. anak sulung yg berumur 5 tahun good in spelling n reading sikit2(kekadang ala eja melayu).anak2 tak mahu belajar dengan saya di rumah. kurang tumpu(mgkn saya tak tahu teknik yg betul).kesal juga sebab saya surirumah.bila saya bertutur dalam bahasa inggeris, anak2 mula terdiam dan kadang kala tertawakan saya. saya berharap dgn ke smart reader anak2 ada pendedahan terutama bila ada sahabat2 sebaya yg boleh bertutur bahasa inggeris. ya memang benar gurunya garang tapi yang saya kesalkan adalah anak2 saya selalu dipinggirkan.guru jarang berkomunikasi dgn anak2 saya,jadi anak2 saya banyak diam(walhal anak saya aktif terutama yang kedua).saya nampak semua ini kerana saya selalu jemput anak setengah jam awal dan perhati dari jauh.saya dpt lihat anak2 takada peningkatan. bila tanya guru macammana anak2 saya, jawapannya hanya, ok. saya pula ada cadangkan asingkan kelas anak saya sebab anak ke2 selalu mengganggu kakaknya. tapi mereka tak endah.akhirnya anak saya ke PASTI.Alhamdulillah,boleh membaca bahasa melayu, inggeris dan alquran dgn baik. doa2 harian dan hadis juga mereka hafal. walaupun anak saya masih tak mampu berkomunikasi dlm bahasa inggris dgn baik tapi mereka sudah mula berminat.

  • Salam ummizaima, saya berasal dari semenanjung dan baru berpindah ke kuching. Saya kurang arif dengan SR atau mana2 tadika di kawasan bandar kuching. Mohon puan share ngan saya cawangan SR mana yg tlh puan hantar anak sebelum ini. Ianya penting bagi membantu saya membuat keputusan menghantar hantar anak saya yg berusia 5 thn di tadika francais tersebut. Sekiranya puan ada cadangan lain, mohon share juga. Terima kasih

  • Assalam parents. Would it be possible for you to submit your feedback on your children’s kindergarten at this website? My friend is trying to compile feedback from all parents anonymously in one platform for our children’s well-being. Thank you

   http://www.improvemyschool.com

 10. salam. pengalamn sye pula sye rasakan sgt berbeza dgn ape yg puan cuba smpaikan. krn anak2 saya sgt suka pergi ke smart reader malah pd hujung minggu juga mereka selalu bertanya2 kenapa hr ini tak boleh ke sekolah? jd disitu sye dapat lihat bahawa mereka suka ke sekolah. improvement dlm kehidupan harian mereka juga sgt mberangsangakn. mereka mula apply ilmu fardhu ain yg diajarkan di smart reader dlm real life mereka. sgt terharu.
  jd sbnrnye ape yg sye lihat adlh tak semua smart reader mberi pulangan negative kpd anak2 kte.
  harap puan dpt berjumpa dgn tadika utk anak puan sprtimana sye jumpa smart redaer kids alam damai utk anak sye.

  • Puan Nisa,

   Kami masukkan Naurah ke Smart Reader ‘ di sini’ memang kerana sepupu-sepupu Naurah belajar di Smart Reader Alam Damai. Pengalaman mereka di cawangan itu sangat berbeza dengan pengalaman Naurah ‘di sini’

   • Salam ummusaif, mohon share ngan saya cawangan mane yg puan hantar naurah ni.penting utk saya sbb ni sbg penentu jugak dlm keputusan yg saya bakal buat nnt utk hantar anak saya di tadika francais tsbut. Sangat2 appreciate sekiranya puan dpt share. Just pm saya di email saya raulnme77@yahoo.com. . Tqvm

   • A”kum Ummusaif.
    Saya terharu bla mbaca ksah Naurah. Saya hantar anak ke taska cheras ria. Alhmdulilah anak2 saya dari kakak hgga 2 org adiknya 6thn dan 4thn smuanya saya hntar ke taska itu dan cikgu yg sama juga. Ckgunya bgus krana anak saya msuk 5thn dah pndai mmbaca surat khabar. Padahal saya sndiri pun jarang ada di rumah krana brkerja shiff yg x mnentu di ppukm. Skrang ni dah msuk 6thn bacaannya dah smakin lancar. Baru2 ni ckgu britahu skiranya sesapa yg ada adik umur 4thn juga bleh hntar utk prcubaan smentara. Stkat ni anak saya yg 4thn dah pndai kira 1 hga 10.. A hga H,lain2 blum dpt hafal lagi. Sronok sgt bla anak saya smua dpt blajar di Taska Cheras,apatah lagi ngan ckgu Leha.

 11. Salam puan. Saya adalah salah seorang pendidik di Smart Reader Kids di salah sebuah SRKids di Cawangan Cheras. Setelah membaca komen Puan mengenai Smart Reader Kids, saya rasa puan perlu befikiran terbuka dalam hal ini. Tidak elok untuk menyatakan TIDAK terus kepada Smart Reader Kids. Adalah amat sayang sekali sekiranya Puan tidak menghantar anak2 puan yg lain sekiranya ada selepas Naurah ke Smart Reader Kids, ini kerana method Smart Reader untuk memberi pendedahan awal kepada anak2 adalah yg terbaik. Saya telah menjadi pendidik di SRKids hampir 3 tahun dan telah banyak mendapat feedback dari guru2 Sekolah Kebangsaan dan Ibu Bapa yg menghantar anak2 mereka ke centre saya, mereka sangat cemerlang dan sangat berkeyakinan untuk menjejak kan kaki ke alam sekolah rendah. Tidak semua centre SRKids begitu.

  • Tidak semua centre SRKids begitu.

   definitely.

   common sense.

   but at personal level, yes, no more Smart Reader for my kids. as for others, they are free to evaluate based on their own experience, be it good or bad.

   • evaluation sesuatu tempat pengajian tidak patut hanya bertumpu kepada kecemerlangan akademik. Itu budaya kita yang banyak salahnya.

  • sy seorang ibu yang menghantar 2 org anak ke private kindergarten area bdr sri damansara..taska based on montessori method..diajar dlm fully english..bagi saya guru adalah seorang pendidik..pd pendapat saya kalau guru marah bkn bererti xsuke..semua bangsa sama saja..ada yang garang ada yang tidak..di sekolah anak saya ada guru melayu, cina dan india..anak2 saya memang very friendly n suka dgn semua guru di sekolahnya. kedua2 anak saya boleh speak in english setelah 2 mnths masuk class…apatah lg mengenal huruf abc dan mengira..sy memang berbangga dgn anak2 saya sebab tujuan utama sy menghantar anak ke sekolah tersebut adalah untuk mereka fasih berbahasa inggeris.mungkin ada sesetengah anak yang manja xboleh ditegur oleh guru…

   • yes.. i love this comment..

    hahaha.. sy phm puan bukan komen untuk banggakan anak puan tapi cara tadika dan guru mendidik anak-anak adalah sama. cuma penerimaan ibu bapa yang jarang / xnampak behaviour anak tu time parents xda..

    ya, cikgu garang means cikgu syg / care.. kalau cikgu tak sayang, dia biar je ank tak buat pape. xperlu nak marah.

 12. “Walau bagaimanapun, saya tetap terkilan dengan sikap para guru Naurah yang garang dan kurang sifat lemah lembut serta sistem exam oriented yang terlalu awal untuk kanak-kanak pra sekolah.”

  Di atas adalah kesimpulan yang berikan dihujung entri saya. Dengan kata lain, saya mmg tidak setuju dgn sikap guru di sekolah naurah. Ianya blh jd individual. Tapi memandangkan smart reader mempunyai seorang principal, maka tugas principal lah yang sepatut monitor akhlak dan sikap guru.

  2. saya mmg tidak setuju dgn approach pra sekolah yang terlalu mengejar silibus dan exam. Setiap hari guru push murid2 buat homework. Ada juga ibu bapa di sekolah yg sama mengadu sedemikian rupa.

  Saya tahu, smart reader mmg berbeza mengikut cawangannya. Ada yg ada homework, ada yg takde. Dan ada yg sedikit islamik, bergantung kpd principalnya.

  Tapi, apa2 pun kami tetap serik dgn Smart Reader.
  Setakat ini kami tidak ada masalah dgn prasekolah islamik yg lain.

  By the way, saya mmg mengajar anak saya Saif (darjah 1) setiap hari. Saya peruntukkan 1-2 jam sebelum dia tidur. Tapi, kami percaya kanak2 tidak sepatutnya dibebankan dgn homework seawal 4, 5 tahun.

  • Saya ada membuka tadika kecil. Sebelum ini saya bekerja di tadika selama 16 tahun dan telah melihat bagaimana kanak2 diberi homework seawal 4 tahun. Setelah melihat bagaimana kanak2 terbeban dengan homework dan bagaimana ibubapa stress dan membuatkan homework untuk anak2 maka saya tidak mempraktikkan homework kerana saya hendak anak2 seronok dan belajar mengikut pencapaian masing2. Tetapi saya berdepan dengan masaalah..iaitu ada segelintir ibubapa yang anak dia masih lemah dalam pembelajaran, menulis pun masih terketar2 lagi request un tuk buku yg “banyak” dan pada akhir tahun bercadang untuk menukar sekolah…dengan alasan yg diberi anak…nak pergi sekolah yang buku banyak. Dan saya sgt simpati dengan anak itu…

 13. That is only point of views.. Whatever it is, depends to parents to choose the best school for their children..

  InsyaAllah doa and tawaqal to the Almighty of Allah…

  I do hope and pray Naurah will perform well in her future undertaking..

  Homeworks for children good in preparing them to standard 1, especially for 6 years kids..

 14. @ummulkayyis,

  pada hemat saya, ummusaif telah pun MEMBERI kpd anaknya dgn berusaha mencari dan menempatkan sekolah yg terbaik yakni Smartreader yg diketahui hampir keseluruhan org Malaysia dgn prestasi yg katanya rata-rata membanggakan. Yg saya tekankan di sini ialah USAHA beliau sebagai sifat MEMBERI daripada seorang ibu.

  Dan atas sifat MEMBERI dari seorang ibu jugalah, lahirnya kekecewaan dlm diri ummusaif yg akhirnya menyebabkan beliau menzahirkannya di sini.

  Dan mungkin juga secara tidak langsung ummusaif telah MEMBERI kepada para ibubapa lain di luar sana dengan berkongsi pengalaman yg tidak enak ini supaya yg lain2 bisa berhati-hati. Sudah tentu lah, bukan semua SR tahap moral cikgu2nya sama begitu, tapi dengan MEMBERI peringatan dan berkongsi pengalaman ini, semua pihak dapat buka mata termasuk! sekolah berkenaan juga.

  Sebagai seorang ibu, saya kira ummulkayyis faham betapa tidak ada kompromi dalam yg namanya urusan pendidikan anak2 apatah lagi saat ia sudah melibatkan perkembangan psikologi anak2 itu sendiri. Cthnya, Naurah yg mula tunjuk tidak minat ke sekolah gara2 sikap cikgunya yg tidak sepatutnya.

  Wallahu’alam.

 15. salam..buat Ummu and Abu Saif dan semua pembaca..
  sekadar berkongsi pengalaman melucukan.adik saya juga belajar di Smart Reader since she was 3 until now,she is turning 6.
  Next year pun akan dimasukkan ke Smart Reader sebab tak tahu mana tempat dah,tempat lain macam worse than here.
  yang kelakarnya,every morning,my mom will have to finish up her homework or else she won’t go to school.kami la yang bertungkus lumus.rasanya tak perlu juga homework menimbun macam tu untuk kids as small as her.baru faham kenapa adik saya macam garang,and panas baran lepas baca atikel ni.thanks Ummu Saif:)
  stress banyak sangat homework and guru yang garang,sama dengan tempat Naurah,tapi ni cawangan Kg.Pandan.
  tambahan pula,most of the teachers are non-Muslim.
  Good part nya,dia dah boleh speaking.terubat la susah senang my mom bangunkan dia and siapkan homework nya.
  Keseragaman pengurusan Smart Reader patut di-update rasanya.
  sekadar berkongsi:D

  • @aminah,

   the basic idea of franchise is to keep the standard. kalau satu cawangan terlalu berbeza dengan cawangan yang lain bergantung kepada siapa Pengetua (branch manager), maka konsep francais yang dibawa itu gagal.

  • @aminah,

   teringat komen ustaz zamri di atas..

   kalau hanya English sebagai sasaran rasanya tak cukup bcoz English blh ‘cair’ over time bila tak dipraktikkan.
   Kebanyakan sekolah rendah adalah menggunakan BM sbg bahasa pengantar. Dan kadang2 famili di rumah pun guna BI yg rojak tidak betul grammarnya. Maka BI tak kemana. Setakat simple English blh le. But as they grow up, BI jd bahasa pasar.

   eg Saif, dia dulu sekolah kt Pasti. La ni nak masuk darjah 2. Dia excellent dlm semua subjek. Dan BI kadang2 dpt B. But never C. Bcoz dia byk belajar correct BI dpd playhouse Disney Channel.

   Maka, utk mahir dlm BI kena continuosly practise.

   • Kita dulu pun pandai english smp p overseas ,,bukan belajar dari tadika kan?..mak bapa pun tak pandai english.
    Betul , bahasa mmg blh berkarat kl tak digunakan tapi tauhid ttp akan subur dan tanggongjawab kita sbg ibubapa adalah mencarikan tmpt y dpt menyambung semaian tauhid kita pada ank2 semasa kita tidak bersama mereka.

   • salam..nak tanya kat mana doc hntr naurah PASTI tu yeh?saya tggl di kajang..anak saya da nak masuk 3 tahun bulan 11 ni..ingat tahun depan nak masukkan dia pra sekolah..saya ade survey genius aulad..mcm best je,,tapi tak pasti brp yuran bulanan..takut saya tak mampu nak byr (mahal kot..)..

   • Mommy vouge: kajang kat mana? PASTI ada di Desa Jenaris, Kantan Permai, Kajang Mewah, Pinggiran Saujana, Taman Delima, Sg Sekamat, Sg Jelok, Bandar Teknologi, dan banyak lagi. Itu untuk Kajang area je lah.

    Email kpd Pengurus PASTI Hulu Langat di pastikhl@yahoo.com utk maklumat perhubungan dan lain-lain maklumat lanjut.

 16. salam..i m new to your blogspace…cerita smart reader ni pernah berlaku pada anak sedara saya..mungkin teacher ada preference to race? not sure..but I have 3 kids and all of them were sent to tadika islam..my youngest attended the best tadika so far..tadika anakku soleh in shah alam..the teacher is dedicated to teach anak-anak islam..makanan pun dia masak sendiri diiiringi doa sambil memasak agar anak-anak murid terang hati..teachers like this are of course i think we can say one in a million

 17. Salam mahabbah utk semua saudaraku seislam. Alhamdulillah masih diberikan kesempatan utk meneruskan tugas sebagai khalifahNYA. Setelah membaca luahan hati seorang ibu dan komen dari semua, saya berasa agak terpanggil utk menjadi penggulung kepada perbahasan yg seolah tiada berkesudahan ini. Sebagai hamba Allah, dalam apa jua perkara yg berlaku kepada kita, kita harus menerima dgn lapang hati, itu tanda kita redha dgn qadha’ dan qadr Allah. Qaddarallahu ma sya’. Seterusnya, i’tibar perlu kita ambil utk menyusun langkah seterusnya agar kita lebih berhati2 pada masa mendatang. Yg muhim di sini, kita yg berilmu perlu dan wajib mengambil langkah utk berterus terang kepada pihak yg kita mempunyai masalah dengannya. Contohnya, sekiranya kita tidak berpuas hati dengan pihak sekolah, sebagai ibu bapa kita sepatutnya berjumpa ‘face to face’ dan meluahkan segala ketidakpuasan hati kita. Kita tidak boleh mengambil sikap hanya merungut dan berbincang di belakang tabir kemudian menguar2kan kepada umum termasuklah ‘melepaskannya’ di dalam blog peribadi yg bakal dibaca oleh ramai org. Ummu saif ada menulis di dalam blognya yg berbunyi seperti ini :

  ……….“sebelum entri ditulis saya tidak pernah mengadu kepada sekolah selepas mendapat jawapan yg agak tak logik dpd guru beliau mengenai pemakaian tudung. Parent teacher meeting hari tu pun sudah cukup menunjukkan sikap mereka. Saya mmg tak suka berleter. Keluhan saya selalunya berbentuk penulisan spy senang dihadam semua.”…

  Ummu saif berkata tidak pernah mengadu kepada pihak sekolah? Bermakna pihak sekolah mungkin tidak pernah tahu akan ketidakpuasan hati ummu saif sebagai seorang islam. Kita sepatutnya berani utk menyampaikan keluhan dan ketidakpuasan hati kita sebelum kita berani mencoretnya di dlm blog. Itu lebih adil bagi kedua belah pihak.

  Sebagai seorang ibu juga, kita perlu menerima dan mengetahui bahawa bukan semua anak2 itu sama. Kalau ada lima org anak, kelima2 itu tak semestinya sama. Mungkin yg sulung lebih cepat catch up akan sesuatu pelajaran, manakala adik2nya ada yg sama sepertinya, dan mungkin ada juga yg mengambil masa. Anak lelaki dan perempuan sahaja sudah berbeza dari banyak segi.

  Dan alhamdulillah setelah perbincangan yg agak panjang dgn komen2 tersendiri dan hujjah balas dari semua, kita dapat membuat kesimpulan tidak perlu menghantar anak2 ke sekolah non muslim walau utk belajar english sekalipun. Tidak perlu. Kalau anak2 itu tidak bermasalah, akan pandai juga dia akhirnya walaupun tidak dihantar ke SR. Lagi pun, apa lah yg kita harapkan pada non muslim,takkan mereka pula yg kita harapkan akan memberi penekanan kpd pend islam, adakah kita perlukan pujian mereka kepada anak kita yg dapat skor subjek pend islam? Macam manalah mereka nak puji, memang dah bukan agama mereka. Sejarah telah membuktikan ramai yg telah berjaya dalam pelajaran termasuk English subject, dan mereka ini tidak pernah ke SR pun. Ingat pada Nik Nur Madihah? Alhamdulillah atas kurniaan kebijaksanaan kepada pelajar itu. Tiada SR, tiada tuition class di luar. Ibu bapa pula hanyalah org biasa yg tidak punya pendidikan tinggi. Subhanallah.

  Mungkin sudah sampai masanya juga utk para suami yg telah kukuh ekonominya agar meminta atau mengarahkan isterinya yang bekerja utk berhenti dari tugasnya di luar.Bukan berhenti utk buka home schooling, tp berhenti utk mendidik sendiri anak2 di rumah dgn tangan dan acuan kita sendiri. Tidak lain utk kembali kpd tugas asal kita sebagai wanita yg bergelar isteri dan ibu. Tambahan pula dgn masalah2 pendidikan awal di luar yg agak membimbangkan dewasa ini. Cuba baca buku ‘Untukmu Wanita – Ust Zaharuddin’, pengisian yg sgt bagus utk para isteri dan ibu juga suami.

  ‘Ala kulli hal, syukur pada Allah atas perbincangan ini. Moga ada hikmahnya insyaAllah. Bittaufeeq wal hidayah. Wassalam

  Al faqeerah ilallah – anfal80,klang

  • @anfal80,

   saya ada bbrp kali berbincang ttg progres naurah dgn principal dan guru kelas di situ. tp bila memikirkan cara mereka berfikir dan bbrp insiden yg kami alami, kami ambil keputusan ‘malas’ nk diskas dgn lbh panjang lebar dgn mereka kerana kami ‘takut’ naurah yg akan menanggung ‘akibatnya’ di sekolah.

   Dan artikel ini sy tulis tak mengharapkan ianya sampai kepada mereka (bcoz sy tak mention pun SR mana), sekadar berkongsi cerita supaya ada yg mendapat teladan. Tapi kalau ada yg got the point, alhamdulillah.

   Terus terang, sy tak mampu utk berhenti kerja. Bukan semua mempunyai suami yg kaya. Malah profesion saya tidak mengizinkan sy berhenti kerja. Kita masih kekurangan doktor muslimah.

   Sedangkan adik Nor Madihah menerima extra tuition dr guru sekolahnya. Ibu beliau seorang suri rumah sepenuh masa. Bab akademik diberikan sepenuhnya kepada guru kerana di situ bukan kemampuan beliau. Dan bukan semua di kalangan ibu2 yg pandai mengajar anak2 mereka subjek akademik. Fardhu ain dan akhlak inshaAllah kita mampu dan sempat.

   • @ummusaif, mmmm…nmpkny diskusi ini bertmbh hangat.”Terus terang, sy tak mampu utk berhenti kerja. Bukan semua mempunyai suami yg KAYA. Malah profesion saya tidak mengizinkan sy berhenti kerja.”saya setuju dgn anfal80,adakah dgn b’henti kerja seseorg isteri itu akan kesempitan hidup?come on smua rezki Allah ada di mana2,mcm tauladan yg ditunjukn oleh keluarga adik nurmadihah

   • @minahleter,

    p/s: sekadar nak requote blk apa yg anfal80 mention: “Mungkin sudah sampai masanya juga utk PARA SUAMI YANG TELAH KUKUH EKONOMINYA agar meminta atau mengarahkan isterinya yang bekerja utk berhenti dari tugasnya di luar”

    Plus, sy harap kita semua tak main sedap cakap aje, mcm retorik. Blm cuba blm tahu. Tgk realiti, agak2nya kalau semua fikir mcm tu, mesti semua isteri dah jd suri rumah tangga.

    Nnti kalau nak beranak, jgn sibuk cari doktor muslimah ye. Cari je doktor laki..

    p/s: mak adik nor madihah pun ada tolong suami dia dgn menjual kuih dan beliau juga pernah sekali kerja cuci pinggan tak silap saya masa suami beliau tidak blh turun ke laut masa musim tengkujuh. Cuba hatam dulu buku adik Nor madihah tu.

   • @anfal80 @minahleter

    saya langsung tidak setuju dengan cadangan supaya ummusaif bhenti kerja, malah sy cukup kecewa dgn pendapat anda berdua

    “Malah profesion saya tidak mengizinkan sy berhenti kerja” – ummusaif *NOTE THE QUOTE

    bayangkan jika semua doktor adalah terdiri dr kaum lelaki? cukuplah satu persoalan utk anda pikir. bukan duit yg menjadi persoalan kalo ummusaif bhenti kerja. tp amanah kepada ummah yg tidak mengizinkan ummusaif berhenti kerja. takkan pmpuan nak beranak, pegi jumpa doc lelaki kot. kalo ada option, for sure la mrk akan pilih doc pmpuan, x gitu?

    cik @minahleter mengatakan;

    “saya setuju dgn anfal80,adakah dgn b’henti kerja seseorg isteri itu akan kesempitan hidup?come on smua rezki Allah ada di mana2,mcm tauladan yg ditunjukn oleh keluarga adik nurmadihah”

    rezeki Allah ada dimana-mana ya, benar sekali. tp tak salahkan bg seorang wanita utk bekerja demi Islam itu sndiri. tak salahkan mahu bekerja utk bantu wanita2 islam?
    lgpun zaman skrg undeniably; no money no talk.
    tak salah bg seorang istri utk mmbantu ekonomi suaminy

    en naufal80 & minahleter kerap menyebut tentang nik nur madihah..

    jangan main sedap cakap sahaja tanpa mengetahui kebenaran. siapa kata nik nur madihah tiada extra tuition class diluar?
    guru2 sekolah ada menyediakan kelas kpd dia secara free. mak dia pun surirumah sepenuh masa.

    .. maaf ayat kasar

   • Saya rasa pandangan ummu tdk adil & terlalu negatif. Tidak sepatutnya diluahkan dlm blog sebegini walaupun ianya blog peribadi kerana ianya boleh mempengaruhi 1 dunia yg lain & memberi tanggapan yg buruk terhadap SR. Saya mmpunyai pengalaman yg membanggakan dengan SR. Anak saya yg pertama masuk sekolah PASTI..tapi hingga darjah 1 dia tdk dpt membaca BM or BI. Saya terpaksa hantar ke kelas tutorial SR. Alhamdulillah penghujung tahun dia boleh membace BI malah menguasai vocabulory & skrag boleh berbahasa Inggeris dengan lancar.

    Kerana itu saya menghantar anak kedua saya ke tadika SR. Memang ada guru yg garang di sana, ttp kadang2 ianya perlu untuk mendisiplin ank2. Setiap pagi mereka akan melakukan solat sebelum memulakan pelajaran. Anak kedua saya boleh membaca seawal umur 5tahun dan penguasaan ilmu fardhu ain juga tdk berkurangan.

    Homework diberi sebagai latihan untuk rasa tanggungjawab pada anak2..kerana disekolah skrang ramai murid2 yg tdk bertanggungjawab menyelesaikan homework.. ibu tdk sepatutnya membuat homework ank2 ia akan membuatkan ank kita tiada rasa tanggungjawab.

    Yang penting adalah niat kita. Apa yg kita nak capai. Bagi saya tugas sebagai ibu lebih penting dalam mendidik ilmu agama dan sahsiah diri anak2. Ditadika mereka hanya mempunyai 3 jam sehari dimana mereka belajar bermacam2 perkara.. dari pergaulan, membaca, menulis & mengira, kreativiti dan sedikit moral & sahsiah diri..

    Kita selalu meletakkan tanggungjawab sekolah untuk mendidik ank2 kita..INGAT..anak akan ikut apa yg kita buat..bukan apa yg kita cakap…

    Kedua2 ank saya masuk kan kesekolah ISLAM..Alhamdulillah, yg pertama telah menjadi Hafiz – hafal 30 juzuk AlQuran diusia 12 tahun.. Yang kedua telah hafal 25 juzuk dan insyalah menjadi Hafizah diusia 12 tahun (nx year).

    Sebagai Islam, hantarlah ank kita kemana jua sekolah tapi pastikan pengetuanya seorang ISlam..

   • salam ummusaif, bile saye baca bolg awak, sy seolah2 mendapat info mengenai PASTI itu bagus, pada mulanya saya juga igin menghantar anak saya ke PASTI, namun setelah mendengar dr bbrp org kawan mengatakan bahawa semasa anaknya di PASTI, tidak ada apa2 yg bole di banggakan. disini menimbulkan keraguan saya yg pada mulanya sgt tertarik utk menghantar anak saya ke PASTI.kerana program pra tahfiz yg cuba di serapkan seawal, dan tahun.minta ummu saif memberi pandangan memgenai PASTI,Utk makluman ummu PASTI ini di Klang.

  • @anfal80,

   Assalamualaikum,

   Dari komen ini: “Dan alhamdulillah setelah perbincangan yg agak panjang dgn komen2 tersendiri dan hujjah balas dari semua, kita dapat membuat kesimpulan tidak perlu menghantar anak2 ke sekolah non muslim walau utk belajar english sekalipun. Tidak perlu. Kalau anak2 itu tidak bermasalah, akan pandai juga dia akhirnya walaupun tidak dihantar ke SR. Lagi pun, apa lah yg kita harapkan pada non muslim,takkan mereka pula yg kita harapkan akan memberi penekanan kpd pend islam, adakah kita perlukan pujian mereka kepada anak kita yg dapat skor subjek pend islam? Macam manalah mereka nak puji, memang dah bukan agama mereka. Sejarah telah membuktikan ramai yg telah berjaya dalam pelajaran termasuk English subject, dan mereka ini tidak pernah ke SR pun”

   Walaupun anak itu dilahirkan pandai tapi adakah salah ibu dan bapa berikhtiar untuk memberikan pendidikan terbaik bagi anak-anaknya? Tidaklah Allah mengubah nasib sesuatu kaum melainkan dirinya sendiri mengubahnya. Kalau begitu pendapat anda, kalau anak anda mendapat tawaran belajar di luar negara, tolaklah, tak payah belajar di sana. Belajar kat Malaysia dah cukup. Boleh jadi lagi hebat dan lagi pandai dari mereka yang belajar di Harvard.

   Allahualam. Maafkan terkasar bahasa.

   • saya setuju dgn pendapat ayu, anfal 80 dn minah leter. ummusaif tak sepatutnya luahkn perasaan dalam blog ni (wlupun dikatakan peribadi, tetapi, hakikatnya, bukan peribadi kerana dapat dipertontonkan pada sekalian orang).. kalau tak setuju sekalipun x payah uar2kan berlebih2 lebihan…. kalau betul ummusaif @ doktor rasa ikhlas dan redha dgn apa yg berlaku, kita tak kn mungkin nak ulang tayang kali kedua terutama pada cara yg lebih terbuka (spt: facebook/twitter/blog) hakikatnya, mmg x dpt dinafikan mempunyai keinginan/nafsu utk membuka keaiban mereka, tidak banyak, sikit, sekelumit pasti ada nafsu itu…
    ummu saif merupakan seorg doktor muslimah, seharusnya mencerminkan ketulinan seorang doktor yg betul2 berperibadi muslimah… tak perlu diperbesar2kan..!. INGAT, wlu bagaimanapun peribadi guru tersebut, mereka tetap GURU yg pernah menabur ilmu pada anak doktor-ummusaif..wlupun mereka non-muslim (inilah kelemahan org melayu, susah nak ajar sifat hormat terhadap guru). pada saya, selagi anak kita tak pernah cedera, tak pernah melecet atau berdarah, sy redha sekiranya guru tersbut terpaksa gunakan pendekatan tegas kpd anak saya, semata2 utk memandaikan anak saya…

    ingat sabda rasulullah saw : akhir zaman nnti, perempuan2 akan melahirkan TUAN..
    faham maksud hadith tersebut??? ibu bapa menjadi seperti hamba pd anak2 mereka..
    maaf kalau sy terpaksa berkata, mungkin anak2 sekarang atau ibu bapa sekarang lebih over memanjakan anak, kerana cenderung pada didikan sikologi(ideologi yahudi) yg akhirnya membawa kepada terhasilnya anak2 yang pijak kepala mak bapa mereka sendiri….
    ingat surah at-taubah ayat yg ke 24… (……isteri2,….anak-anak adalah fitnah bagi kamu……)
    maaf kalau saya terpaksa katakan.. “agak2 lah kalu sayang anak pun”… bak kata pepatah melayu, ‘sayang isteri tinggal2kan, sayang anak, tangan2kan)

    cuba kita bayangkan jika kita berada pada situasi guru tersebut. mungkin ada di kalangan guru tersebut, terpaksa strict dgn anak murid, kerana mereka bimbang, sekiranya anak2 murid mereka tidak pandai, pihak ibu bapa pula yg akan menuding jari kpd pihak guru pula, (“bayar mahal, tetapi anak2 mereka tidak pandai’…-mungkin ini cakap2 belakang yg bakal diluah oleh pihak ibu bapa) jd kemungkinan guru2 ini berasa tersepit, menyebabkan mereka terpaksa strict demi memastikan anak2 murid mereka cemerlang dan dapat segala apa yg dipelajari di sekolah…

    lagi satu,tak salah pada saya sistem yg brorientasikn pepriksaan. sy lebih suka cara tu.. cara yg lebih sempurna bagi melatih mempertajamkan minda anak2 sedari usia muda lagi dan menerima ilmu. pada sy juga, umur 4 – 6 tahun itu bukannya waktu yg terlalu awal,bahkan itu adalah waktu paling ideal utk menerima ilmu… firman ALLAH juga menegaskan bahawa tatkala anak kita berusia 7 tahun, Allah dh ‘suruh’ mereka solat.. bukan ajar mereka solat…. ini bermakna, sebelum berusia 7 tahun, otak mereka berupaya menyerap segala ilmu dikeliling mereka ibarat span yg mnyerap air. jadi apa salahnya kalau orientasi pepriksaan ini, dipraktikkan kepada mereka sedari awal???
    jangan kerana ‘nila setitk, rosak susu sebelanga’…—> jgn kerana sikap segelintir guru2 mereka yg kurang menyenangkan menyebabkan kita memandang sinis pada segala method yg disediakan…

    tp, kesimpulan ringkas sy di sini ialah, mana2 ibu bapa yg rasa guru2 di sekolah, tersalah didik, ataupun pendekatan mereka tidak tepat, maka adalah lebih baik ibu bapa tu, berhenti kerja, dan didik sendiri anak2 mereka… (banyakkkan baca kisah teladan cara didikan ulama’ulama terdahulu) maaf banyak2 jika terpaksa berterus terang pada benda yang HAK….

 18. betul tu Ummu an Abu Saif.nampaknya berdasarkan pemerhatian,memang Smart Reader tak seragam dan tidak di level yang sama.
  nampaknya perlu suruh mak tukar sekolah adik.

   • boleh saya tahu di mana Ayu hantar sekolah Tahfiz anak2 Ayu tu?.. Saya juga sedang mencari alternatif sekolah agama untuk anak-anak saya. Mohon ayu boleh share dengan saya.

  • @nisa,

   well, sepatutnya artikel ni fokus ttg pengalaman kami dgn SR. tp ada yg dah ter off side.
   so saya nasihatkan kalau kita semua nk komen lps ni, cuba fokus kembali kpd isi dan poin penting dlm artikel saya ni.

   0-0.
   ambik yg mana baik, tinggalkan yg buruk.

 19. Cuba belajar fiqh awalawiyyat ya ummusaif….tengok lah mana yg awla..kalau dalam situasi anda, anda rasa keperluan lebih utk mendidik anak2 sendiri, itu lah yg awla bg anda. Kalau doktor muslimah masih kurang, maka kerja anda sebagai doktor lebih awla. Tepuk dada, tanya iman. InsyaAllah tak lama lagi akan keluar ramai doktor muslimah. Memang tgh produce ramai doktor sekarang ni, alhamdulillah dah semakin ramai yg baru2, tak lama lagi akan semakin bertambah. Masa tu insyaAllah ummu saif dah boleh berhenti kerja utk concentrate pada anak2. Wallahu a’lam.

  • @ummuSulaim,

   xde2.tak bolah berhenti jugak. kerja doktor sangat mulia kan.nanti doktor2 baru pon dapat anak, berhenti jugak. nak jadi doktor jauh lagi lame dari nak kawin pastu dapat anak, anak g tadika.

   cikgu tadika yang nak garang2 patut jadi cikgu sekolah menengah yang pelajar dah keras kepale. bukan cikgu kepada kanak2 yang hati suci lagi.

   naurah, masuk lah tadika amal, best 😀

   • oh, adik saya pun dari tadika amal,
    ingat dulu ada je cerita dia bila balik dari sekolah, gembira betul!
    now she’s in standard 5 🙂

  • Maaf UmmuSulaim,

   Artikel ini sudah lama keluar, tapi saya baru baca.
   Nampaknya ramai sungguh yang salah faham dengan tugas dan amanah seorang doktor.
   Bahaskanlah sejauh mana pun, andainya tidak mengalami sendiri, memang susah.
   Realitinya, seorang pelajar perubatan, bukan belajar untuk menemukan kerehatan di kala sudah lama bergelar doktor.
   Bukan juga untuk berhenti kerja kerana sudah cukup berkhidmat.
   Saya setuju tentang cadangan mendidik anak, memang itu tanggungjawab setiap muslimah.
   Tapi jangan lupa, setiap muslim punya cabaran masing2. Tidak semuanya dilahirkan untuk menjadi suri rumah sepenuh masa.
   Allah berikan jalan buat kami untuk berkhidmat kepada ummah, mungkin susah, tapi inilah cabaran kami.
   Mencadangkan untuk berhenti kerja itu sebenarnya adalah hasil pemikiran pesimis.
   Kenapa?
   Kerana mereka merasakan seorang doktor muslimah tidak mampu mendidik anak dengan baik.

   Jujur saya katakan,
   Saya kagum dengan sikap Ummu Saif yang masih sangat prihatin dan peka terhadap pencapaian Naurah. Sedangkan kita semua tahu betapa sibuknya hidup seorang doktor!
   Masih punya masa untuk bertemu dan berbicara dengan guru Naurah.
   Hakikatnya, masyarakat hanya pandai cakap. Tapi tak pandai nak menilai situasi berdasarkan realiti.

   Tugas doktor muslimah bukanlah hanya merawat pesakit, mind you.
   Mana2 doktor perempuan yang Islam, dan sedar akan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim – akan menggunakan sepenuh peluang ini untuk berjuang demi Islam.

   Kita yang hanya duduk dan lihat jangan ikut sedap rasa nak komen itu dan ini.
   Sangatlah tidak pandai, apabila solusinya mengorbankan perjuangan demi Islam.
   Memang mendidik anak juga adalah satu perjuangan, itu saya tidak nafikan.
   Tapi bukankah tugas seorang guru juga untuk mendidik?
   Percayalah, andainya semua orang beriktikad dan patuh terhadap ajaran Islam, takkan ada masalah seperti ini, biiznillah.
   Guru muslimah, doktor muslimah, semuanya berteraskan Islam yang tercinta.
   Subhanallah, tidak mustahil Islam kembali gemilang di hati-hati kita.

   Apapun, nasihat saya di sini buat Ummu Saif dan semua yang membaca,
   Buatlah segalanya dengan bersungguh-sungguh demi Allah.
   Kerana mungkin hasilnya tidaklah seindah yang kita sangkakan, tapi redha Allah lah hadiah terbaik.

   Insha Allah, sama-sama berjuang menegakkan Islam dengan menjadi Individu Muslim!

 20. Pelik dgn kata2 nasri. Pendapat anfal80 bernas, yg kurang setuju tak perlu sampai terkasar bahasa. Jaga adab dalam diskusi, semua org ada pandangan sendiri. Mungkin org lain hanya memberikan cadangan sahaja setelah meneliti permasalahan yg terjadi. Perbincangan ni hanya bertumpu kepada pendidikan awal kanak2. Rasanya kalau nasri kata begitu, saya pun terfikir ada ke kanak2 yg baru berumur dlm sekitar 5-6 thn dah dapat tawaran ke luar negara? Yg dah peringkat tinggi lain lah cerita nya pula. Ni kes isi tak bertepatan dgn tajuk perbincangan. 😐

 21. elok filter je kalau tk suka respon pembaca biadap. hakikatnya pembaca bukan semua akan suka ummusaif. bila kita menceritakan hal peribadi keluarga kadang2 timbul perasaan menyampah sesetgh org..

  so, kena telan kalau xsanggup dari dok berbalah baca sorang2 n jgn siarkan. mcm abusaif sendiri pun pengunjungnya jg bkn semua sukakannya..ada yang meluat bila nampak nk tunjuk terlebih pandai..serba serbi tahu.

  itula hakikatnya, byk blogger skrg menulis pun niat tak betul, nk popular..tunjuk bagus..

  pembaca menilai ikut naluri masing2..adakala tepat adakala prejudis.

  saya sendiri pun adakalah begitu bila membaca blog ini dn SI. sesetgh topik jd meluat. bukan sengaja nk meluat..tp naluri timbul sendri hasil dari pembacaan..

  ramai yg begitu.

  • @nuryn,

   “saya meluat betul tengok ruang tamu rumah dia tu. letak gambar isteri dan anak-anak. macamlah orang lain takde isteri dan anak-anak!” kata seorang tetamu yang datang ke ‘rumah terbuka’ jiran sempena hari raya.

   hmm, dah rumah dia, suka hati dialah nak hias rumah dia macam mana. kita yang tak suka, jangan duduk lama-lama. cepat-cepat keluar sebelum pahala jadi dosa. dan jangan datang-datang lagi.

   saya bila melayari BLOG PERIBADI orang lain, kalau isinya tidak berkenan di hati, saya tinggalkan diam-diam tanpa perlu nak sakit-sakit hati. kenapa perlu meluahkan rasa meluat tak bertempat itu?

   ittaqillah ya mar’ah!

   • @abusaif, salam,

    akhirnya bertemu, berusaha akak mencarinya…

    Untuk apa ye? sebab macam tak percaya pula ada yg rajin nak menyatakan ketidak puasan hati tetapi berselindung.

  • @nuryn,

   Bahaya ni Nuryn. Rather dari fikir si fulan/fulanah menulis dengan ikhlas ke?Lebih wajar/Ahsan kita meneliti hati dan nafsu kita sendiri. Sikap buruk sangka, mazmumah yang kotor.

   Apa yang tersembunyi (niat) antara manusia dengan ALLAH. Tapi kata-kata yang buruk/tidak beradab con: MELUAT satu kezahiran akhlak yang sangat TIDAK disukai ALLAH!

   • sangat setuju dgn alqasam
    sebanyak mana yang kita bersangka buruk dgn orang, entah2 banyak itu jugak org bersangka buruk dgn kita
    astaghfirullah..

  • Kelakar. Siapa kita untuk mentafsir niat seseorang?
   Bukankah itu rahsia antara Allah dengan hamba-Nya?
   Jaga hati, saudari.

   Allah Maha Mendengar, baik yang zahir mahupun batin.
   Itulah sebabnya ada istighfar, andai terlintas yang buruk di hati – cepat2 mohon keampunan-Nya. Bukannya terus-terusan meluat.

   Hati yang kotor sahaja demikian.
   Marilah sama-sama kita mohon ampun dari Allah SWT, atas setiap kata2 terbit dari mulut mahupun terkandas di hati.

   Allah, As-Sami’ul Alim.
   Yang Maha Mendengar, Lagi Maha Mengetahui.

   Kalau kita dengar nama Allah, sewajarnya kita terus gentar, takut.
   Apatah lagi untuk berkata yang bukan2, kerana takutkan azab-Nya!

   Apapun, mungkin saya sahaja yang baru membaca artikel ini, jadi salah silap saya harap semuanya maafkan. Faghfirli, Ya Ghafur..

  • Jahatnya mulut anda..jagalah sedikit hati orang, dalam membaca catatan orang lain, eloknya anda bersifat terbuka, jika difikirkan boleh dicontohi, terimalah, jika tidak maka tidak perlulah anda ikut, anda bebas memilih dan menilai. penulis-penulis blog tersebut pun bukan mahu memaksa anda mengikut pendapat mereka. Jika ingin memberi pandangan memang tidak salah, tetapi pastikan anda tidak menyinggung perasaan orang lain, berhikmah dan bersopan.

 22. Masya Allah, tiada komen lagi kalau dah semua pandangan ada saja jawabannya. Sama2 kita semua jernihkan hati agar sentiasa mendapat hidayah Allah. Astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah. Ampunkan dosa2 kami ya Allah.Itu semua tak lebih hanya pandangan dan respon terhadap apa yg berlaku. tp bila kita sbg manusia tak dapat terima jd tiada erti sebuah perbincangan. Islam is the way of life. Wallah a’lam.

  • abu saif@ ummu saif@
   Semoga selalu dalam lindungan ALLAH swt. Islam akan lebih berJAYA,… bila Umatnya bersatu untuk berkarya yang lebih baik. Ternyata IMAN seseorang berbeda -beda ; meskipun syahadatnya sama. topiknya ” pendidikan” ; ternyata commentnya “individual”… .. sayang sungguh sayang.

 23. Salam ummusaif… sekadar ingin membantu, kalau nak cari tadika yang islami & bgs persekitarannya, mungkin puan boleh lihat di khalifah institute, saya pernah hadir kursus di situ dan subhanallah, saya teruja dengan syllabus pembelajaran di situ. Di sini ada sedikit info;

  KHALIFAH INSTITUTE

  Lot 298, Jalan 3, Taman AmpangUtama,
  68000 Ampang, Selangor
  (Opposite Ampang Point)
  Tel: 03-4256 6810
  Fax: 03-4256 5423
  http://islamic-world.net

  Semoga sentiasa dalam keberkatan 🙂

  wallahu’alam

 24. Askum Ummusaif.

  Saya nampak point entri ni.

  1) Exam Orinted sesuatu preschool
  2) Method Mengajar
  3) Sikap pengajar i.e favorutism

  Umi saya sendiri buka preschool. Tadika Islam. Alhamdulillah kami buat yang terbaik. Positif dan tiada rasanya aduan ibubapa. Anak-anak semuanya meningkat, suka datang ke sekolah dan parents suka dengan perkembangan anak-anak mereka. Hampir sepuluh tahun lebih umi dan tadikanya beroperasi.

  Hopefully we can injected good preschool education both spiritually and academically in order to sustain the development of our children.

  Exam oriented and all bias while teaching is a no no.

  • alhamdulillah ada yang ada tindakan masing2..

   nak tak nak cara hidup sosial hari ini agak lain. semoga Allah memberikan kelapangan keteguhan hati kepada umi aiyqasam untuk conduct pre school dengan baik

   🙂

  • salam…
   saya bersetuju dengan alqasam, mana2 prasekolah pun sama yang penting keikhlasan gurunya. saya adalah seorang guru prasekolah kerajaan. alhamdulillah walaupun masih baru namun minat saya masih belum luntur. walaupun saya hanya mengajar di prasekolah kerajaan yang semestinya tiada keuntungan yang menjadi keutamaan, namun sebagai guru saya memang menekankan pembelajaran murid dalam semua aspek. oleh kerana saya mengajar dikawasan kampung, saya banyak menekankan Bahasa Inggeris juga. saya meletak diri saya ditempat anak2 dan memikirkan cara bagaimana kanak2 dapat memahami suatu konsep dengan cara yang paling mudah. Alhamdulillah setakat ini murid2 saya masih dapat memahami dan mengingati apa yang telah saya ajarkan. Anak2 murid saya juga jarang ponteng sekolah kecuali tidak sihat. mereka juga gembira jika saya membekalkan mereka dengan tugasan dirumah kerana tugasan mereka mudah dan berkaitan dengan apa yang mereka pelajari di sekolah. kesimpulannya di sini, tidak semestinya prasekolah kerajaan tidak bagus. saya bukan ingin katakan bahawa kelas saya bagus tapi saya ingin ibu bapa buka mata dan menilai sendiri. kebanyakan guru yang meminta menjadi guru prasekolah kerana mereka minat pada bidang ini. terutamanya guru2 baru lepasan ijazah yang pastinya boleh memilih untuk menjawat jawatan lain ataupun menjadi guru di arus perdana tetapi memilih prasekolah sebagai pilihan pertama kerana minat mendalam dan keikhlasan.

 25. salam kak muna,

  dulu saya pernah hantar Humaira ke Little Caliph di Shah Allam. Alhamdulillah cepat membaca, doa-doa pun banyak hafal, solat mereka berjemaah dan anak-anak cepat menghafal bacaan dalam solat. persekitaran pembelajaran lebih santai. cikgu garang memang itu sangat subjektif, ada yang garang ada yang tidak…

  Sekarang ni dah banyak juga, tadika yang menggunakan Little Caliph program ni.

  Cuma mungkin sistem digunakan sama, pendekatan boleh jadi juga berlainan. Jenguk-jenguklah disana.

  mungkin boleh layari web ini:
  http://www.littlecaliphs.com

  ada satu di Ampang:

  Tadika Al-Hakim

  Puan Sahera Bt Hussin,

  No.25, Jln Kosas 2/1,

  Taman Kosas,

  68000 Ampang Selangor.

  Tel: 013-3457075

  Email: sahera_hussin@yahoo.com

  Semoga anak-anak kita terus mendapat pendidikan sewajarnya InsyaAllah.

  Cabaran disini,

  anak-anak terlalu diajar dengan cara bermain dan anak-anak juga di ajar tentang agama christian, puas nak terangkan balik. Tiba-tiba rasa tak sabar nak balik Mesia.

 26. salam..someone wanted to know the teacher/owner of tadika anakku soleh as a rreply to my comment. Her name is teacher mashitah..0193966053..tadika at kota kemuning shah alam..i definitely think others interested in child education can learn from her.

 27. Pingback: Nikmat Kerahsiaan Yang Menghakis Iman « Cahaya Hidayah

 28. Salam,

  Hanya ingin berkongsi yg saya tahu pre-school islamic yg English yg popular adalah Little Caliph and Genius Aulad..
  http://www.geniusaulad.com.my/aboutus.asp
  I have heard of ALIMkid but am not sure the details. Could find out from SUSU IBU.com maybe.

  Semoga Naurah masuk sekolah yg terbaik, insha Allah..

 29. Assalamualaikum,

  Saya juga mempunyai pengalaman yang serupa di Smart Reader. Anak saya memang selalu dinilai sebagai ‘tidak pandai’ kerana tidak mendapat markah 100% dalam SETIAP subjek!

  Tetapi apabila dia menunjukkan peningkatan dalam ujian yang seterusnya, pengetua SR berkenaan akan mengatakan bahawa ‘soalan senang’..Thats why she managed to score!

  Tiada langsung penghargaan yang sepatutnya menjadi salah satu elemen penting dalam perkembangan psikologi kanak-kanak.

  Akibat terlalu exam oriented, anak saya jadi stres dan ini membantutkan daya kreativitinya. Saya langsung membeli sendiri buku-buku bacaan awal seperti siri Bacalah Anakku dan Peter and Jane.
  Barulah anak saya boleh merasa seronok membaca.

  Lapan tahun dahulu, SR tidak menyediakan kelas agama. Saya adalah antara ibu yang berkeras meminta ia diwujudkan. Namun kualiti ‘agama’ yang diajarkan masih berkisar kepada pencapaian akademik. Tiada langsung nilai-nilai SQ yang cuba diterapkan. Sekali lagi saya terpaksa membeli buku dan mengajar sendiri nilai-nilai agama kepada anak di rumah.

  Saya tidak bekerja. Namun jangan ‘dikelas keduakan’ pekerjaan kami di rumah. Rumah adalah ofis kami dan kerja kami bagaikan tiada noktahnya di sini.

  Apa yang ingin saya kongsikan ialah bagaimana pengorbanan masa itu sangat penting dalam pentarbiahan anak-anak. Benar, semua orang penat dan letih dengan tanggungjawab masing-masing tetapi ketahuilah, peranan kita di rumah dapat membantu dalam menyediakan anak-anak dari segi IQ, EQ dan SQnya untuk bersaing dengan bangsa-bangsa asing di luar sana.

  Saya tidak pernah bersifat buruk sangka dan perkauman. Saya dibesarkan di sebuah pekan kecil yang memiliki semangat muhibbah yang sangat jitu. Malangnya, semangat itu sudah kian terhakis dari pegangan generasi baru akibat ditelan arus kemodenan yang jelas bersifat kebendaan.

  Pengalaman menghantar anak di SR mengajar saya akan kebenaran “Orang-orang kafir itu tidak akan redha kepada kamu(orang islam) selagi kamu tidak mengikut cara mereka”.

  Saranan saya, cubalah mendaftar Naurah di tadika Islam seperti Genius Aulad. Sama saja mahalnya dengan Smart Reader. Sekurang-kurangnya, kita dapat menguasai Bahasa Inggeris dan menerapkan nilai-nilai agama yang memang tidak akan dapat diterapkan dengan baik oleh guru yang tidak berakhlak sebagai seorang mursyid.

  Semoga berjaya buat Naurah dan Saif.

   • salam ummusaif, bile saye baca bolg awak, sy seolah2 mendapat info mengenai PASTI itu bagus, pada mulanya saya juga igin menghantar anak saya ke PASTI, namun setelah mendengar dr bbrp org kawan mengatakan bahawa semasa anaknya di PASTI, tidak ada apa2 yg bole di banggakan. disini menimbulkan keraguan saya yg pada mulanya sgt tertarik utk menghantar anak saya ke PASTI.kerana program pra tahfiz yg cuba di serapkan seawal, dan tahun.minta ummu saif memberi pandangan memgenai PASTI,Utk makluman ummu PASTI ini di Klang.

 30. Salam,

  Saya rasa setiap tadika mempunyai kelebihan/kekurangan masing2; tiada satu pun tadika yg tiada cacat celanya – cuma sama ada parents nampak/ tak nampak, tahu/ tak tahu je…
  SR ada almost 300 outlets all over M’sia, saya pasti ramai yg telah mendpt manafaat dr sistem pembelajaran di SR. Cuma mungkin nasib tidak berpihak kpd anak Puan.
  Sebagai prinsipal salah sebuah tadika francais, nasihat saya, sebelum mendaftar anak di sesuatu tadika, bykkan bertanya supaya we know what to expect from the school…
  Semoga Naurah berjaya walau di sekolah mana jua dia belajar

  • @emylia,

   spt yg kita semua maklum SR berbeza2 environment, akhlak guru dan penegasan konsep SR oleh principal masing2. ada yg bagus dan ada yg tidak. dan buktinya bukan kami sahaja menghadapi pengalaman pahit ini.

   ye, mmg saya ada berbincang dgn mereka tp saya tak sangka pulak guru di situ garang dan terlalu byk homework. Bcoz masa awal2 tu dia tak bagi tau pulak dan saya tak tanya pulak sama ada guru dia garang tak.
   Plus saya juga tak tanya pasal homework bcoz pengalaman saya dgn anak pertama dulu di PASTI, tidak begitu.

   PASTI juga ada banyak cawangan dan ramai yg dapat kebaikannya.

   Baiknya sesuatu tadika itu bukan kerana byknya cawangan/outlet.

   Bukan juga semata2 kerana kecemerlangan akademik tetapi akhlak dan character building anak2.

   Bagi SR yg mempunyai Muslim Principal, sepatutnya kenalah pandai2 masukkan elemen Islamic teaching dan akhlak yg baikdlm silibus dan environment. So far yg saya tahu SR cawangan Alam Damai sgt islamik environmentnya.

   Setelah apa yg terjadi pada kami ni, maka kami tahu apa nak tanya pada tadika2 seterusnya: make sure takde guru yg garang, takde paksaan dgn homework.

   • @ummusaif,

    completely agree… yg penting akhlak dan character building…

    kalau saya suri rumah sy jugak masih akan menghantar anak ke tadika/pre-school.. tapi utk masa ini sy masih perlu berkerja…

    now sy ada bibik utk menguruskan rumah tapi sy masih menghantar anak ke tadika…

    sebab yg penting ialah akhlak dan character building, interaksi sesama kawan n kakak2 cikgu di koosh (my lil pronounce school)

    wassalam…

   • saya setuju pada pandangan ummusaif berkenaan kecemerlangan dr segi akhlak dn character building lebih utama… tp, sy x setuju pndpat ummusaif berkenaan, “make sure tak de guru yg garang, dn tiada paksaan dgn homework” dr sudut didikan dalam ISLAM, ini mmg tidak tepat.. hatta ISLAM sendiri mengajar penganutnya peringkat2 atau tingkatan dalam sudut pentarbiyyahan..
    1. kelembutan
    2. ketegasan
    3. tindakan/hukuman
    sesebuah sekolah tu, kalau tdk terdapat seorang guru yg garang, maka, anak murid takkan hormat pd guru dan ikut kata guru….

 31. Pingback: Nikmat Kerahsiaan Yang Menghakis Iman « Tadabbur al-Engineer (faridul.blogspot.com)

 32. simpati dengar kisah naurah ni, terbayang jika perkara tu terjadi kat anak saye. thaths why saye benti keje utk homeschoolkan anak2 sendiri.

  mungkin boleh dapatkan pandangan ttg keburukan preschool di sini(sekadar membuka sisi lain..)
  http://www.exploringhomeschooling.com/ReasonsWhyNOTtoPutYourChildinPreschool.aspx

  mungkin pilihan yg ummusaif ada:
  1-dapatkan tadika islam lain
  2-dapatkan tutor/pengasuh yg baik akhlaknya utk naurah jika naurah boleh belajar di rumah.

  wallahu’alam.

  • @hawa,

   salam hawa. spt yg saya dan ustaz dah bincang kt atas, home schooling is not within our options. Home schoolong sendiri ada aspek negatifnya sendiri eg

   1. kita tak tahu sejauh mana baiknya kita sebagai pengajar vs ibu bapa bcoz kita tak blh nak compare dgn murid2 lain tidak spt di sekolah, ramai2 murid2 blh nilai kita tanpa bias.

   2. anak2 tak bergaul dgn org lain semasa ‘kelas’

   3. kena tgk kemampuan fizikal, mental dan kewangan bg ibu bapa utk berhenti kerja so that blh tumpu dgn home school.

   4. bukan semua ibu bapa pandai mengajar

   so apa yg kami buat ialah dgn menukar tadika anak kami kpd tadika islam.

   • @ummusaif, saya kurang setuju dgn bab anak2 kurang bergaul semasa ‘kelas’. kalau di sekolah pun, sejauh manakah pergaulan anak2 lebih2 lagi di zaman mencabar ni. seringkali salah faham umum terhadap homeschool kids ialah kurang bergaul. cuba layari blogs mcm nadiaschooldays.wordpress.com (homeschool msian mom at US) or http://www.littlekittle.com (homeschool msian mom) untuk pandangan. Their kids mix with others more than normal kids do. Kdg tu normal kids lebih bnyk bergaul dgn maid indo instead of kawan2. Homeschool process ni bukan mcm kat kelas. Kita duduk depan parents mcm duduk dpn cikgu. That is not homeschool.

 33. exams-oriented ni memang masalah betul. tambah pula kalau university tu ada buat lecture recording. tak payah pergi kuliah pun masih boleh score. cemerlang pula tu.

  pemikiran jadi jumud, tidak kritis (betul ke ejaan) atau tidak kreatif bagi graduan dari exam-oriented school.

 34. UmmSaif,

  Anak sulung saya berusia 5 tahun juga mengalami pengalaman yg hampir serupa dgn Naurah. Bezanya, dia berada di Tadika Islam. Saya dapat membuat kesimpulan bahwa jenis sekolah yg kita hendak pilih mesti mengikut cara kita mendidik.

  Ada setengah ibubapa mmg tak kisah kalau guru2 garang dan even cubit pun tak apa wpun anak baru usia 5-6 tahun supaya anak dpt belajar dgn bersungguh2. Ada setengah ibubapa lebih mementingkan pendekatan diplomasi dlm mendidik. So there is no right or wrong answer here.

  Saya lihat tadika anak saya tu mmg bnyk kelemahannya tp itu dari sudut saya manakala dari ibubapa lain mungkin berbeza. Guru2 sgt garang, anak2 tak pandai2, too many homework etc etc etc. Tapi plus points nya hafazan kuat cuma pada saya, anak jadi mcm robot. Tp parents lain suka sbb anak hafaz surah wpun tak paham apa pun.

  Untuk tahun 2010, saya dah survey kindy lain dan kali ni saya bertanya soalan2 spt pendekatan pihak sekolah, kadar homework, ratio murid:cikgu, teknik mengajar etc. Alhamdulillah ada sekolah cawangan Little Caliph baru dibuka di Gombak. Saya pernah bertemu dgn Pengasas Little Caliph. Guru2 LC perlu mengikuti Diploma Montessori di IIU terlebuh dahulu. Teknik mengajar lebih kpd Play & Learn. English Medium etc. Cuma drawback nya, nanti darjah 1 bukan belajar mcm tu.

  Bab kerja vs tak kerja, pada saya mmg kena ikut kemampuan suami isteri. Bila sudah tiba tahap suami mampu, kena ikut peribahasa jgn sampai kera dihutan disusukan, anak dirumah kelaparan. Ada sesetgh isteri terlalu mengejar cita2 dan tggjwb di luar tapi medan sbnr di rumah terabai. Again, bergantung kpd situasi masing2 yg sgt unik. Tapi kena sentiasa tanamkan dlm hati yg satu hari nanti kita nak berbakti fulltime pada keluarga, inshaallah Tuhan bantu lorongkan ke situ. Suami saya juga pendakwah di medan cuma lain sikit dari Saif, dia adik kpd penceramah yg penah sepentas dgn abu saif. Jadi saya faham situasi ummsaif. Saya bekerja tetap dan stabil serta gaji lumayan tp hati sentiasa dirmh. Puas saya cari jalan supaya saya boleh tinggal di rmh. Allah beri saya peluang untuk jaga anak2 setahun tanpa gaji tp rezeki Allah jamin. Masa tu saya homeschool anak2 3 org hinggakan yg 3 tahun dah boleh membaca dan pencapaian mereka jauh lebih dari yg ke tadika. Skrg saya masih tidak bergaji dan saya sdg buat master untuk tukar profesyen nanti. Suami tidak bekerja tetap tapi Alhamdulillah rezeki Allah jamin bila kita niatkan betul2 untuknya. Bunyi mcm mustahil tapi semuanya kerja Allah. Moga jalan UmmSaif juga dibantuNya inshaallah.

 35. saye setuju dgn hudhud.

  bab homeschool ni tak spt yg kbykan orang fikir/nilai.hanya kerana ia adlah dunia asing bg masyarakat dunia esp malaysia maka ia terus tidak diberi peluang.di serata dunia, kebangkitan dakwah kristianisasi diteguhkan dengan mengukuhkan tunjang ikatan kekeluargaan masing2 melalui Homeschool.

  lagi satu homeschool ni tak semestinya ibu kene benti keje, ramai je yg berkerja spt biasa. insya Allah jika nak seribu daya.. 😛

  kene byk tuntut ilmu ttg matlamat dan pelaksanaannya.

  apepon, saye cadangkan ummusaif utk berkongsi pengalaman dengan dr.ummi (klinikummi.blogspot.com), dia tentu sgt memahami situasi ummusaif skrg.

 36. Assalamu’alaikum.

  Terima kasih ummusaif kerana berkongsi pengalaman menghantar puteri ummusaif ke SR. Saya bakal menghantar puteri sulung saya ke SR. Gerun juga membaca pengalaman ummusaif. Walau bagaimanapun, saya masih optimistik – lain padang lain belalangnya. Saya membuat keputusan untuk menghantar puteri saya ke SR setelah tidak melihat perkembangan positif anak saya terutama dari aspek membaca. Pengalaman saya terbalik pula. Saya pernah hantar anak saya ke tadika yg so called islamic (yang pastinya bukan PASTI) tapi anak saya traumatized by cikgu-cikgu yang garang. Masuk ke SR bukanlah untuk mengejar kebolehan berbahasa Inggeris sangat tapi untuk membantu anak saya supaya boleh membaca dengan baik. Saya ingin anak saya bersedia untuk menempuh alam darjah satu yang menakutkan.

 37. Saya dan Ummu Saif juga bukanlah ibu bapa yang memanjakan anak-anak. Garang tak garang, ia subjektif tetapi rotan memang pernah diguna sekali dua. Tetapi kegarangan cikgu-cikgu di Smart Reader itu berjaya mengatasi kegarangan saya.

  • @ABU SAIF,
   Memang lain garang dlm kemarahan.. berbanding garang dlm kasih syg…
   semoga insan2 yg bergelar guru penuh kasih sayang pd anak2 murid tak kira siapa latarbelakang mereka.. kesian sikecil…

 38. saya belum berkahwin tapi mempunyai banyak anak2 buah yang datang setiap hari di rumah ibu saya ketika ibubapa mereka bekerja..

  ada di antara mereka yang ke smart reader, ada juga yang ke taski..

  pengamatan saya, yang di taski tu memang lagi “multitask” bak kata hj zamri zainal abidin (komen di atas).. mengaji dah buleh naik quran.. yang kat smart reader nak kenal huruf pun terangkak2 (ibu saya ajar quran di rumah, itu pasal saya tau..).. yang di taski sebelum makan “wajib” baca doa.. kenal nama2 nabi.. yang di smart reader hanya kenal ben10 dsb..

  ibu saya ada sarankan supaya anak2 yg di hanta ke smart reader tu di hantar saja ke taski – kerana lebih dekat dgn rumah ibu saya, senang nak ambil dan hantar ke sekolah.. tapi, entahlah,, taski tak glamer kan..

  wallahualam.. yang pasti, kita juga ada tanggungjawab kita terhadap mereka juga kan..

 39. Salam,
  Skrg sudah ada banyak kindi/preschools berkonsepkan Islamik kan di Malaysia. Cuba GENIUS AULAD. (CEOnya sahabat sekuliah saya dahulu).
  Kita sbg ibubapa apa banyak pilihan… tepuk dada tanya selera.

  • @Mama Dubai,

   Tahun ini kami baru berpindah ke kawasan Ampang.

   Mula-mula nak daftarkan Naurah ke PASTI, tapi dah full. Kemudian masukkan Naurah ke Tadika Islam franchise berhampiran, tapi tadika tu di pertengahan jalan kekurangan student hingga cikgu pun tak semangat nak belajar. Buka semester baru, kami nak masukkan Naurah ke beberapa tadika Islam di sekitar Ampang tetapi mereka refuse untuk ambil student di pertengahan tahun.

   Kami berlegar-legar selama beberapa hari mencari alternatif dan ditakdirkan terserempak dengan Smart Reader. Berbekalkan testimoni yang bagus daripada sepupu-sepupu Naurah di Smart Reader Alam Damai, kami masukkan beliau ke situ.

   Tetapi demikianlah tahun 2009 melabuhkan tirainya.

   Tidak sedikit usaha yang dibuat untuk mencari… dan masih mencari.

   • @ABU SAIF,

    Salam. Perjuangan ibubapa zaman moden untuk memberikan yang
    peluang pendidikan dunia dan akhirat yang terbaik untuk anak-anak.
    It is a tough job and requires lots of perseverance.

    Mudah-mudahan Allah beri petunjuk dalam memilih yang terbaik.

   • @aydin wildan,

    i’raab yang saya maksudkan ialah habit orang perempuan menganalisa orang lain. hidungnya macam mana, matanya jenis apa, bibirnya bagaimana, bajunya, tudungnya, beg tangannya, semuanya diperhati dan diulas.

    Yang ulas dalam hati, takpe.

    Yang menulis dan menzahirkannya, jadi satu antara dua. Sama ada dosa, atau pahala!

 40. sekali lg saya mintak sesape yg nk hantar komen, please fokus dgn isi artikel.

  and last but not least, saya dan suami takde masalah dgn home schooling ie tak anti dgn home schooling.
  BUT, it is not our option, that’s all. Finito.

 41. Salam…ummu saif…
  Ni orang baru kat sini…kaksu kerja d prasekolah sbg ppm…ada ura-ura 2012 nanti semua anak2 berusia 6 tahun “wajib” masuk prasekolah..so nak kongsi pengalaman berhadapan dgn anak2 yg dtg dari pelbagai latarbelakang…

  hmmm kalau macam ummusaif ambik berat pada anak2…insyaallah tak da masalah sgt Naurah dan adik beradiknya yg lain…bsabarlah dgn ujian yg ALLAH dtgkan pd ummusaif dlm bentuk mcm tu n la ni dah selesai…about komen2 yg menyakitkan hati…biarkanlah…pada kaksu ummu dah jalankan tanggungjawab sbg isteri kpd suami yg prihatin, sbg ibu kpd anak2,sbg anak kpd ibubapa..yg bersusahpayah htx blaja jauh2..dan sbg ahli masyarakat..juga ummu telah jalankan tjwb fardu kifayah…org kita kurang dlm tugas2 professional…jgn berhenti selagi suami redha…kerjalah…anak2 ada rezeki mereka..insyaallah ustaz pun ‘caring’ tiada apa yg perlu ummu risaukan…dari kejauhan kaksu doakan all the best pada ummusaif sekeluarga….

  • @ummi-suraya,
   terima kasih kak

   1st time saya dapat komen yg sangat memahami begini. terbakar semangat dan azam saya.

   terima kasih kak. InshaAllah saya akan sentiasa ingat nasihat akak ni.

   Semoga akak juga berjaya bersama keluarga…

  • Salam. Adik saya guru di sekolah kebangsaan. beliau ada jg mengatakan bahawa pra sekolah di sekolahnya tiada homework langsung. budak2 pandai jg membaca menulis dan mengira tanpa tekanan. balik rumah dgn hati yg tenang dan x sbr nak pegi sekolah esoknya. bdk terlalu kecil apa yg mereka fikirkan sgt selain bergembira dan suasana meriah ceria. jd stress bila mereka seolah2 dipaksa dgn homework walaupun sedikit apatah lagi melambak-lambak. guru pra sekolah lulusan diploma dan juga ijazah. garang pun bertempat. apa pun moga ummusaif dan abusaif dpt menyelesaikan masalah sek Naurah dgn baik.

  • @ummi-suraya, anak2 ada rezeki mereka..isteri pun Allah dh janji dgn rezki, insyaallah ustaz pun mampu utk menyara ummusaif sekeluarga,apa pandangan kaksu(suami redha @ suami terpaksa redha)tq

   • @minahleter,

    saya sebagai suami yang sah kepada ummusaif, bukan sahaja redha malah memberikan sepenuh sokongan kepada beliau untuk menjadi doktor pakar dan tinggal satu semester sahaja lagi sebelum sampai kepada menjadi doktor pakar.

    pendidikan anak-anak bukan harga yang kami bayar untuk ummusaif menjadi doktor pakar.

    selebihnya, just stop it!

   • @minahleter,
    salam minahleter..
    Kak Su berbaik sangka dan percaya kpd mereka suami isteri , apa yg mereka tulis disini kaksu baca selalu dan jadikan panduan..
    Dan apa yg kaksu nasihatkan tu berdasarkan tulisan ustaz sebelum ummusaif buat entry smartreader ni..so kaksu yakin ustaz redha…kalau minah rasa terpaksa itu hak minah dan bagi kaksu minah buruksangka pada mereka…nasihat kaksu pada minah jgn menyakiti hati org dgn anggapan kita…yg ntah btul atau tidak…

    Memang betul setiap anak / isteri atau lebih tepatnya setiap makhluk dah tertulis rezekinya…kalau Allah bagi ketinggian ilmu pada ummu dlm bidang medic dan dari situ mengalir rezeki buatnya maka itulah rezeki yg tertulis bagi dirinya dan redha suami yg dia perolehi (dgn pengakuan ustaz) itu juga rezeki…begitu pendapat kaksu ttg rezeki bukan dlm bentuk wang ringgit semata-mata..redho suami satu rezeki..anak2 pandai dan berakhlak mulia rezeki…kasih dan perhatian suami yg ummusaif dpt tu bukan semua wanita boleh dpt…kalau tak percaya bacalah dicelah-celah kehidupan dlm mingguan malaysia tu..tengok berapa ramai lelaki yg bergelar ayah tapi tak bertanggungjawab pada anak..suami tak bertanggungjwb pd isteri…bacalah banyak2…buka mata pandang sekeliling…berapa ramai wanita yg berbahagia macam ummusaif…bukan kaksu taksub dgn pasangan ini..tidak…kaksu ikuti dicelah-celah kehidupan yg majoriti ceritanya wanita malang..ada juga lelaki malang tapi sgt kurang….

    Dan dari sudut kepakaran kalau kita umat islam boleh bersalin pada bidan2 kampung macam dulu tanpa masalah tak mengapa..sekrg kalau bersalin mesti ke hospital..bersalin dirumah berbidankan bidan kampung dah salah..so sayang kepakaran yg dimiliki …nak jadi doktor bukan main angkat tgn mcm nak jwb soalan cikgu saja..kena ada kelulusan yg bukan lekeh2..belajar pulak bertahun-tahun..blajar jauh-jauh ..banyak juga duit ibubapa habis…takkan tak balas jasa ibubapa..biarlah ummu kerja dia layak dan mampu bekerja apa yg minah risaukan…

    kaksu nak nasihat minah lebihbaik minah risaukan gejala sosial yg melanda anak2muda kita..fikirkan macamana cara minah dpt bantu mereka kaksu rasa itu lebihbaik dari minah dok risau pada ummu saif dan ustaz…

   • @ummi-suraya, “ketahuilah KAK SU, mungkin orang yang paling tajam mengkritik ustaz adalah orang yang paling mengasihi ustaz, berbanding orang yang memuja dan memujinya di sekeliling ustaz.cuba kaksu lihat surah al-ahzab ayat 33 mgkin bleh m’bantu.saya mmg risaukn gejala sosial anak2 muda skrg,tp……pernhkah kaksu t’fikir penyumbg t’besar kpd masalah t’sebut ialah ibubapa yg mementingkan kerjaya drpd harta sebenar yg diamanahkn allah,sy prnh terbc satu hadith mafhumny apabila mati anak adam maka terputuslh amalanny kecuali 3 prkara,sedekah jariah,ANAK2 SOLEH dan ilmu yg munafaat,maaf klau tersalah.

   • @minahleter,

    ibu bekerja = anak rosak. ibu full time houwife = anak malaikat.

    Tiada sifir sedemikian rupa. It is all about balance.

    plus, kalau nak mengkritik secara positif pun mesti disertakan dgn akhlak dan bukannya buruk sangka atau mengapi2kan sebuah keluarga.

 42. Salam Ummu Saif…

  Saya sgt simpati dgn Ummu dan Ustaz.. Lain yg diluahkan lain yg dibincangkan…Namun saya kagum dgn semangat dan kesabaran kalin berdua… Apapun saya doakan kebahagiaan kalian dari jauh.. Hampir setiap hari tulisan anda berdua menjadi santapan rohani saya. Sedikit sebyk dapat merasai apa yg Ummu rasakan. Rasanya x perlu Ummu utk menjelaskan kewajaran setiap keputusan yg di ambil yg berkaitan keluarga kepada org ramai. Hanya kita yg berdepan dgn masalah itu yg faham.Org luar hanya melihat dan berkata2 tapi kita yg pedih merasainya.. Selagi keputusan yg diambil itu tidak menyalahi Islam dan mendapat keredhaan Ustaz, teruskan. Insyaallah rezeki ada. Saya setuju dgn pandangan Ummi Suraya. Resamlah bila anak meragam.. namun saya pasti Ummu dan Ustaz sudah memberikan apa yg terbaik utk anak2.. Byk2 berdoa agar dipermudahkan dunia akhirat. Saya dan keluarga turut mendoakan kebahagiaan Ummu sekeluarga.. Semoga Naurah mendapat pendidikan yg lebih menyeronokkan selepas ini. Insyaallah

 43. walaupun ramai fikir pra persekolahan ini satu tahap penting dan perlunya menghantar anak2 ke pre-school terbaik, saya lihat dlm keluarga saya (9 beradik) ada kebenarannya. Ibubapa kami menghantar kami 9 org ke 3 preschools yg berbeza. Saya dan 4 org yg terawal masuk pre-school yg english dan banyak aktiviti kebudayaan, satu-satunya adik saya ke 6 dihantar ke PASTI dan 3 lagi di hantar ke Islamic Pre School yg berdekatan.

  Selain dari menghantar kami ke pre-school, saya byk terkesan dgn pendidikan dari ibu saya yg banyak ‘suap’kan saya dgn bedtime stories dan latihan menulis. bedtime stories semuanya kisah para Nabi, para sahabat r.a dan juga alim ulama’, manakala latihan menulis – umi saya akan tulis sepotong ayat baik dalam bahasa melayu dan English dan saya tulis-tulis walaupun tak mengenalnya.

  Walaupun ummu saif busy – saya kira ummu saif boleh buat the latter. cadangan saya ummu saif belikan buku2 nota dan tulis ayat-ayat in english/ malay yg sesuai untuk peringkat usia naurah. Saya pun mengulang apa yg umi yg pernah buat p saya 30 tahun yg lalu. amat2 berkesan dan byk membantu bila saya masuk sekolah/ darjah 1. Saya bukanlah pelajar yg pandai, tapi saya tak berasa ketinggalan.

  akhir sekali, saya perhatikan dalam ramai adik-beradik kami ini, walaupun kami dihantar di pre school yg berbeza, saya dpti, adik saya yg ke6 mempunyai karektor yg paling paling mantap. Beliau bukan shj sudah menghafal byk surah termasuk surah Yasin sewaktu usianya 5/6 tahun tetapi byk akhlak2 terpuji beliau miliki berbanding dgn kami yg lain. Walaupun dihantar ke PASTI yg serba kekurangan dan lekeh berbanding 2 pre schools yg lain, nampaknya kesan PASTI byk dan lama kesannya sehingga ke hari ini.

 44. Salam,

  Saya juga terpanggil untuk menulis kali ini…

  Sebagai seorang yang terlibat dalam bidang pendidikan, saya berasa simpati dengan Ummu Saif. Bilamana membaca tentang simtom Naurah yang tidak mahu ke sekolah pada hari ketiga sahaja, saya sudah dapat membaca masalah apa yang sedang berlaku di pra-sekolah tersebut.

  Malahan, segala yang diceritakan oleh Ummu Saif (dan Abu Saif dalam komen) menunjukkan bahawa amalan pra-sekolah tersebut tidak menepati ilmu psikologi kanak-kanak/psikologi pendidikan kanak-kanak. Ini adalah sesuatu yang sangat serius dan harus diberikan perhatian. Saya tidak pasti siapa ketua SR yang tertinggi tetapi seperti kata Abu Saif, sebuah francais haruslah standard dan sekiranya ia tidak standard, ia francais yang gagal. Cawangan ini dan yang sewaktu dengannya, memalukan nama SR dan seharusnyalah ketua tertinggi SR berbuat sesuatu untuk memperbaiki keadaan… Wallahua’alam.

  Dalam bidang tugas saya, yang antara lain melatih guru, saya akan memberhentikan guru-guru saya, sekiranya ada yang mempunyai ciri-ciri yang disebut oleh Ummu Saif dan Abu Saif di atas ini. “Garang” harus bertempat dan ada caranya dalam pendidikan kanak-kanak. Menurut mata pengalaman saya, guru-guru seperti yang diatas ini tidak terlatih atau pernah dilatih tanpa mengamalkan apa yang dipelajarinya, wallahua’alam.

  Saya berharap Ummu Saif dan Abu Saif akan menemukan yang terbaik untuk Naurah, insyaAllah 🙂

  Wassalam.

 45. salam ummu saif…
  lama saya menelaah komen yang diberikan..
  memang kita tak boleh buat orang sependapat dengan kita..
  saya pun dalam situasi seperti ummu saif..
  sama-sama membesarkan anak2 yang baru nak kenal dunia..
  yang sulung Anas, saya hampir2 masukkan dia ke Prasekolah..
  tapi diakhir2 bulan 12 2008, saya dan suami terus daftarkan dia ke PASTI…
  alhamdulillah, selama dua tahun dia di PASTI.. saya berasa amat pasti
  utk hantar adiknya, Asma’ ke PASTI lagi…Anas memang cepat meghafaz…sekali dengar dia boleh ingat..jadi saya tak nak sia2 kan kebolehan dia dgn benda2 yang lagha… Saya amat2 berterima kasih dengan guru-guru …memang tidak pernah memaksa anak2 kecil ini…apatah lagi meninggikan suara..ini mmg diakui oleh bukan saya tapi semua parents disitu.. Sebagai Guru..saya memang amat sibuk..bila pulang ke rumah..bukan fizikal saja yg letih tapi lebih kepada mental…memang betul ummu saif..utk berhenti senang bercakap dari di buat…di bahu kita tergalas fardhu ain, fardhu kifayah… saya amat2 tidak bersetuju kalau ummu saif berhenti…kita amat2 kekurangan doktor muslimah…Teruskan perjuangan..
  jangan berhenti hanya dengan kritikan pedas org yg bukan berada di tempat kita…
  untuk anak2..hanya kita sebagai ibubapa anak2 kita yang tahu…lain orang lain citarasa..lain pengalaman…’Our situatedness defines our Perspective and action’

  • @Puan Ita,

   salam puan ita. terima kasih kerana sudi menjengah blog saya ni (dan juga pemberi komen yang lain).

   alhamdulillah, so far saya buat keputusan buka disebabkan oleh desakan orang lain. mostly keputusan hidup saya dibuat bersama suami.

   cuma kekadang saya sedih dgn cara dan akhlak muslimah yg menghantar komen ke blog ini. Kadang2 tu saya balas, kadang2 saya biarkan. kalau saya balas sekali pun, bukan sebab nak menang tp sebab nak sampaikan apa yang benar.

   saya tak pernah againts menjadi full housewife tapi saya tak blh terima bila orang tak faham apabila mereka memilih sama ada utk bekerja atau menjadi suri rumah sepenuh masa.

   Apabila ada keperluan, kemampuan dan keizinan, tidak salah dan tidak berdosa seorang muslimah bekerja. Ini kena jelas.

   Tidak elok seorang muslimah obses dgn kerjaya sehingga abaikan keluarga. Dan tidak elok juga orang yg berburuk sangka dengan wanita yang bekerjaya.

   • Salam,
    Tak sangka panas juga perbincangan ni, mulanya hanya nak baca perkongsian Ummu Saif tentang preschool Naurah tak sangka saya terpanggil utk respons
    Apa pun kita sebagai ibu dan bapa anak kita ,kita sendiri yang mengenali kelebihan dan kekurangan anak kita.Tapi pada peringkat preschool, saya sangat mementingkan ‘apa yang anak kita terdedah’.Ada anak yang boleh cope SR, ada yang tidak, dan dia lebih berminat tentang perkara lain, dan berbeza juga dari aspek gendernya.Maka , kitalah yang menentukan keserasian suasana pembelajaran anak2 kita.So, berusahalah mencari, dan beristikharahlah, serta berdoa utk anak kita.Anak kita tak sama dengan anak orang lain.
    Bab kerja vs jd suri rumah, saya tetap berpegang kpd kemampuan seseorang.Mampu pun kena timbang juga , mampu cari pembantu, mampu layan dan isi masa berkualiti dgn anak di samping mampu memberi sepenuh perhatian kepada karier.Tunaikan hak kepada yang berhak.TAPI bila timbangan tu dah jadi senget sana sini, kita kenalah pertimbangkanlahpula apa yang terbaik…istikharah lagi…
    Saya baru juga jd full time housewife, lepas full time jadi Dr selama 17 tahun.Selepas semua pertimbangan dibuat, terutamanya anak2 menginjak remaja, dan tiada pembantu lagi di rumah disamping beban kerja yang dah merapu, maka saya decide utk resign.Well, masih buat locum, supaya skill tak hilang.Suami pun redha dan kira mampu.Emak pun setuju sangat.

 46. Salam ummu saif,

  Agak hangat perbincangan di sini.
  Kasihan pada Naurah mengalami pengalaman yang tidak menyeronokkan di SR. Jika kita lihat dari sudut yang lain, ini adalah ujian untuk Naurah dari Allah sebagai persediaan untuknya menghadapi perkara-perkara yang lebih sukar pada hari mendatang. Mungkin inilah masanya untuk dia belajar lebih tabah dan tegas dengan prinsip yang dipegangnya. Walaupun kita rasa amat terkilan dengan apa yang telah berlaku. Namun pilihan di tangan kita untuk membuat keputusan yang selanjutnya
  yang mana kita fikirkan lebih baik.

  Sebagai ibu bapa, memang kita berusaha, berdoa dan berharap dapat memberi yang terbaik untuk anak2, tetapi segala-galanya adalah ketetapan Tuhan untuk memberi yang terbaik apa yang terbaik untuk kita semua.

  Saya adalah ibu muda yang masih dalam pengajian, anak seorang baru berusia setahun lebih, bersendirian dan berjauhan dengan suami mendidik anak. Saya juga berharap yang terbaik untuk anak, pada mulanya agak risau untuk menghantar anak ke taska berhampiran rumah, namun terpaksa kerana itulah satu-satunya taska yang ada, dan mudah untuk saya menghantarnya sebelum ke kuliah. Kerisauan yang melampau(maklumlah anak sulung) membuatkan saya selalu ‘spotcheck’, namun alhamdulillah semuanya nampak ok walau ada sedikit kelemahan.

  Untuk berhenti bekerja dan mengasuh anak, pada pandangan saya itu bukanlah pilihan yang terbaik kerana tuntutan fardu ain dan fardu kifayah. Tambahan anak kecil juga perlu kemahiran bersosial dan berdikari sedikit demi sedikit sebelum menempuh alam remaja dan dewasa. Mungkin sudah tiba masanya ibu-ibu muslim berkerjaya memikirkan untuk sama-sama membangunkan tadika muslim yang mampu memberi acuan yang baik kepada anak2 kita. Dua dalam satu. Kerjaya diteruskan, pendidikan anak-anak dan ummah seiring sejalan.

  Wallahualam.

 47. Mak saya dulu kalau saya terkencing dalam seluar, dia kejar saya pakai lighter sambil jerit “aku bakar c**** kau! kencing dalam seluar!” saya dengan anak saya sekarang pun, kalau dia terkencing dalam seluar, saya rotan kaki dia, alhamdulillah, insiden sekali je then dia serik.

  awak ni manjakan sangat anak.

   • @ Emak,
    Islam mengajarkan cinta, tidak mengajarkan dendam.
    dan tanpa cinta , Islam hanya di bibir saja.
    @ ummu saif,
    terima kasih. senang sekali sharing ilmu pengetahuan.

  • @Emak, perbuatan sebegitu hanya akan menambah dendam seorang anak. yang paling buruk ianya akan ada kesinambungan apabila si anak beranak pinak kelak. nauzubillah.

   • @g,

    betoi, betoi, betoi

    cuba kita fikir.. kalau kita kena pukul masa kecik, apa perasaan kita masa tu..sedihkan. Kalau dapat parents yg garang, memory kita ttg parents kita tu hanyalah kena marah, pukul, rotan, leter dll.
    Bila kita dewasa kita lak buat kat anak kita. Tak ambil iktibar dpd yg berlaku sebelumnya.

    eg ayah saya seorang yg garang. saya mmg dibesarkan dgn rotan, tamparan, kena mrah dsbgnya. Mula2 saya jd ibu, sedikit sebanyak sifat itu ada pada saya. Tapi saya perasan, lepas saya pukul anak saya, saya yg sedih, at the end, saya berazam utk balancekan dan kurangkan sifat cepat memarahi dan memukul anak.

    Kena cepat pukul butang PAUSE dan berfikir sejenak kalau aku pukul ni, apa benefit yg ada dpt. Anak2 lagi cepat berubah dgn positive behaviour encouragement serta depa akan ingat kita sebagai ibu bapa yg penyayang daripada sebagai ibu bapa yg garang dan tidak boleh dibuat sebagai kawan.

    Anak2 mudah menipu dan tidak akan berkongsi rahsia dgn kita bila kita selalu marah dan tidak rapat dgnnya.

  • Ish, ngeri sungguh.
   macam mengajar anak jadi jahat je.
   mak saya x buat camtu, berjaya je pergi toilet sendiri,
   betul tu ummusaif, “tu belum taknak buat homework lagi tu..”

 48. assalamualaikum kak…
  sedihnye..sian Naurah..
  tersentuh naluri keibuan sy bila baca…sebak
  setiap ibu sentiasa mengharapkan yg terbaik utk anak2 n kalau x tercapai kita akan sedih n kecewa amat sgt kan…
  xpelah, kita belajar dr pengalaman n sy bljr dr pglmn akak…
  nampaknya susah nak cari tadika yg islamic + high quality
  maaf bertanya, nape x masukkan Naurah ke PASTI mcm Saif?

  • @cikgu mardiah,
   wkmslm.

   mmg mula2 nk dimasukkan ke PASTI yg berdekatan. tp full. siap cari sampai 3 PASTI tp jauh sgt. pastu masuk tadika biasa, tp sampai 6 bln takde progres. cuba try PASTI tgh tahun, tp depa taknak ambik.
   so itu yg masuk SR.

 49. salam…
  alhamdulillah…anak no 2 dah tak pakai diapers…boleh cakap dah bila dia nk ke tandas… sekali dua terkencing adat la.. budak baru nak belajar.. yg teramat2 syukur saya tidaklah sampai merotan… sekali sekala mmg rotan juga tp bergantung pada keadaan…sebab mak saya ajar saya camtu… tapi saya bukan anak manja mak.. dan saya tidak lah pulak manjakan anak…

 50. salam..

  semoga puan diatas tabah dgn dugaan itu. Saya disini pernah juga mengalaminya. Anak perempuan saya pernah ke tadika tersebut, saya hanya dapat bertahan 3 bulan sahaja. Yuran dikatakan mahal juga tapi yg saya tak tahan ada cikgu nya disitu pukul anak saya dgn pemaris panjang, sampai merah berbelang peha kakinya. Nampak muka anak saya sembab sebab menangis lama agaknya. Lepas tu saya tidak hantar kesitu. Semasa itu anak saya baru umur 4 tahun. Sedih dan pilu bila anak kita di perlakukan demikian. Saya tak menyatakan semua tadika tersebut begitu tetapi ambil lah ini sebagai pengajaran untuk memperbaiki sistem pembelajaran pra-sekolah tadika tersebut. Cikgu tidak dibenarkan memukul kanak-kanak ini. Jika kanak-kanak ini degil, yg perlu hanya tegur dan memberi nasihat yg baik.

  • @Pn.Marya,

   ish, ish sedapnya depa pukul anak org ye.. sape yg bagi kebenaran? kalau saya buat repot polis. bukannya sekolah rendah ke menengah ke, tadika dan baru 4 tahun! ataupun repot pada jabatan kebajikan masyarakat.

   kalau kes dera dan salah laku di kalangan carer, nursery, tadika kena repot pd JKM. Biar JKM yg nilai sama ada depa blh buat sedemikian atau tidak.

 51. Salam

  Saya pulak yang tension baca pengalaman puan dengan Smartreader.

  Tabahlah Naurah. Semoga zaman kecilmu kekal indah dan ceria.

 52. Merotan bila ada keperluan sahaja.. tapi kalau 4 tahun dah kena rotan dgn cikgu.. saya yang cikgu ni pun marah… Jarang sgt la pun kalau nak merotan.. kalau ada kes berat selalunya pentadbir yang handle.. kalau sek ren ni kes2 yang berat jarang2 sangat.. tapi tak tau la sekolah menengah..lagipun setiap sekolah dah ada kaunselor..
  Ada satu cerita kelakar tapi sedih sikit la.. masa saya tgh mengajar tahun 3 tiga tahun lepas.. sek saya ni murid2nya biasa2 aje.. sekolah pekan kecil, majoriti melayu dan orang asli.. ada satu ketika tu saya tgh menfajar.. ada sorang murid (low achiever) tengah tunduk.. saya tanya la pasal apa tak tgk depan.. dia diam.. pastu saya pergi ke tempat dia.. rupanye dia tgh gigit buku.. mula2 rasa nak marah..lepas tu saya tanya.. kamu lapar ke?? dia diam je.. tapi saya buat kesimpulan dia lapar.. kesian… jadi moralnye.. tak boleh marah sesuka hati je..mesti ada sebab…

  • @Puan Ita,

   sedihnya cerita budak gigit buku tu.

   baru-baru sahabat saya yang mengajar tahun 1, cerita pengalaman dia mengajar. dia ni bertahun2 handle training dengan saya. so banyak pendekatan psikologi yang digunakan secara proaktif dalam kelasnya. tapi bila ada sorang pelajar ni over sangat, akhirnya dia tertengking juga. menyesal dengan perbuatannya, dia tanya budak tu, “kamu biasa ke kena tengking macam ni kat rumah?”

   budak tu jawab, “tak biasa…. (senyap kejap), tapi kena terajang biasa le, cikgu!”

 53. Salam,
  saya ersimpati dgn ummu saif n ustaz sbb ade komen2 yg kurang menyenangkan..
  saya rase ummu saif kena bgtau perkara n cerite sebanar kenapa x dpt nk antar Naurah ke PASTI..dh penuh..sbb manusia ni diorg cepat buruk sangka nanti..
  sedih saye..
  n saye cadangkan cubelah tukarkan Naurah ke tmpt lain..pastinya Islamic..
  insyaallah..moga kali ni Allah permudahkan urusan ummu saif n ustaz 🙂

 54. Wkmslm.
  actually saya dah jawab byk kali dalam komen2. tapi org yg tak baca. camana, org cuma baca apa yg depa nak baca.. Anyway tq for reading and understanding.

 55. salam. try read on the approach to preschoolers of integrated islamic school kota damansara, or adni.

 56. Assalammualaikum wbt

  Kadang-kadang kita lupa memohon kepada Allah SWT agar kita diberikan cara terbaik untuk mendidik anak-anak kita. Setiap orang anak kita tidak boleh dididik dengan cara yang sama. Kita juga tidak tahu cara yang terbaik dan cara yang terbaik adalah sentiasa bertanya Allah SWT agar diajarkan kita cara yang terbaik. Allah akan menuntun kita.

  Kes puan ini diharapkan tidak ada kekecewaan. Inilah jalan yang Allah SWT tetapkan dan ia tetap ada manafaatnya. InshaAllah dengan minta izin pada Allah SWT, Allah SWT akan tuntun kita dengan jalan-jalan yang terbaik.

  Jiwa Positif dan Hidup BerTuhan
  Fuad Latip

 57. Assalamualaikum Puan,

  Saya simpati dengan kisah anak puan. Bagi saya, semuanya bergantung kepada centre dan principal bagi setiap cawangan SR. Anak saya N telah mendaftar di SR cawangan Seremban. Alhamdulillah, 3 bulan sudah boleh membaca dan menulis.. Bahasa Melayu mahupun Bahasa Inggeris. Penguasaan yg baik dalam subjek Matematik dan Sains. Principal (Chinese) yang baik, sopan dan friendly. Guru2 (semua races ada..) yang cukup mesra dan berkebolehan mengajar. N selalu dipilih mewakili SR dlm apa sahaja pertandingan yg dianjurkan. (walaupun anak buah principal berada satu kelas dgn N). Malah, sewaktu concert, N berpeluang melakonkan watak utama. N juga telah mendapat anugerah Star Writer pada graduation day SR.

  Principal kerap mengambil peluang untuk bersembang ttg perkembangan N. Ada juga rombongan yang dibuat oleh principal ke tempat2 yg menarik. Malah, ada ketika N terkencing dalam seluar sewaktu belajar di dlm kelas. Namun guru tidak marah dan memberi satu seluar baru kepada N. Di waktu N demam tiba2 di SR, principal menelefon dan memberitahu ttg keadaan N. Anak2 kecil yg berumur 3 tahun digendong dan didukung oleh cikgu SR seolah2 seperti anak mereka tidak kira sama ada bangsa Melayu, China atau India. Tiada unsur diskriminasi yg dpt saya rasai di sini.

  Saya akui, bahawa kurangnya unsur2 keislaman yg diterapkan di SR. Walaubagaimanapun, saya bersyukur bahawa N telah mendapat tempat pertama di dalam kelas KAFA SK KGV Seremban. Malah, beliau mendapat anugerah markah tertinggi dlm subjek pendidikan Islam seluruh aliran Darjah 1 di sekolahnya. N juga telah mendapat tempat pertama di dalam kelasnya bagi peperiksaan pertengahan tahun dan juga akhir tahun. N berada di kedudukan ke 5 dari 214 pelajar aliran darjah 1. Alhamdulillah…

  Puan, melalui pengalaman saya ini.. dapat saya simpulkan bahawa centre SR sememangnya mempunyai syllibus yg sama, method of teaching yang sama, environment n procedure yg >< sama, cuma yg membezakannya ialah orang2 yg menjadi teraju utama SR. N bernasib baik kerana SR di sini masih dipunyai oleh principal dan guru2 yang masih mempunyai rasa kasih sayang pada anak2 tanpa mengira kaum dan agama.

  Puan, saya juga digesa suami meninggalkan kerja demi anak2. Awalnya, kehidupan menjadi sempit dengan kurangnya pendapatan. Degree hanya di kertas jerlah nampaknya. Suami sentiasa positif.. katanya Insyaallah kita tak mati kebuluran. Mula2 dulu sedih jugak.. semuanya terpaksa bercatu, tapi saya tahu Tuhan takkan mensia-siakan pengorbanan saya, saya ikhlas demi keluarga saya ini. Kadang2 menung gak pikir ttg masa depan ni, dah nasib saya agaknya. Apapun saya redha… harap2 anak ni fahamlah macam mana kita sayang kat depa ni…

  All d best utk anak puan. Doa kat Allah banyak2.. harap2 Allah mudahkan jalan dan lapangkan kesulitan. InsyaAllah….

 58. salam,

  saya tak ada apa2 komen tentang artikel ummusaif. cuma saya rasa ummu saif dan ustaz adalah ibu bapa yang amat mengambil berat masa depan dan prihatin dengan perasaan anak2. tidak seperti ibu bapa saya yang terpaksa menghantar saya ke tadika di gereja, satahun di sana saya langsung tak tahu membaca menulis dan mengira, sentiasa kena marah dengan guru yang anti muslim (hanya saya pelajar muslim di kelas tu) dan setiap hari menangis di tadika. setiap hari sakit perut kerana tidakmakan kerana makanan habis. ibu bapa langsung tak ambil tahu masalah dan keadaan saya pada waktu itu. setiap hari takut ke sekolah, tapi terpaksa pendamkan saja semuanya sehinggalah dewasa. dan kini selepas lebih 24 tahun berlalu, semua kenangan tu menjadi mimpi ngeri saya.

  bertuah anak2 yang ibu bapanya amat mengambil berat soal hati dan perasaan anaknya disekolah, seperti naurah.

 59. Salam. Terima kasih Ummusaif atas perkongsian. Baca cerita Naurah ni, teringat pengalaman anak sulung saya masuk Smart Reader 3 tahun lepas (umur 5 tahun). Hari ketiga sekolah, cikgu besar dia cakap dengan nad a yang sungguh serious dengan saya “I need to talk to you about your son”. Muka serious betul.. cuak jugak saya… Pastu dia katalah “Your son ni.. cepat putus asa. He doesn’t want to do his work on his own. He wants me to hold his hand while writing everytime. So yesterday I SCOOOOLDDD him (cara dia sebut scold tu sungguh mengerikan), I FORRRRCED him (cara sebut forced yang senada dengan scold– mengerikan), I MADDDDDDE him cry and he really cried you know, then only he did his work on his own”. pastu saya cakap dengan cikgu besar yang memang besar tu “You should not scold him like that. You should encourage him nicely, not SCOLDDD him like that”. Agaknya cikgu besar tu sedar saya bengang then dia cakap “Takdelah.. after that I pujuk la him , peluk peluk…”

  Bab homework toksah cakaplah.. mengalahkan budak nak amik UPSR. Tiap2 hari kena buat latih tubi. pastu stressed up bila homework banyak sampai mak bapak dia pun terpaksa tolong buatkan homework. Bila nak gi sekolah pun dia cam boringgg je…. Masuk 6 tahun, kami enrol dia kat Genius Aulad USJ 21. Barulah dia happy gi sekolah.

  So.. saya pun sependapat dgn Ummusaif, “no more Smart Reader for our children”.

 60. Naluri hati ibu inginkan yang terbaik untuk anaknya. Anak saya masuk 4 tahun tahun ni dan kami sudahpun daftarkan dia ke pra sekolah.
  Persoalannya tadika mana yang menjadi pilihan. Sudah semestinya kita mahukan yang terbaik untuk anak kita. Pilihan utama English medium Islamic pre school. Berminat dengan Genius Aulad, tapi tiada cawangan di JB. Pilihan kedua SR. Memandangkan saya bekerja di Tebrau, pusing – pusing jugak untuk mencari SR di Tmn Mount Austin tapi tak jumpa (bukanlah plan nak cari masa tuh, ada masa lapang saja cari2). Cari no telefon SR Tmn Pelangi di wesite, bila call- wrong number. Dalam hati tetap ragu2, nikah pilihan terbaik?Memang terfikir pasal penerapan pendidikan Islam, wujudkah diskriminasi dll. Keraguan saya aga berasas bila membaca komen2 di blog ni.
  Akhirnya, we settle down with Nuri wpun SR pilihan utama. Yang pasti, dah bertemu dgn Cikgu pendidikan Islam, agak yakin dengan penerangan tentang apa yang akan diajar nanti.
  Setelah terbaca komen2 pasal SR, no more regret about not being able to send my kid to SR. I just hope she’ll learn just as much, without being burdened with too much hw. Pre school should give good foundation as preparation to Primary school. Academically, and spiritually as well.
  Pasal bekerja, teringat cikgu agama cakap dulu. Satu2 pekerjaan menjadi fardu ain apabila tiada orang lain yang membuat kerja itu (abgi wanita, perlu dengan izin suami).Dan wanita Islam wajib di treat oleh Dr wanita..Apabila tiada, barulah boleh di treat oleh Dr lelaki.Memandangkan bila ke hospital, masih ramai wanita di treat oleh Dr lelaki, rasanya masih perlu Dr2 wanita untuk bekerja..Itu sekadar pandangan saya yang agak cetek ilmu. Wallahualam

 61. Assalamualaikum kak muna… ermm sabar dalam stress naurah ek 😉

  rumah sewa saya berdekatan dengan smart reader… tentang guru yang bersuara kasar.. ya mmg sama, setiap pagi saya lalu tuk pergi kerja akan dengar suara tengkingan dari guru2… mmg nampak kasar… tapi entah laa itu dari luar yang saya perhatikan… sebelum2 nie saya buat tak tahu jer.. tetiba satu pagi saya dengar tengking dengan suara yang kuat, saya sendiri pun terkejut… tapi bukan guru islam… di tempat saya ada guru yang pakai tudung… pelajarnya tak ada seorang pun yang pakai tudung.. ermm camner nak pakai tudung sebab semuanya beruniform berseluar pendek… dan saya pun tak pernah dengar mereka mengajar doa… yang saya dnegar menyanyi ada laaa…

 62. @Faezah

  tu la saya rasa fenomena cakap kasar dgn anak murid ni ialah di kalangan guru bukan Islam. Tp dpd komen2 di atas ada juga yg kata cikgu Islam pun sama, mungkin terikut2 dgn cara cikgu bukan iSlam yg ada.
  Tp SR naurah yg lama pun cetu. Principal dia yg melayu islam dan pakai tudung tu pun tak mampu nak tegur guru2 bukan islam dia yg dok tengking budak2.
  Pasal pakai short tu, sebenarnya ada long pants (2 options). Tp tak tau lah, depends on parents nak pilih yg mana. Saya pun heran parents nowadays tak kisah anak pakai singkat2 dari kecil.
  It is ok not to ware tudung b4 puberty tapi at least ajar lah anak pakai decent sikit. Ni tak pakai singlet, mini short. Some times these girls dah berisi sikit, segan gak tengok.
  No wonderlah paedophile wujud.
  -UMMUSAIF

 63. salam, bila baca kisah naurah ingat anak saya umur 3 tahun this year hantar kat taska macam ok je masa tengok tu, hari pertama anak saya excited nak pergi sekolah , siap bawa beg dia jalan masuk sekolah, bila sampai dah takut,budak-budak ramai , ramai jugak yang nangis cikgu tak boleh nak handle, dia pun nangis sama bila saya ada ok je, then cikgu suruh parents balik, saya pun balik tinggal anak dengan harapan dia orang akan pujuk dia masuk kelas, masa tu pukul 9 lebih, pukul 11.30 pagi saya pergi balik , nak tahu apa yang saya nampak anak saya duk kat luar sorang-sorang. bila nampak saya terus dia peluk, bila tanya cikgu dia depa kata dia duk kat situ dari saya pergi tadi sampai masa tu (pukul 11.30 lebih) .cikgu tak pujuk , tak layan biar je dia duk kat situ, paling sedih bila dia kata mama adik lapar, maksudnya dia tak makan , budak-budak lain makan, cikgu tak pedulikan dia sebab dia nangis. terus saya tak hantar , biarlah habis duit pun, suami saya kata bayar duit mahal untuk orang denda anak kita. sekaran ni tengah fikir nak hantar kat mana pun tak tau..dia macam fobia je

 64. @kchik

  nasihat saya, tolonglah report perkara ni kepada surat khabar/tv3/kebajikan masyarakat. Ini PENDERAAN. Dah lah tinggalkan kat luar, pastu tak bagi makan. Nasib baik tak kena culik ke apa. Ini penting utk pastikan depa tak buat lagi pada kanak2 lain. Ya Allah, kenapa mereka begitu tidak berhati perut?!

  INI SATU PENDERAAN!!!!

 65. Salam, saya juga terpanggil membaca kisa ummu n naurah. sebenarnya saya mempunyai anak yang baru masuk tadika… tapi bukanlah SR, tadika Montessori. apa yang menjadi masalah kepada saya, anak saya sudah tiada mood nak p sekolah…tiap2 hari problem… menangis dah macam2 bila kita bangunkan dia setiap hari… saya sendiri buntu. kerja sekolah memang ada setiap hari… pada minggu kedua sekolah, teacher dah start telefon saya kat office menyatakan anak saya tak buat homework… nina tak mau belajar dalam kelas…tak nak buat kerja n akan mendiamkan diri bila cikgu ajar. tapi bila time main…nina no 1. malu juga saya dengar komen cikgu tu… cikgu minta saya ajar nina di rumah.
  balik rumah saya tanyakan nina… nape tak nak belajar, nina jawab…teacher tak nak ajar nina… teacher asyik ajar budak lain…sambil menangis2 menceritakan….

  now saya pun tak tau apa nak buat… nak tanya cikgu …kang dikatakan “ibu zaman sekarang manjakan anak n asyik salahkan sekolah”

  tapi itu anak saya… tentulah saya mahukan yang terbaik untuk dia…
  apa pendapat ummu, saya memang perlukan pendapat?

 66. @ummi nina

  salam puan.

  ada brp options utk masalah puan:

  1. puan blh tanya guru (jumpa 1-1) tanya how they deal with nina. jgn buat apa2 remark, just dengar aje explanation depa. Tanya nina pernah kena marah atau hukum at the end of conversation. tanya ada tak budak lain yg mcm tu?

  sometimes, kia blh dpd tahu masalahna adalah guru contonya guu garang, guru ignore budak2 yg tak nak belajar atau cikgu ada enakan hukuman. pada saya ini semua SALAH bg guru2 prescool perlaukan anak2 yg muda mm ni.

  2. puan blh tukar sekolah dan bandingkan progress anak.
  ini yg saya buat pada anak saya, dan alhamdulillah telah menunjukkan perubahan positif yg amat ketara.

 67. kalau saya pula, sebagai anak sulung dlm keluarga

  kami seronok bersekolah masa tadika dan sekolah rendah dulu.. tapi tak lah pandai.. dapat num tengah2 je dalam kelas. tapi mak abah tak lepas tangan, dan tak pula memaksa kami

  tapi alhamdulillah, masuk sekolah menengah.. masing2 dah matang. dah faham motivasi diri.. dan dah puas main agaknya..he..syukur kami dapat semua A dalam PMR dan SPM

  anak2 sekarang saya lihat dah makin bijak, makin banyak cabaran juga. Islam sepanjang zaman =)

 68. Salam..
  Saya tercari-cari kawan2 yg sesuai untuk saya berkongsi masalah. Hari2 yg stress at a workplace, kekadang tu samapi kita memikirkan utk quit the job duduk kat rumah. Apatah lagi memikirkn masalah Adam (4++ yrs old). Dr umur 4 thn dia dh masuk this Tadika & dia tak menunjukkan prestasi yg ‘gempak’ time final assessment. Biasa2 je. I didn’t expect him to be excellent. Dia tak meragam pun dah cukup bagus. So this yr I send him to the same place. For the first week tu, dok menangis & tak mau ke sekolah. Masuk minggu ke-2.. mungkin cikgu dia dah tak tau nak buat apa, she told me that she wanted to see me regarding my son’s behavior. Saya tanya, kenapa? Macam ada masalah besar je.. Dia kata Adam tak mau masuk kelas 5 thn. Dok masuk ke kelas 4 tahun. Kelas utk pelajar 5 thn ada 2 kelas. (kelas utk pelajar lanjutan, dan satu lagi untuk kelas pelajar baru.) As being informed by the Headmaster, Adam supposed to be in the kelas untuk pelajar lanjutan (or they called it as ‘Advance Class’). Saya risau, sedih, kesian, & bermacam-macam lagilah perasaan yg tak tau sy nak ungkapkan. Takkan dah second yr masih takde improvement. So, I keep on telling him , supaya masuk ke kelas Teacher Shanta (bkn nama sebenar) instead of masuk kelas 4 tahun. Baru 2 hari saya pujuk dia, dia dah fhm dah.. bila pegi sekolah kena masuk kelas teacher shanta.. ok.. sy rasa problem saya dah solve.. head master pun tak ckp apa2 lagi dah.. tgk je camne lepas ni..
  Masuk minggu ke-3, sy masih hantar adam spt biasa in de morning.. & coincidently I’ve met with techer shanta in 1 fine morning… Saya pimpin Adam, bwk ke techer Shanta.. & I told Adam in front of her.. “Hari ni belajar dgn Techer Shanta lagi ye syg.. Teacher Shanta baik kan??” Adam tersenyum2.. nak tau apa kata Techer Shanta tu… “He’s not supposed to be in my class because I teach ADVANCE CLASS” .. Sy terkedu.. Selama ni adam belajar kat kelas apa? Sy Tanya balik ngan Headmaster, dia kata Adam kat kelas teacher shanta la… aikkk.. teacher shanta pun tak mengaku Adam anak murid dia.. Soo where he is supposed to be?? Kalau dia merajuk taknak masuk kelas tu mmg takde sapa la yg dtg pujuk dia.. sbb pendek kata.. nobody care.. tp nmpknya… bila sy buat bising kat tadika tu.. this thing is solved. Dia mmg under teacher shanta punye class. Masuk minggu ke-4 ni.. sy tak puas hati lagi.. sy dok mintak baju uniform.. dh 4-minggu dah.. yuran utk masuk tahun baru sy dah byr.. lama dah.. baru semalam dapat baju.. bila sy bukak baju tu… masyaallah… seluarnye panjang 2x ganda.. bajunya labuh paras betis.. diaorg ni dah gila ke hapa.. saya naik angin betulll…Astaghfirullah… bukan Adam takde depan mata dia.. tak boleh ke nak ukur dulu ke.. Sy bukan marahkan pasal baju tu sgt… saya berpendapat, mereka ni ambil sambil lewa tentang kebajikan anak saya… Kalau boleh mmg sy nak Adam jadi macam budak lain. Takde masalah.. baik, dgr ckp, tak merajuk masuk kelas, cepat belajar, tak menangis, dpt 100%, mmg setiap hari sy berdoa utk itu.. tapi kita hanya berusaha… Allah yg maha berkuasa.. tp kalau anak sy berbeza dgn pelajar lain… bolehkah dia dipinggirkan???
  Maaf, sy hanya mahu share kesedihan seorang ibu.. yg pasti.. sy ttp mencari kesalahn sy juga.. Klu sekolah tak bleh , sy lah yg perlu asuh, ajar, dan syg Adam dg sepenuh hati sy.. terima kasih kerana membaca…

 69. Saya pun mengelami masalah yg sama di mana anak saya 6 tahun selalu merungut kena rotan dgn cikgu dia. Skarag ni dia kata tak nak pergi sek sebab boring dan selalu kena rotan walaupun dia tak buat salah.Bukan sahaja di tadika di taska pun sama, kalau buat kerja lambat sikit kena marah dan rotan. Anak saya belajar tadika sama tempat taskanya, owner yg sama. Pernah anak sulung saya 10 tahun tidak pergi sekolah kerana demam mengadu kepada saya, dia kesian tengok adik dia kena rotan sebab lambat susun/ kemas tempat tidur(bantal)dan kena marah lagi. Apa patut saya buat perlu bersemuka dgn ownernya atau tukarkan je anak saya ke Tadika & Taska lain?

  • pada saya, tukar je pada taska lain. kalau rotan sbb lambat kemas tempat tidur, sgt2 melampau bagi budak umur 6 tahun.

 70. @wani

  Salam puan,

  jika puan sudah pun membaca entri saya yg bertajuk “A very, very bad kindie”, sudah pastinya puan faham bahawa apa yg para guru tadika/taska itu lakukan adalah satu JENAYAH dan PENDERAAN ke atas kanak2. Ada tertera di dalam akta jenayah kanak2 (di dlm entri).

  Nasihat saya, puan buat laporan kepada polis atau jabatan kebajikan masyarakat ttg perihal ini. Lebih bagus, jikalau dilakukan selepas sahaja anak puan dirotan. Supaya sebaik sahaja laporan polis dilakukan, anak puan akan diperiksa dihospital utk bukti perubatan.

  Jikalau puan mengadu kpd guru, ada 2 kemungkinan yg akan berlaku. 1 mereka akan berhenti memukul anak puan, tetapi mereka tidak akan berhenti utk pukul anak org lain.

  2. Mereka akan berbuat lagi teruk dari itu spt penderaan mental ke atas anak puan.

  Begitu juga jikalau puan bertukar sekolah, masalah ini akan terus berlaku ke atas anak2 org lain.

  Puan yg telah diberi kesedaran mempunyai hak dan tanggung jawab muslim ke atas anak2 lain yg mungkin juga didera di situ.
  Puan mungkin berdosa jika terus berdiam diri ttg hal ini!

 71. Salam.
  Benar, spt mana kata ummusaif, Pn Wani perlu ambil tindakan segera. Penderaan fizikal secara langsung akan menyebabkan anak mengalami penderaan mental. Ini merbahaya. Anak perlu belajar dlm suasana menyeronokkan. Sy perhatikan, pd hari ini ramai yg gemar ambil short cut dlm mendidik. Rotan ke ats anak hanya menyebabkan sakit fizikal. Mereka tak akan faham. Bimbang nanti, anak itu jadi berperibadi kasar. Didikan dlm 7 tahun pertama mesti dlm kasih sayang.

  Sepatutnya, di tadika mesti ada “fun learning daily lesson plan”. Mesti ada rancangan bertulis. Di tdk begini, anak tak akan boring. Puan mesti tengok daily lesson plan itu. Sekiranya tak ada, jgn daftar ke tadika itu, walaupun tadika itu terletak sebelah rumah!

  Paling ramai, bg anak 6 thn, seorg guru tadika boleh handle cuma 12 org. Lebih dari itu, tak terlayan. Sebab itu, dia guna rotan. Anak manusia bukan anak kambing yg boleh dihandle dgn rotan.

  Boleh jadi, ramai yg menganggap industri tadika/taska ini untung besar. Jadi, owner minimised yuran, supya ramai yg daftar masuk. Pengambilan tanpa had. Guru pun tangkap muat saje, tanpa menjalani “personaliti test” terlebih dahulu. Nak jd guru bukan mudah. Mesti ada ilmu. Kemahiran yg diperoleh, mesti melalui proses. Mesti hadiri & lulus “teacher training”, baru boleh jd guru tdk. Jadi, puan perlu tengok sijil guru tdk tsb.

  Kena selidik dulu, adakah tadika tsb berdaftar dgn bhgn pendidikan swasta Kementerian Pelajaran Malaysia atau tidak.

  Semoga Pn Wani dpt buat keputusan bijak. Utamakan anak. Itu masa depan mereka. Anak adalah amanah Allah. Si Kecil,the Little Ones is very precious. Beri mereka peluang kembang bakat & minat. Semoga mereka terdidik menjadi hamba Allah, khalifah Allah serta anak soleh yg akan mendoakan kedua ibubapanya. Ameen…

 72. Salam….
  Banyak juga pengalam drp parents yg saya dapat…yes setiap parents mesti nak yg terbaik utk anak2…our son H sek kat SR. 1st week nangis… tak nak g sek. 2nd week alhamdulillah… tapi waktu break langsung tak makan…saya mmg risau dengan situasi ni..bila saya tanya apa menu waktu break…roti n biskut jer…bayar mahal tapi takkan tu je menu tiap2 hari…tapi itulah kenyataannya fr. my experiance 3 hari jaga H kat SR..but the teacher tak selesa i ada kat sana. Siap suruh balik lagi…mmg betul depa ni kalu budak nangis bukan nak pujuk..at least physo la skit…ni tidak biar je budak nangis…ttg hwork mmg betul baru 3 tahun dah banyak h/work…husband dah berleter…so the next step i kena jumpa the teachers adakah my son tak nak buat exercise kat class???Depa ni sat bukan nak sincere ngan kita…bila kita tanya pasal anak kita ok ke tak…jawapannya ok jer…

 73. Salam Ummsaif,

  Saya juga ada menghantar anak saya ke Smart Reader yg terdapat di Saujana Utama, Sg Buloh Country Resort, boleh dikatakan guru dia memang “sucks”, kurang ajar dan tak tahu macam mana nak ambil hati anak-anak yg masih kecil untuk cintakan ilmu dan suka belajar..I rasa depa hanya pentingkan duit, terus terang saya katakan Smart Reader hanya berminat untuk mengajar anak-anak yg dah pandai…bagi anak-anak yg ada masalah pembelajaran seperti kinestatik dan sebagai nyer guru-guru Smart Reader lebih suke down grade kan mereka dan memalukan mereka depan student yang lain.

  This what happens to my children….sebelum I hantar anak2 I ke Smart Reader (yg x smart tuh) I heard rumors that it is not good…tapi disebabkan percayakan advertisement dia yg kata Smart Reader tu bagus, I teruskan niat hantar anak-anak I ke situ.

  Pada awalnya anak2 I memang bersemangat untuk ke Smart Reader…tapi lama-lama I tengok mintak ke sekolah makin kurang…dan macam-macam cerita yg negative anak-anak ceritakan esp yg dibuat oleh guru-guru Smart Reader…

  Pada mulanya saya memang tak nak percaya pada cerita-cerita yang anak-anak saya katakan. Tapi bila dah terjadi depan masa saya baru saya tahu Smart Reader is no good to your kids. Pernah satu ketika saya hantar lambat anak-anak saya ke concert Smart Reader….principal (Melayu) dia siap marah anak saya (tengking) depan saya…come on la….I ada kat situ…why not u just be a professional and said nicely that it is too late for your child to participate in the concert…nie marahkan budak kecil tu mana dia tahu…

  From my observation I may conclude that Smart Reader are:-
  1. Does not develop your child confidence
  2. Do not know how to effectively attract children interest to love being at school, love learning
  3. The teachers is only fond of smart kids and dislike kids with learning disabilities
  4. Smart Reader only thinks of money and they do not bother how to attract student to love knowledge
  5. The teachers are rude…..not professional at alll….

  My suggestion you sent your child to KUMON….its good…I can see a very positive development in my child, they love learning, they independent and if the children do a good job…the teacher will appreciate them…

  Kalau nak ikut kan hati I nak aje complaint ke persatuan pengguna dan complaint to Smart Reader HQ….

  Bagi I Smart Reade is like a Hell to a Children…tak boleh nak bayangkan macam mana perasaan anak-anak I…bila diperlekehkan, ditertawakan oleh guru-guru dan rakan-rakan yang lain di Smart Reader …saya doakan semoga Allah balas balik perlakuan buruk yang principal dan guru-guru mereka buat pada anak-anak saya…sehingga sekarang saya tak suka kalu anak-anak saya cerita mengenai Smart Reader…for me it is a nightmare….

  Umi Syafiqah & Solehah….

 74. Terlalu banyak sisi negatif SR. Kesian saya mendengar masalah-masalah yang dihadapi oleh ibu bapa. Saya setuju dengan ummi saya(che maziah).belajar seharusnya jadi satu proses yang menyeronokkan.anak-anak dibawa mengembara(explore) pada persekitaran(experience),guru menerangkan(explain), anak-anak mendapat contoh(exemplify) dan kecemerlangan (excellence) diri terbentuk. Inilah konsep yang cuba diterapkan oleh tadika kami.
  Anak-anak dididik dengan aktiviti pembelajaran yang menyeronokkan. Kami mulakan hari di prasekolah dengan ayat suci AlQuran, bacaan Syahadah dan ikrar janji(daily oath)-berbuat baik pada ibu bapa,guru,sahabat,alam sekitar dan negara. Seterusnya cuaca dan tarikh.Sebelum ke kelas di ajar adab. Dalam kelas guru menggunakan real things.ajar epal guru akan bawa epal.fikiran adalah berkaitan dengan gambaran.anak-anak perlukan gambaran untuk melakukan perkara.sebab itu anak-anak tidak boleh kaitkan perkataan ‘jangan’ kerana tiada gambaran dalam otak.penjaga perlu tunjukkan perkara yang betul(how to do it right) bukan memberi larangan dalam semua perkara. di tadika selain membaca,menulis dan mengira, kami juga mengajar kemahiran hidup(practical life).semalam mereka belajar menyapu sos pasta dan menabur topping pizza.hari ini anak-anak membasuh baju dan menjemur di ampaian.mereka belajar bagaimana matahari mengeringkan baju mereka.esok saya perlu sediakan set hi tea untuk anak-anak ini belajar cara minum teh.alangkah seronoknya melihat mereka menjalani kehidupan prasekolah yang menyeronokkan.

 75. Salam pada semua,
  saya turut simpati dgn anak2 kita skarang. dulu saya siap main polis entry, upih, main pasir dan macam2. begitu juga anak2 saudara di felda yg makan pisang lenyek ajer, sampai gak oxford uk wat phd dan alhamdulillah semua anak2 kakak dapat flying colors dlm SPM. manakala kini giliran generasi saya utk membesarkan anak2. skarang kita sibuk nak anta anak2 prasekolah supaya cepat jadi pandai,tak cukup tu anta tiusyen sana sini, berabuk-rabuk cakap omputih dah kira cukup hebat!. sampai xsempat nak wat xtvy macam kiter kat kampung dulu. kita bayar masa yg kurang ngan bagi anak2 kemewahan – toys – barang2 pun cop luar ala-ala yg susah nak sebut, xmain la brand kiko. …sambung

 76. …. enam permata baru enam bulan berhenti kerja. dah 15 thn jadi PA, part time dah 9 thn terima tempahan kek dan seminggu sekali ngajar tiusyen di pusat tiusyen klang (skang xlagi). So nak anta anak tiusyen jangan la percaya sgt derang ade qualified cikgu la..phd la..bla..bla.. Tujuan saya apply situ sebab sambil tunggu anak tuisyen ngan cikgu sekolah anak ni, saya malas nak balik so dlm 2jam tu dapat gak duit kan..tapi husband saya kata “..sumpah dia xkan hantar lagi anak ke tmpat tusyen..hik..hik..” . Anak saya yg dahjah 1 saya bawalah tuisyen di situ. eh..salah sorang cikgu yg ajar bm, math anak drebar bas sekolah anak saya!. kira sama lah standard kami. walaupun saya ada ijazah univ. kira masih xde pengalaman ngajar kan. Ok..pengalaman jadi cikgu, anak2 melayu sungguh hebat memberi tahu latar belakang pekerjaan bapa “..ayah saya pengurus besar di bank..” “..mak saya pensyarah..”. while bangsa lain sambil hormat kata bapa cikgu, executive, kerja kilang, berniaga dsbginya. ketika mengajar (subject geografi dan BM) anak2 kita ni suka bergurau senda antara student lelaki & perempuan. manakala yg lain begitu fast learner dan prihatin. kemudian, saya panggil group yg sibuk berburak tu “kalau kamu rasa saya tak layak jadi cikgu kamu, saya nak balik. Dan saya tak mahu ambik upah dari duit penat jerih ibu bapa kamu”. .. alhamdulillah mereka berubah dan saya minta mereka ada rasa saing dgn bangsa lain. 2minggu lepas tu maid saya lari ngan maid jiran. saya pun pening, bukan satu dua nak handle but enam permata. 3hari emergency leave, hari keempat pergi opis kumpul barang dan terus balik. walaupun saya ada mohon cuti tanpa gaji utk3minggu, tapi HRM si lelaki yg xkahwin tu (55thn) xlayan. even siap war-warkan kat smua gm & director, dia yg nasihatkan saya berhenti utk teruskan biznes kek. while mengajar pusat tiusyen pun berhenti walaupun anak2 murid tadi ada call utk private tuisyen. but anak2 lebih penting. saper nak tengok anak lepas maghrib kan. husband kadang balik lewat….bersambung

 77. …lepas brenti memang tension abis..maner nak handle hutang. dengan cakap2 exofficemate (iyalah orang melayu ramai anak). tapi saya nekad, rezki Allah yg tentukan. saya jumpa pegawai2 bank dan buat rescheduled. pi maxis, tukar line rm30 ajer bak kata smua saya kecilkan. balik kmpung kena kurang dan bagitau kelurga kami perlu masa utk settled down. apa2 jer kenduri cukur jambul, aqiqah, tunang yg kecil2 mmg kurang la kami attend. alhamdulillah, bulehlah bergerak pelan2. nak mewah2 tak buleh la. kalau cakap bab oghang gaji ni, bukan orang malaysia yg dera dia. tapi mereka yg dera kita mental dan fizikal.

  selama ni, anak2 smua pergi prasekolah swasta. bayaran jgan cakaplah..tuan2 puan2 pun tahu kan..mengalahkan masuk U. anak saya tak masuk tadika yg hebat2 pun kena bayar rm800++ masa register. monthly rm180 lepas tu gi sekolah, bukunyer ntah maner, beg kosong ajer..kelakar jugak..baik saya hantar ke sekolah kemas. bila suami tanya cikgu kenapa anak xbuleh mengeja “SAYA”, dia cakap anak saya lembab. mmg masa tu husband ngamuk sgt. dah 7bulan sekolah. okay, buleh tak cikgu bagi homework. dia kata “kita xnak budak stress”. kalau gitu, cikgu bagi xtra buku dan saya bayarlah buku latihan tu” .”…tak boleh macam tu..nanti xikut silibus”. abistu cammana saya nak bantu anak saya?. kata cikgu..”Puan buleh hantar dia tiusyen lepas tadika dari pukul 11.30 – 1.00 dgn bayaran tambahan rm100″. wah..wah..wah…cuba saudara saudari tengok..mereka berniaga lagi!

 78. saya lihat anak buah yg sebaya anak saya yg tinggal di seremban, rileks ajer pi tadika kemas. makan cukup, main cukup, malas pergi sekolah duk rumah ngan nenek ajer. sempat pergi stadium paroi tengok game, malah perjalanan alam kanak2 mereka lengkap. petang pergi mengaji naik basikal. skang ni darjah 3..pandai gak mengeja, akhlak pun bagus. tak payah pun bayar memahal. ada sorang lagi adik sepupu di terengganu langsung xpergi tadika. elok jer masuk mrsm, skang tengah wat medic.

  pernah juga kami hantar 2 anak (5thn & 4thn) ke tadika cina. memang kerja sekolah dan budaya belajar begitu tinggi. 3bulan dah pandai tulis nama sendiri. math pun dah hafal sampai 100. mereka ada buku 555 utk nota hafalan yg ditulis oleh guru. bagi saya smua ok. kalu buku tertinggal atau apa2 masalah, cikgu akan tulis dlm ‘message book”. memang xleh ngelat la kita. anak2 dah buleh cakap ngan kengkawan cina dlm van (kata kak Nora). dlm pada tu anak2 saya geli bila guna tandas xpakai selipar, kengkawan kencing atas lantai ajer, lepas tu kengkawan cina suka makan bekal sesama. so susah la nak tolak. bebudak kan suka share. lelama saya rasa xmampu plak nak control bab makanan tu. terus saya cari sekolah lain….sambung

 79. saya pun xterlepas nak menghantar anak sekolah yg bebagus jugak la. mungkin influence ketika masa saya bekerja ngan bangsa lain, mereka ni buat anak macam robot. pagi petang tuisyen, xcukup dgn tu derang guna fotostate opis copy soalan anak2 kengkawan dia. bila result upsr, pmr, spm kluar, kami ogang melayu ni macam nak nyorok bawah meja..hik..hik..anak2 derang memang 5A, 7A la. nasib la setiap tahun ada gak anak member2 kami yg berapa kerat tu bleh score. ada sorang abg senior ni cakap..”tak payah la korang nak rancang/set masa depan anak2. Itu semua kerja Allah. korang pimpin la ikut acuan (umur) anak tu”..

  selepas experimen 4orang anak ke tadika, saya mula sedar bahawa kita sebagai orang Islam kena yakin dan sentiasa berada dalam aqidah dan mengikut tahap anak2 dalam mengejar kejayaan. entah kenapa tanpa ada perancangan/impian/influence sesiapa lepas upsr 2009 saya hantar anak lelaki ke sekolah menengah/maahad di selangor ni. ada jugak keluarga rapat kata kami jumud, ada kata sek agama ketinggalan, nanti PMR tak bleh strike, bla..bla..bla…. Tak cukup tu, ofis mate kata saya hantar anak jadi militan dan macam2 lagi. ada kata tu lah anak2 ramai belum tentu berkualiti. but dah 3thn lepas dia cakap camtu, nak dapat anak no 2 pun susah. walau dah macam2 usaha. saya ketepikan semua tu, memang pakai duit utk masuk sek swasta, tapi kami nekad teruskan dari sebulan ke tiga bulan dan hingga kini memujuk dan beri kata2 semangat. walaupun tahun lepas saya masih kerja, sentiasa ulang alik ambik dan tukar jubah, cadar, ntah apa2 lagi utk meringankan beban dia di asrama. tak cukup tu, masa outing sabtu ahad, bawa balik rumah kejap lepas tu hantar semula. memang memenatkan! ..sambung

 80. ….sedikt demi sedikit Along dah boleh mengikut rentak. pada tarikh lahir abah nyer, dia pesan suruh dtg ambik di asrama, ada hadiah nak disampaikan pd abah. berdebar2 gak abahnyer..tak pernah dia sebut camni. kami xnak dia beli apa2. atau kami pun takut kalau2 dia nak kluar sekolah. Pelan2 dia cakap, “..selamat hari jadi abah, semoga abah terus sihat dan diberkati., ni hadiah yang along nak bagi, tak lah mahal, buku tasmik Jus 6 ajer”. ini bermakna hadiah nyer ialah along dah dapat menghafaz hingga Jus 6!. Ya Allah, ketika baru berhenti kerja, dengan sok sek opis mate, dengan setiap dugaan kehidupan ini, along telah mengubat kerisauan dan pada kami itu adalah kejayaan utk kami. Penat sungguh hati ini menanggung kerisauan, penat sungguh mata ini mengalirkan air mata, penat sungguh fikiran ini mencari jalan dlm memimpin anak2. Alhamdulillah, hari demi hari, kekuatan kami bertambah dan saya nekad utk teruskan perjuangan anak2 demi memberi sumbangan yg terlalu sedikit ini kepada agama. tahun ini puteri saya akan menduduki upsr. beliau turut bercita2 utk belajar tahfiz. tapi saya tak mahu fikir dimana dan bagaimana. cuma saya minta puteri saya teruskan perjuangan mengejar yg terbaik dlm upsr dan psra. manakala adik lelakinya ada cita2 nak masuk sek rendah tahfiz. Hanya mohon pada Allah diberi kelapangan rezeki bagi memenuhi impian anak ini yg mungkin termakan bekal kengkawan cina dia.

  Oleh yg demikian, bila pandang semula kebelakang ketika 4orang anak2 yg masih kecil tu saya tinggalkan dengan maid dari pagi sampai maghrib (saya sibuk kerja dulu, sambil sambung belajar , ada la bibik yg pernah stay 6thn beri perhatian penuh-dia dah lama balik). kini saya bersyukur kerana berpeluang membesarkan sendiri anak2 sambil bertawakal kpd Allah. dan saya bernekad utk buang hutang2 kad kredit dulu yg buatkan saya miskin walaupun bergaji bagus. pergi giant -swipe kad, pergi shopping swipe kad, isi minyak swipe kad. mungkin, konsep riba tu yg bleh bagi kesan pada anak2. memang suami tak habis2 memarahi sikap saya dan setiap bulan suami kena bayarkan. jika ada lebihan gaji suami bayar lebih. sesungguhnya suami memang xsuka berhutang! YOU ARE DIGGING YOUR OWN GRAVE! aduh pedih nyer. betul gak, masa kerja tu tak de perancangan langsung, setiap bulan nak belanja aje. sepatutnya kehidupan kita makin bertambah bagus kan. itu serba sedikit cerita saya utk dikongsikan….

 81. .. kini ada 2 orang lagi anak prasekolah, dimana yang berumur 5 thn xnak ke sekolah, dia nak suruh saya ajar dirumah!. berpandukan ‘silibus’ tadika, saya dapatkan buku BM,ENG,SC,Math utk puteri dan putera bongsu. tak lah susah sgt..cuma kita penat skit. sambil buat kerja2 rumah, kena suruh anak mewarna, trace abc, 123, dan tengok cd mengira, cd bacalah anakku. lepas tu saya plak tak bleh tengok sinetron, asyik di ulang2 jer cd tu! bila dia penat, bagi plak main plastesin. kira ada la kerja yg derang buat. hujung tahun ni saya nak cuba apply tadika kemas belakang taman saya ni. saya dah survey sekitar ni ada lah 3 tadika kemas. lagipun saya xkerja, bulehlah jemput dan hantar.

  satu lagi, kami cuba amalkan solat berjemaah ngan anak2. kiranya waktu mghrib la senang. kalau cuti bulehla tambah lagi sampai bleh solat jemaah penuh. kami pun masih blum dapat disiplin kan waktu solat jemaah ni.

  Lepas kluar sek cina, tak de sek tadika yg nak terima Ateh. naik geram plak tu, siap ikut bayaran dari jan + november skali. at last, satu sekolah ala-ala low standard jer yg terima Ateh di pertengahan tahun. walaupun hati xndak, tapi nak pergi mana lagi (kira kurang ikhlas la masa tu). saya pun tak delah expek apa2. bila waktu solat, suami suh panggil Ateh dan adik2, alah..tak payah la bang..kata saya. tapi hari tu sungguh mengharukan bila Ateh baca kuat dari abahnye. dari niat solat sampai bagi salam!. cubalah saudara saudari bayangkan, dalam masa 4 bulan Ateh di sekolah low standard ni, seseorang yg low profile telah menegakkan solat dia. Ateh sudah boleh solat. ini benar2 menyejukkan hati kami.

  saya terus memberi khidmat kepada anak2 dan terus memohon agar diberi kekuatan dan kesihatan agar anak2 dapat terus bergantung pada kami. dalam kepasrahan ini, tempahan kek kahwin atau apa2 majlis satu persatu saya terima utk weekend atau cuti sek. priority dlm mengurus rumah dan anak2 – No 1. saya juga cuba menjahit baju kurung dan tudung utk kegunaan puteri2 saya. saya cuba utk mengurangkan kos membeli baju di samping itu sentuhan jari saya penuh kasih sayang akan terus erat di badan anak2.

 82. kagum saya baca pengalaman membesarkan anak enam permata.Agaknya macam tu la ummi saya bertungkus lumus membesarkan kami enam beradik.skrg dah 4 org masuk universiti tinggal 2 org di skolah men dan ren.Kami diajar membaca oleh umi seawal umur 1thn.kesannya ad adik saya yang dapat membaca umur 2thn stgh(menurut umi saya adik sy ni sorg yg sgt fokus dlm plajaran).strusnya semua dihantar ke sekolah rendah islam swasta.bagi pengajian menengah semua berjaya mendapat tempat di maahad(untuk apply maahad perlu lulus ujian AlQuran dan bahasa Arab).selepas tamat spm kami dibenarkan memilih kerjaya masing2(dgn panduan umi dan abah).saya memilih kursus pendidikan.saya gembira dengan apa sahaja yang ibu bapa saya lakukan untuk saya kerana saya percaya ap sahaja yang mereka lakukan adalah untuk kebaikan saya.terima kasih umi dan abah kerana membesarkan anith.

 83. Saya baru di forum ini dan ingin berkongsi cerita anak saya di Smart Reader.Baru pukul 11 tadi saya terpaksa tinggalkan smua kerja saya di pejabat semata-mata nak berjumpa dengan Principal anak saya di SR.Beliau menyatakan bahawa anak saya menimbulkan byk masalah di SR & terpaksa tugaskan 1org cikgu khas utk jage anak saya.Principal tu bwk kami berjumpa dengan anak saya & terus bersarkan suara memarahi anak saya di hadapan kwn-kwnnya dan beliau mengaku telah memukul anak sy sblm kami smpai d situ.
  Sy pun xpasti,itu ke cara yg betul utk memarahi anak sy yg br berusia 5 tahun & br sebulan di SR.Principal nye juge ade memberi amaran tegas kemungkinan anak sy akan di keluarkn dr SR jika dia membuat nakal lg.Sy rase i adlah hukuman yg amat besar bg budak yg br berusia 5 thn & br nk belajar.
  Perkara ini tgh bermain d fikiran sy smpai tk boleh fokus dlm kerja sy.

 84. Mona :Saya baru di forum ini dan ingin berkongsi cerita anak saya di Smart Reader.Baru pukul 11 tadi saya terpaksa tinggalkan smua kerja saya di pejabat semata-mata nak berjumpa dengan Principal anak saya di SR.Beliau menyatakan bahawa anak saya menimbulkan byk masalah di SR & terpaksa tugaskan 1org cikgu khas utk jage anak saya.Principal tu bwk kami berjumpa dengan anak saya & terus besarkan suara memarahi anak saya di hadapan kwn-kwnnya dan beliau mengaku telah memukul anak sy sblm kami smpai d situ.Sy pun xpasti,itu ke cara yg betul utk memarahi anak sy yg br berusia 5 tahun & br sebulan di SR.Principal nye juge ade memberi amaran tegas kemungkinan anak sy akan di keluarkn dr SR jika dia membuat nakal lg.Sy rase i adlah hukuman yg amat besar bg budak yg br berusia 5 thn & br nk belajar.Perkara ini tgh bermain d fikiran sy smpai tk boleh fokus dlm kerja sy.

  😳

 85. Kepada Puan Mona,

  Pada pendapat saya….puan berhentikan anak puan dari SR dan masukkan anak puan ke KUMON…its good…anak2 saya keduanya saya masukkan mereka ke KUMON…cubelah….

  Jangan buat seperti kesilapan saya…masukkan anak2 ke SR…mereka sufer…cian anak2 yg masih kecil nie…

  Masih banyak lagi kindi di Malaysia nie…daftarlah anak puan ke sekolah yg mereka suka dan bukannya derita…

  SR mengingatkan saya pada guru zaman dulu2 yg macam singa…tapi SR lagi teruk…sombong & bongkak….macam neraka…

  Pikir-pikirkanlah…

 86. assalamualaikum…
  sy xde pngalaman jd parents lg sbb x kawen lg..
  tp apa yg saya dapat lihat melalui anak2 sedara sy, mereka di hantar ke kindie yg memang ke arah ke agamaan. memang susah nk cari, tapi bg ibu bapa yg bekerjaya ia memang berbaloi.
  jd x timbul la soal parents yg x bole bg perhatian kat anak2, x sempat nk ajar itu ini. dan sy akui betulnya apa yg ummu saif ceritakan mengenai saif yg menceritakan apa yang dipelajarinya di sekolah, kerana my nephew pun mcm tu…sgt njoy pg kindie yg mcm tu. and da bole baca Yassin dengan lancar.. bukan bermaksud kindie tu bole ambil alih tugas ibu bapa, tetapi sekurang-kurangnya mereka boleh membantu ibu bapa yng mempunyai waktu pengurusan yang terhad. if u have extra time, u can teach ur children by ur own.

  lg 1 pngalaman yg saye kutip semasa berada di Klantan. sy tgk ramai bdk2 kat sane walaupun cuti, x dibiarkan duduk dirumah menikmati cuti sepenuhnya, sebaliknya ibu bapa akan menghantar anak2 ke tempat tahfiz walaupun masih kecil. dan saya melihat itu adalah cara terbaik untuk memupuk minat kanak2 ini ke arah keagamaan.

  komen yang terakhir. sejujurnya sy tidak stuju dengan pendekatan “rotan tapak kaki” yg digunakan. ibu sy telah meninggal semasa sy baby lg, dan dibesarkan oleh abah sahaja. abah menggunakan pendekatan yang sangat lembut mendidik 5 orang anak. dan jiran sebelah rumah saya sangat garang dengan anak2 dan anak2nya selalu kelihatan tension. hasilnya pendekatan abah sy, kami berlima berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi, manakala anak jiran saya tidak ada seorang pun yg berjaya memasuki universti dr 9 orang ank2nya. psikologi sgt memainkan peranan dan saya rasa setiap ibu bapa perlu menydari kepentingan psikologi dalam sesebuah institusi kekeluargaan. pendekatan kelembutan yg abah gunakan sangat membekas di jiwa, sampai tiada rasa kecil hati jika ditegur tentang perangai kami adik bradik andai tidak selesa.

  sebagai seorang bakal pendidik, saya rasa jika setiap guru itu menyedari tugas dan amanah yang di amanahkan dia tak kan bertindak kasar terhadap anak2 ini. cos mereka adalah amanah dan seperti kain putih yang perlu dicorakkan kehidupannya. mereka adalah kanak2 normal yang tahu berfikir, dan tidak perlu diherdik. sy memberikan pendapat begini kerana sy sendiri sebagai guru pendidikan khas, tidak sampai hati untuk berlaku kasar dengan kanak2 istimewa ini walaupun kadang2 menacbar kesabaran. cuma perlu ingat ~~`perkara yang paling berat di dunia ini adalah AMANAH~~~

 87. slm..bila berkelapangan saya akan melayari blog ummusaif.trm ksh…pelbagai info yg saya dpt.smg ummusaif sabar dan kuat dlm melalui sglnya.
  utk anith sofia…blh kita berkongsi konsep pembelajaran pra yg saudari laksanakan?

 88. Assalamualaikum

  Nasihat ini hasil dari valid and reliable researches dan juga pengalaman berinteraksi dengan kanak-kanak lebih daripada 20 tahun.

  There should be NO EXAM for pre-school kids.
  There should be NO HOMEWORK for pre-school kids.

  Yang mempunyai hubungan rapat (high correlation) dengan kejayaan anak-anak adalah high self-esteem, high self-confidence, high self-efficay. Ini di bina bukan dengan homework dan exam!

  Mazwati
  PhD Education

 89. salam ummusaif.

  benar, semua ibubapa pasti mahukan yg terbaik utk anak2. walau bagaimanapun, kita hendaklah selalu rujuk peribadi dan hikmah Rasulullah terhadap kanak2 dalam membuat kayu ukur ‘terbaik’ itu.

  sy sendiri berasal daripada keluarga yg tidak menghukum. ayah saya amat jarang menyebat, merotan dan mengherdik. emak sy, suaranya jarang dpt didengar oleh jiran2 walaupun anaknya 8 orang! alhamdulillah, tidak pula kami membesar menjadi anak manja. dan kelapan-lapan kami berjaya masuk ke menara gading wpun tiada seorg pun drp kami yg mengikuti tusyen semasa bersekolah.

  jadi, persoalan ‘manjakan anak’ tatkala kita tidak mahu anak kita dimarahi sebarangan (terutamanya dengan umur semuda 3,4,5 hatta 6,7 thn) sepatutnya tidak timbul.

  walaupun saya tidak bekerja (berhenti ketika mengandung anak ke-2) dan sy berhenti ketika financial condition kami belum stabil, tp sy tidak menolak kepentingan ibu bekerjaya terutama dlm bidang profesional. bg sy itu persoalan kemaslahatan ummah.

  pendek kata, sememangnya sampai masa utk muslimah yg mampu utk membina kerjaya (kontra dgn pdpt sstgh pihak) dlm bidang pendidikan awal. kdgkala it takes a mother to understand a child.pandanglah anak kita dgn kasih sayang…kita sudah melewati (s/ada baik/buruk) masa kanak2 kita, jgnlah mereka pula terlepas peluang menikmatinya dgn positif…

  salute kpd abu saif & ummusaif. “walau apa pun yg kita lakukan, org tetap akan mengata.” jadi alang2 org mengata, baik lah org mengata kita atas kebaikan yg kita lakukan (wpun komen diorg tu menjelikkan). ikhlas itu hanya antara kita dgn Allah, org lain x berhak mempersoalkannya.

 90. Pre-schoolers should have fun so I supposed Smart Reader wants the children to be none other than A-Smart-READER at an early age, so I’m not suprised when they have lots of homework plus very much exam oriented.

  On the other hand, some kindy/playschool used play as a method of learning, and still parents complain because (they think) the children are not learning anything (academic wise).

  As a parent I can really relate to the dilemma of finding the best school for our kids. The challenges are exhaustive but would either

  1) the school could not handle (e.g do not understand the psychology of children and thus failed to make the curriculum parallel to that, too money-oriented)
  or
  2) we could not handle (expensive, logistically not accessible)

  The best teachers would undeniably be parents. Kak Muna with all the limitations of time and work challenge will still be the best teacher of all because only you understand your children’s personalities, capabilities, strengths and limitations.

  After 2 children of mine go to school, I realised that instead of relentlessly putting too much effort to find a perfect school; home is still the best classroom.

  At least now Naurah is happy at PASTI and Saif at Khalifah-model School. We do not have the same option for primary school as Saif does and later Naurah. I really hope they will open Khalifah model school in JB and everywhere else.

  May ALlah help us all to strive for our children’s rights to a quality education.

 91. Saya pening kepala dengan Smart Reader di Presint 8 Putrajaya.Bagaimana boleh beroperasi atas kedai.Bukankah kelulusan diberi di rumah semi D atau Terrace Corner/bunglow?
  Kids disuruh tunggu atas tanga masa pulang menunggu parents,kawasan atas tangga panas,Tak Boleh pasang kipas ke?
  Menu kids macam mana?Cokkodok dan lain-lain yang macam makanan orang susah..hairan !
  Sampai sekarang saya minta Menu dan Senarai Guru terlatih..tak dapat-dapat….Nenek Kebayan

 92. menurut akta penubuhan tadika, prasekolah dibenarkan beroperasi di atas lot kedai asalkan dapat kelulusan bomba rujukan http://www.insken.gov.my/html/themes/mec_ins/images/pdf/guidelines/02.PDF tapi persoalan yang saya ingin utarakan sangat jelas smart reader tidak mematuhi kurikulum standard prasekolah kebangsaan yang mewajibkan permainan luar selama 40 minit pada setiap hari. rujukan http://praskseafield.blogspot.com/2009/12/kurikulum-standard-prasekolah.html pada pendapat saya smart reader hanyalah learning centre yg target pelajar prasekolah.smart reader bukan tadika yang sediakan keperluan pelajar prasekolah.

 93. saya bersetuju dgn En Othman…setiap hari bila saya tanya anak saya waktu break makan apa…jawapan std biskut…..setiap hari anak saya mesti suruh saya bekalkan dia makanan…terfikir jugak…baik hantar sekolah yg tak payah bayar mahal2 makanan waktu break berat eg nasi lemak..beehon…tapi kat smart reader?????

 94. i agree with no homework and no exam.there’s no fun of learning bcuz children tend to stress out.at my preschool we use observation to access children.what they achieve in term of practical life(brushing tooth,making sandwich,holding spoon, etc),oral communication and exercises to determine how they do in learning.we can do something if they do not achieve their standard ability for their age so they’ll not left behind by others of their age.

 95. salam..saya lihat kdg2 ibu bapa terlampau percaya pada tadika yg ade nama..saya lihat hampir semua sibukkan pndai bi ke tak,math bleh kire ke tak..

  seorg kanak2 yg pndai ketika tadika tapi disebabkan sft ibubapanya terlalu keduniaan (becoz hantar ke tadika chinese sbb nak anak pndai )bila hntr ke sekolah rendah jadi cam tak dgr kata..dan suke melawan berbanding yg hantar ke pasti..

  sy tgk yg masuk pasti lbh taat dan even mase mule2 msk sekolah die cam terkebelakng sket,tapi lame2 die bleh atasi yg gi tadika chinese sbb die mudah dinasihat..org srh die mudah je buat..

  anak2 lepasan pasti ni suke kire dosa pahala,tuhan marah ke tak,belajar satu ibadah..sopan dan rajin..

  pada saya akhlak yg mulia lbh pntg dr pndi bi ke tak..sbb bile da bsr agama la yg plg boleh menjaga diri anak-anak..

 96. my daughter baru masuk Little Caliphs Gombak this year dan dah dikenalkan dengan syurga untuk orang yang buat baik dan neraka untuk orang yang buat jahat which is good. cuma kekadang teachernya tak pakai tudung bila keluar dari tadika time saya ambik anak waktu petang semasa daycare..hmm. will c how mydaughter progresses this year. Heard a lot of positive words about pasti here too.

 97. issue yang menarik..
  saya sebagai salah seorang pengusaha tadika bumiputra ingin menyarankan agar ibu bapa juga harus memainkan peranan sekurang2nya 30 minit setiap hari untuk mengajar anak pra sekolah untuk membaca dan belajar mengira..
  agak malang bagi anak2 berumur 6 tahun yang masih tidak boleh membaca dan mengira kerana kesibukan ibu bapa dan hanya mengharapkan 100% belajar di tadika.

 98. saya cuma hantar utk english enrichment..tp hasilnya tak spt yg saya jangkakan..even my son tak nak berckp pun dlm kelas…heran sbb dia dah tak buat perangai nih msk thn ke 2 di tadikanya..he’s been talkative with frens kat kindy, kat rumah.ngan adults mmg dia lambat skit..so i think his teachers in his kindy have better approach though they are young.so sekarang utk enrichment english ka bi ka math n watso ever..i tak oursource lagik…try jugak find some time utk duduk bersamanya.baru la saya tau…he’s just like me…he’s good in visual and observation.but he lacks in verbal and audio…ptt ler pakai phonics dia sloww…so i skang be more creative bcoz of him..:)

 99. Assalamulaikum semua,

  Ummusaif dan Suami, saya mengenali Tuan dan Puan kerana pertama anak kita bersekolah di SR yang sama dan pada masa yg sama saya juga selalu mengikuti kuliah agama Saiful Islam, saya menerima email yg menulis tentang No more Smart Reader dari seorang kawan yang juga menghantar anak ke SR yang sama dengan anak Puan.

  Pelik juga saya dgn komen puan, kerana anak saya ( sudah 2 org ) dan anak kawan saya (saya yg rekomen ke SR tersebut) tidak mengalami masalah yang sedemikian. Anak pertama saya sekrang berada di darjah satu (kelas 1) sudah bersekolah di SR tersebut dari umur 5 hingga ke 6 tahun. Alhamdulillah, setiap hari begitu ceria hendak ke sekolah, kadang kala cuti sekolah pun beriya-iya nak di hantarkan ke SR, terpaksa saya lalu di hadapan SR bagi membuktikan SR tersebut tutup. Sekarang anak saya yang ke 2 berumur 4 tahun sudah di hantar ke SR tesebut. Isteri saya selalu mendpat kan feedback berkaitan anak melalui principal SR tesebut, tak kira masa, sentiasa beliau up to date berkaitan progress anak saya dan sentiasa begitu open untuk discussion.

  Berkaitan pelajaran agama, tak silap saya ada kelas fardhu ain, dan anak saya begitu teruja dengan doa makan dan sembahyang yg telah diajarkan oleh seorg ustazah bertauliah (dari luar) yg dtg mengajar kelas tersebut. Mungkin sekiranya puan ingin anak puan more toward agama, di SR bukanlah merupakan tempat yg sesuai. Berkaitan tudung, tidak silap saya, anak puan seorg saja yg bertudung di SR tersebut dan saya tgok sehingga ke akhirnya anak puan tetap bertudung, even masa konsert. Pening juga bila puan hendak bertudungkan semua kanak2 perempuan disitu, sedangkan mak bapa yg hantar anak mereka disitu jauh lebih “terbuka” dari anak mereka sendiri.

  Parent teacher meet adalah masa yg paling sesuai untuk puan berbincang dgn guru dan principal berhubung masalah anak puan, walaupun saya rasa puan boleh menghubungi principal SR tersebut pada bila2 masa. Jadi adakah puan melakukan nya. Pendapat saya, daripada puan memberi komen di belakang, lebih baik puan berbincang kerana sekiranya SR tersebut melakukan apa yg puan fikirkan tak patut pada kanak2, perkara itu boleh dibawa ketengah, laporan harus di buat ke HQ SR tersebut supaya tindakan segera boleh diambil dan kebaikkannya untuk semua kanak2 di SR tersebut bukan setakat anak puan sahaja.

  Teachers bukan melayu garang? Ye ker? Setahu saya jumlah pelajar di SR tersebut melebihi 100 org, kebanyakkanya melayu. Jika betul tuduhan puan yg bukan melayu teachers garang, mengapa 99 org (tolak Naurah) tidak ada komen. Hanya dari pihak puan saja yg memberi komen, itu pun secara menulis didalam blog. Mana lagi parent 99 budak, tak kisah ker mereka ini tentang anak mereka yg di marahi guru bukan melayu.

  “Saya bila melayari BLOG PERIBADI orang lain, kalau isinya tidak berkenan di hati, saya tinggalkan diam-diam tanpa perlu nak sakit-sakit hati. kenapa perlu meluahkan rasa meluat tak bertempat itu? – ihsan dari Abu Saif.
  Ustaz punya ayat boleh di guna pakai, puan kalu tak suka sekolah tersebut mengapa nak meluahkan rasa tak bertempat, keluarkan lah anak puan dari situ atau berdiscuss la dengan pemilik SR tersebut baik-baik. Dgn komen puan yg tak bertempat ini, puan dah menyakitkan hati pihak lain, bukan sahaja SR tersebut malah semua pengusaha2 SR yg lain, yg langsung tak terlibat, hanya mencari rezeki dgn mengajar anak2 supaya menjadi org yg pandai segala. Tak gitu ABU SAIF.

  Akhir kata dari, sepanjang anak saya bersekolah di SR tersebut, saya tidak pernah menghadapi masalah sedemikian rupa dan terima kasih kepada SR tersebut kerana berjaya mendidik anak saya sehingga ke tahap ini. Mungkin sudah rezeki puan, ketentuan Allah yg puan akan menghadapi masalah ini, walaubagaimana pun semoga yg terbaik bagi keluarga puan. “KADANG KALA BILA KITA TERLALU MEMANDANG KE LANGIT, LUPA SUDAH KITA DIBAWAH” salah silap, semuanya boleh di perbetulkan dgn cara yg tidak menyakiti hati sesiapa, tiada siapa yg hebat, Cuma kadang kala kita rasa kita yg hebat. Allah sahaja yg maha sempurna. Maaf bermaafan adalah yg terbaik.

  Abah n Mama student SR tersbut.

  • salam ‘ABANG HAJI’,

   Pengalaman tak sama walaupon anak tuan SATU sekolah dengan NAURAH.Opss,maaf banyak-banyak yer,ni bukan backing UmmuSaif atau ABU SAIF, tapi bila bace posting Tuan ni,jadi confuse pula.

   Satu, mengenai “Pening juga bila puan hendak bertudungkan semua kanak2 perempuan disitu, sedangkan mak bapa yg hantar anak mereka disitu jauh lebih “terbuka” dari anak mereka sendiri.”UmmuSaif tak TAIP mcm tu pula kat blog ni.

   Takpelah UmmuSaif,’biaq pi’ la sapa2 yg ckp negatif tu.Orang cakap lain tapi TAFSIR lain pulak.Dok komen-komen merapu,suruh berhenti kerja la,itulah..inilah..

   Bila baca kes NAURAH ni,rase macam nak berhenti kerja System Analyst, jd pengusaha Genius Aulad ke..Litle Caliph ke..PASTI ke…

   ..insyaALLAH..ada nawaitu..

   muga NAURAH dpt masuk sekolah yang best dan OK sbb setiap diri anak-anak itu ade POTENSI besar dan cemerlang untuk dibangunkan…setiap individu itu adalah UNIK dan veryyy special..

 100. salam,

  Terima kasih dgn komen prihatin Tuan.

  But as i mentioned above, ini pengalaman kami personally. Ia bukan kisah dongeng atau rekaan semata-mata. Pengalaman orang lain mmg tak sama.
  I did mention, there are good SRs, tetapi saya cuma mengatakan ” cukuplah buat kami, No more smart Reader”. Sama ada saya nk report straight kpd mereka atau tulis dlm blog ke, itu hak peribadi saya.

  Saya juga nk betulkan sikit poin tuan di atas, saya tak pernah expect semua student perempuan pakai tudung spt naurah.
  apa yg saya kesal cuma apabila salah seorang teacher di situ tegur naurah pakai tudung, itu aje.

  Dan bila saya menceritakan kisah kami ini, tidak pernah terfikir ria, lupa diri atau bangga diri. Apa yg saya harapkan cuma perkhidmatan yg baik, non bias dan lebih character building/shaping (spt preschool di UK dan US) utk kanak2, itu aje.
  Saya akui, kami tersalah pilih tadika utk naurah kerana kami tak sangka SR begitu menekankan akademik dan homework. Alangkah baiknya jika kami tidak begitu stres dgn semua homework yang banyak itu, namun itulah ‘kelemahan’ kami. Bagi parents yg suka sistem SR, teruskan.. insyaAllah tuan2 dan puan2 semua tahu apa yg terbaik utk anak2 semua.

  Dan as u can see, pengalaman kami ini juga terjadi kepada kanak2 lain di merata2 tadika, tidak semestinya di SR Naurah.
  Ya, saya akui saya memang lakukan sedikit generalisation ttg guru bukan Melayu garang, tetapi itu berdasar perkongsian saya dgn parents lain di tadika2 non Malay yg lain (dan bukan di SR Naurah semata2). Utk pengetahuan tuan, ada seorang ibu lagi (yg hantar anak ke SR ini) yg mengatakan ada seorang guru bukan melayu yg agak garang. Anak beliau selalu menceritakan bahawa dia takut pada gurunya itu.
  Dan mungkin sama ada kita tak tahu atau tak perasan, kadang2 ianya blh berlaku tanpa kita sedari. Kadang2 as parents, maybe kita tak kisah dan menganggapnya satu penerimaan biasa bagi semua. Bagi kami yang masih belajar ini, ada beberapa perkara yg kami tak boleh terima. Lain orang, lain penerimaannya. Sebagai contoh, mungkin penggunaan intonasi suara yg tinggi atau high pitch pun boleh disalah ertikan oleh kanak2.

  Saya bercerita tak bertempat??
  salahkah saya menceritakan pengalaman peribadi kami sendiri di blog saya sendiri? ie ‘rumah’ saya sendiri? Bukannya saya pergi blog SR, dan tulis komen secara terbuka di blog SR. Kalau saya tak bersetuju dgn isi blog orang, mmg saya akan diam aje.

  Ini blog saya, siapa yg membacanya terpulang utk menilai. Mereka bijak, tenang, dan memahami situasi masing2. Saya tak pernah memberitahu tahu nama SR tersebut dan saya juga jelas mengatakan tidak semua SR seperti SR tersebut. Sekali pun tuan mungkin tahu SR tersebut, saya tak minta sesiapa pun bagitahu SR yg mana kerana saya masih lagi menjaga maruah para guru di SR tersebut.

  Mengapa saya tidak bertanya terus kepada mereka?
  Saya pernah bertanya ttg isu tudung demikian, dan terkejut dgn jawapan yg diberi. Saya juga pernah bertanya ttg homework, namun saya merasakan komplen saya mungkin tidak akan mengubah apa2 kerana mmg prinsip SR begitu, homework, English dan exam oriented. Satu lagi kerisauan kami sekiranya kami komplen kepada pihak guru di situ ialah, kami khuatir akan respon yg akan kami terima serta bagaimana reaksi mereka kepada Naurah nanti. Kami takut guru2 akan berkata, “siapalah kami, parents baru, dan murid baru ini..” Itu mungkin sekadar paranoia kami, tapi bagi kami ia tetap valid. Cuba kita bayangkan jikalau seorang ibu komplen pada penjaga anaknya (daycare), anaknya tidak dijaga dgn betul.. Ada 2 kemungkinan blh berlaku. 1-penjaga baik, prihatin akan berubah, 2-penjaga tidak baik dan akan membuat lbh buruk lagi. Maka, kami taknak ambil option itu bcoz kami taknak fikir yg lebih buruk. Bukan niat berburuk sangka, tapi kami tidak mampu untuk memikirkan sebarang kemungkinan.

  Sekadar menceritakan pengalaman yg kami rasakan buruk buat kami. Itu aje.
  Pembaca ada akal dan pengalaman masing2 utk menilai, mereka tidak taqlid buta. Pembaca sepatutnya menilai kisah kami ini utk aplikasi kisah dan lokaliti masing2.

  Bagi yg suka akademik, insyaAllah SR maybe blh berikan sesuatu utk mereka. Bg yg inginkan kelainan, mereka blh membuat kajian terlebih dahulu sebelum membuat keputusan yang mereka rasakan suatu kesilapan. Yg penting, ambillah yg baik dpd kisah kami ini…

  • hmm..the overall conclusion to this debate is..we always want the best for our kids, expect the best for our kids. i am searching for a daycare for m y 2 yr old n its good that we hv the internet in todays world where anyone can voice out their concerns and comments about things . this is the best way to research on the best services in anything .by knowing user’s or customer’s feedbacks, i believe we hv become more aware, and informed about the things around us. My advice to all kinds of businesses and services out ther to surf the net for possible customer feedbacks like this and improve your ways to gain and maintain your customers. We as consumers have all the right to voice our comments . If companies and businesses do no take up the comments and improve, what kind of business are u running? surely all those in companies or business know that customers are your main source of income.if companies are not able to accept critical and constructive comments, what kind of business are you? its such a basic knowledge in business school that if one wants to run a business, standardization, quality , flexibility are important. If you teach kids cara zaman jepun , but we are much much in a different context now, surely the business suffers. I research on Businesses in the servicing sectors and for businesses to say “if tak suka servis kami , cari tempat lain”, memang la rugi. Hello businesses out ther who serve human beings.. be it kids or adults, it is u who has to improve based on ur customer’s feedback. i am all for consumers to voice their comments and feedbacks about the services they hv used by using the net.

 101. hehe, tukar smart reader kelantan la
  saya kat sana masa lepas form 5 untuk ambil kelas BI
  ok je kot

  tak leh tahan, teacher (orang cina + tak pakai tudung) siap tegur anak melayu + islam pergi kelas tak pakai tudung. kekeke. ingat lagi peristiwa tu 😉

  Semoga naurah dapat pendidikan yang ‘berkat’ di usia kecilnya. aminnn

 102. salam….saya ada pengalaman masa nak anta anak sekolah kali pertama ..kerana excited anak pertama , saya hantar dia mendalami bahasa inggeris seawal 3 thn ….baru je belajar …dh kena tengking oleh guru melayu ….( kurang bersetuju kalu puan kata guru cina n india terlalu garang ) ..sehingga anak saya saya trauma untuk ke sekolah ….saya sambung sekolah di sek yang lain ..dan peristiwa sama berulang kembali …kepalanya ditunjal oleh guru ….anak saya mungkin pemdiam tp dia fhm apa yg dia pelajari …dia menjadi pendiam di sekolah krn masih trauma dgn kejadian sblm ni..hanya bertahn 9 bulan ….dan kali ke 3 saya masukkan di tadika islam…alhamdulillah dia seronok walaupun dari segi akademik pada saya kurang mantap …namun pendekatan rohani alhamdulillah …

  semenjak itu ..saya berazam utk tidak menghantar anak terlalu awal ke sekolah ..dan memberi anak2 pilihan utk bersekolah di tadika yg mereka sukai …alhamdulillah perkara buruk tidak berlaku kepada anak yg kedua … walaupun dia bersekolah di tadika yg ownernya indian ….

 103. Salam.Saya belum berumah tangga namun saya tertarik ingin memberi pandangan.

  1)Respon yang cukup tinggi daripada posting kali ini tanda budaya berbincang dan memberi pandangn sudah makin subur.

  2)Saya akui setiap ibu bapa ada pendapat dan pengalaman yang berbeza2 terhadap SR.Ada yang kata bagus sebab anak-anak mereka pandai English dan selebihnya kebanyakannya senasib dengan Ummusaif.Cuma komen @emak yang cuba nak membaka c***** anaknya dengan lighter sangat2 overacting.Mungkin juga ada masalah mental.

  3) Sidang pembaca harus faham inti sebenar posting kali adalah perlunya satu tindakan yang lebih radikal,Perubahan yang menyeluruh terhadap sistem pendidikan itu sendiri.Its not just about tuning the car.We have to overhaul it.The system.Saya percaya pihak SR dengan sistem yang ada ingin membentuk manusia jadi robot dan sesetengah ibu bapa pula menafsirkan ini sebagai pandai,bijak,Jadilah sekolah-sekolah ini seperti kilang yang produce robot untuk semata-mata mencari untung maksimum tanpa memikirkan kesan jangka panjangnya.Exam oriented ini masih menebal dalam pemikiran kebanyakan kita dalam negara ini.Kadang betul juga pendapat seorang ahli falsafah dan ekonomi Jerman,dasar penswastaan atau milikan individu semacam ini hanya menyebabkan apa juga bisa dijual dan bisa diberi nilai materalis.Alhasil,kualiti sudah tidak menjadi keutamaan asal sahaja untung.

  Kesimpulan: Pemabaca harus jelas dengan mesej dalam entry kali ini dan kepada Ummu saif,teruskan berjuang.

  p/s-Saya tidak setuju kalau isteri saya nanti berhenti kerja.Nanti demotivated bak kata abusaif.

 104. salam, kak muna…

  saya rasa sek mana pn kita hantar blik je kita kena pantau segala segi ttg anak kita….perubahan tingkah lakunya, tanggungjawabnya, akademiknya…. silakan kalo rasa suka menghomeschoolkan anak2 tapi jgn smpai bila anak kluar pd masyarakat mereka tersentak…! jangan pula bebaskan sangat anak2 utk bereksperimentasi merasa apa itu dunia tanpa sebarang bimbingan….!
  ada masa walau ibunya di rumah, dia memerlukan tadika kerana dia tidak ada ilmu @ masa (mungkin ada anak kecik misalnya) utk mengajar.

  saya sokong kak muna terus memegang title dr. masyarakat memerlukannya… ! yakinlah dgn pilihan akk asalkan x bercanggah dgn sruhan agama & direstui suami tercinta…

 105. tadika berkonsep islamic-english tumbuh bak cendawan kebelakangan ini..
  dengan pelbagai tawaran franchise disana sini dan kepelbagaian modul islamic ditawarkan..

  tetapi adakah kualiti juga dijaga..?

  saya ingin kongsi sedikit pengalaman..

  anak saya berusia 6 tahun, semasa umurnya 5 thn, sy hantar ke sebuah tadika biasa-biasa je..tapi selepas terbaca iklan dari sebuah tadika franchise berkonsepkan islamic english (yang agak mahal) dan kononya mempunyai kepelbagaian modul menarik dan meliputi asas-asas fardhu ain, lalu ketika umur 6 tahun saya tukarkan anak saya ke tadika tersebut dan kini hampir 6 bulan di tadika yang gah namanya disebut2 di blog ini, tetapi sayang…ia hanya gah pada namanya sahaja yang selalu menjadi sebutan,,,tetapi pengisiannya kosong sahaja. mungkin kerana mengejar untung, rumah teres corner lot yang dijadikan tadika itu terlalu padat dengan jumlah pelajar yang terlalu ramai dan suasana menjadi riuh rendah dek kerana kekurangan guru untuk mengawal anak2 kecil seperti anak saya, ..setiap hari makanan yang hampir sama – nasi berlauk ayam carik berkuahkan kicap dan teh o tawar sahaja dihidangkan utk makanan tghari disamping biskut2 kering pada sebelah petang. dan yamg paling mendukacitakan, sempat saya berborak dengan seorang bapa yang menghantar anak sebaya dgn anak saya menyatakan cikgu2 yang mengajar kanak2 6 tahun ini hanyalah berkelulusan pmr dan tersentak dgn perkara ini saya nekad untuk berdepan dgn pihak pengurusan dan pihak pengurusan mengakui beberapa kesilapan dan terus saya mengeluarkan anak saya dari tadika tersebut…kini anak saya hanya belajar sendirian dirumah dengan home tuiton sahaja.

  moral dari cerita ini, jangan pilih tadika yang hanya gah pada nama, kalo boleh luangkan sedikit masa untuk menyiasat serba sedikit dengan apa yang ditawarkan. mungkn tadika didepan rumah anda (yang biasa-biasa itu) jauh lebih bagus dari yang berjenama besar..

  p/s: maaf ayat tunggang langgang, cerita tidak jelas (sambil tgk world cup fra vs mex)
  tiada niat untuk menjatuhkan mana2 tadika, hanya berkongsi pengalaman.

  • terusiknya hati…sy sangka saya saja berpandangan begitu/cawangan tadika anak sy jer yg mcm tu….insyaAllah, kalau betul, sy boleh agak tadika tersebut. ramai yg tanya pendapat sy ttg tadika tersebut sbb sy ada tulis dlm blog saya.

   cuma sy tak sanggup tak tulis ketidakpuasan hati sy kat blog tu.. harap dpt contact tuan/puan utk kepastian. sy cadang nak tamatkan/tidak hantar lagi ke sana next semester.

 106. Mereka gertak je guna lawyer. don`t worry, u boleh letak balik logo smart reader kalau bengang sangat. kawan i lawyer. katanya teknik gertak tu dah lapuk. atau mungkin ada guru yang kerja disitu berlakon untuk takutkan muna.

  Spatutnya u boleh gertak balik untuk saman kerana anak mempunyai masalah emosi selepas memasuki smart reader:). u boleh sue untuk tuntut balik kos yuran belajar dan lain2..

  cabar balik!

 107. geram, memang geram bcoz this action shows how nor professional they are.

  Tapi, to fight this stupid battle yg sepatutnya diambil secara positif oleh semua pihak, lagi stupid rasanya.

  But it’s ok, berundur tidak bermakna mengalah. Yg penting, we know who’s right n wrong.

  As for me, message delivered and i am very happy. Alhamdulillah.

  Just wish, as pendidik, they could take this much, much better way!

 108. wah..dasyat btl skol tu…tp biasa klu dh umo 5-6 thn,,dh pndai g toilet..sbb pnh mnagjar di 1 skol..budak2 akan dilatih g toilet..n xakn ada kes teracident..pepun jdkn pgjrn..btl2 ken pilih skol yg ok..pepun best baca entry anda..selamatkan anak bangsa dri djajah pmikiran mereke sejka kecil..kesian kn mereka..

 109. smg Allah permudahkan urusan ummu saif dan abu saif..

  ujian Allah kpd hambanya mengikut kemampuan masing2..

  smg terus kuat dan tabah..

  amin..

  • ijakaklong ni tak kena saman ke?
   Teringat masa kat pasti dulu2 (1989). Dulu2 cikgu PASTI banyak ajar skill2 untuk lembutkan tangan supaya nanti menulis tangan tak keras. Ingat macam banyak buat activity creative sahaja. masukkan kacang dalam straw, melukis dan disamping belajar yang basic macam ABC, 123 , alif ba ta, doa dan ayat2 lazim yang mudah. maksudnya pi tadika tu adalah untuk tingkatkan skill motor dan kreativiti anak2.

   sekarang ni jenuh gak bila pergi tadika kena buat hwork banyak dan terpaksa terkejar2 supaya anak dapat cope dengan persaingan yang sengit bila masuk sekolah nanti..

   mmm kadang yang terbaik tu pun bukan yang terbaikkan…contohnya macam TADIKA ITU la, yang punya prestasi dan standard tinggi tapi tak semestinya terbaik untuk anak pula..

   siap dapat surat bakal saman lak..mcam2 diorang ni..patutnya kena utamakan apa yang pengguna tak puas hati nih….

 110. Alhmdlh. Trima kasih semua atas komen & info berguna yg dipaparkan.

  Ummusaif, suratX2 lawyerX2 nie biasa la. Pengalaman sya bekerja nie, mmg biasa bab htr surat lawyer nie. Saja nak takutkan org. Btw, bg saya lebih baik diaorg saman. Coz, pd pendapat sya & kengkwn lawyer lg bagus. Coz, “SMART READER @ SR” nie dh mcm bagusX2 lak. Sorry for teacher muslim & non-muslim yg bagusX2. Lately nie byk SR yg sudah tdk menjaga kualitinyer lg. Pemantauan terhadap sikap serta hubungan cikgu & anak murid tdk diambil perhatian. Perhatian serta kehidupan indah & riang ria bdkX2 juga tdk diambil kisah & berat. Ini kerana “PENGETUA” telah menonjolkan sikap “GARANG”, “TIADA KASIH SAYANG” tlh berjaya membentuk cikguXnya juga begitu. Maka anak murid yg kehidupannya penuh dgn riang ria menjadi mangsa.

  Ops sorry. Actually klu ummusaif bg dia org saman lg bagus. Coz dpt menyedarkan semua ibubapa kembali akan anakX2 yg dihantar ke “SR” & lainX sekolah yg sewaktu dgnnya utk follow-up & menjengah skali skala how’s te kid kat sana. Besides, akan lebih menyedarkan “SMARTX2 READER KONONNYA” diluar sana kualiti of human loves yg tdk lg diambil kira. Ada SR yg bagus. Tp la nie byklak yg problemnyer.

  Ummusaif, ingin sya cadangkan utk d lampirkan sedutan filem yg 4me how kindergarden (2-6 yrs old suppose 2be) yg tlh berjaya membuatkn sya utk memohon part time tampa gaji (seminggu dlm 2 hari jerr @ 1 hari, 1-2jm jerr) utk mengajar & bermain bersama budakX2 nie.

  2all my friends (parents) out there, yg stress dgn keletahX2 anakX2 anda yg berumur 1-6thn nie better tgk filem “DADDY DAY CARE”!!! He he he. Insyallah & mudahX2han ya stress pasal anakX2 akan hilang dan diganti dgn kemunculan anda yg akan bertukar menjadi “Barney”, “WONDERPETS” dll dimata anakX2 anda.
  Adios.

  No more Tadika Itu! Emak ~ Sya juga tak mau jd mcm emak awak & awak. Lastly;
  ~please focus to the actual text and content~ jgn melatah. bwk pelanX2 & hayati maksud kandungannya.
  Klu anda nak tafsir negatif terpulang. Tp yg elok info kita ambil sbgi panduan. SekurangX2 ada panduan utk kita golongan ibubapa kpd anakX2 kecil.

  “Tontonilah Filem “DADDY DAY CARE”. Selamat menonton. He he he.

 111. Salam.saya pernah menghantar anak2 saya ke Smart Reader Kids di Labuan. Principalnya mmg sgt teruk. dia tahu marah n menjerit pada budak2. Budak2 hanya dibekalkan biskut kering setiap hari semasa waktu break. Cikgu2nya hampir setiap bulan berubah. Sekarang ni saya hantar anak ke tadika Islam under JAWI. so far ok. cuma silibus sgt mudah utk anak saya yg sudah tahu membaca n mengira. tp yg bagus dgn tadika Islam ni, anak saya dah pandai menghafal bacaan dalam solat, dan doa2 harian.pakain pun menutup aurat .cikgu pun menutup aurat. sekarang ni saya sedang menyiapkan silibus untuk tadika saya sendiri. saya berazam utk membuka sebuah tadika Islam yang berprestij dan mampu melahirkan pelajar2 yg mempunyai teras agama yg kuat. INSYALLAH

 112. Salam, ummusaif… rs sedih dgn apa yg menimpa Naurah. anak kecil xseharusnya menghadapi semua itu. sedangkn sy semdiri x betah dgn sikap non muslim yg bias dgn kita yg bersolat ditempat kerja, lagi kan naurah. kenapa mesti nk ditengking anak kecil. itu bukan method mengajar..
  ada baiknya cikgu2 yg ‘berperangai’ begitu dihantar masuk sekolah balik..
  belajar adab, akhlak atau moral.

 113. Assalamualaikum…

  Terpanggil saya untuk mencoretkan sesuatu dengan isu ini. Pendedahan ibu bapa pada sekolah ‘pertama’ anak2 adalah sesuatu yang mencabar dan penuh risiko. Tambahan pula dengan situasi sekarang ini di mana pelbagai kategori dan istilah tadika yang muncul bagaikan cendawan. Yang mengecewakan adalah pada era di mana wang adalah keutamaan maka kebanyakan tadika lebih mementingkan keuntungan berbanding pencapaian.

  Saya juga pernah berhadapan dengan situasi serupa di mana pada mulanya saya menghantar anak saya yang berumur 5 tahun ke tadika swasta biasa. Dengan alasan ingin mengubah angin disebabkan tadika anak saya yang sulung , anak sulung saya terpaksa berhadapan dan memberikan komitmen yang sepenugnya dengan lambakan tugasan yang tidak pernah kesudahan. Sehinggakan semasa tadika 5 tahun dia terpaksa membawa pulang satu fail tebal ketika cuti Hari Raya sebagai homework. Memikirkan anak saya yang kedua adalah lelaki dan melihatkan ciri2 nya yang cepat jemu apabila dibebankan dengan tugasan2 yang diluar kemampuannya maka saya memilih untuk menukarkannya kepada tadika yang lain. Lagipun saya dah boleh hafal setiap aktiviti tahunan yang tak byk berbeza..

  Setengah tahun di tadika, anak laki saya mula menunjukkan tanda2 tidak berminat ke tadika. Seolah2 pergi ke tadika bermakna menghantarnya ke satu destiansi yang mencemaskan. Pendek kata dia memang sudah tidak berminat untuk belajar… Setelah diselidiki barulah saya tahu bahwa gurunya sangat garang…malahan ketika mahu berhentikan anak saya..gurunya yang mengajar di situ juga sebab menyuarakan ketidakpuasanhatinya kepada pengetua tadika tersebut. Dari situ sudah menampakkan tanda2 bhw tiada hubungan yang baik antara pengetua dan guru..jadi bagaimana mereka dapat menjalin hubungan yang baik dengan pelajar??

  Sehingga hujung tahun anak saya seolah fobia dengan tadika/sekolah. Baginya ia sesuatu yang membebankan, mengerikan dan sangat tidak menyeronokkan. Bagi mengembalikan keyakinannya saya hanya menghantarnya pada tahun yang berikutnya 6 tahun.. disebabkan tiada pilhan lain maka saya memilih ke tadika lama kakaknya.

  Kali ini tiada kompromi..dia dan saya terpaksa menghadapinya…dipendekkan cerita pada hujung tahun..semasa mengambil report kad…komen pengetua…”anak puan antara yang terkebelakang.., dia banayk mengelamun..slow dan pelbagai lagi pendapat2 negatif yang dilabelkan pada anak saya.” Walaupun sedih,,tapi saya terima dengan hati terbuka. Tapi saya tak nafikan bahawa saya juga amat kecewa seolah mereka lepas tangan begitu sahaja terhadap pelajar yang lemah. Sepatutnya mereka perlu mengambil inisiatif untuk memperbaiki keadaan agar anak2 minat untuk belajar.

  Saya yakin semua ibubapa yang menghantar anak2 mereka ke tadika yang berbayar pasti mahukan hasil yang senilai dengan wang yang dilaburkan, bukan? Tapi saya juga yakin pasti ada hikmah atas apa yang berlaku dan saya idak akan berdiam diri. Kini saya terpaksa membuat intensif untuknya belajar membaca. Saya tahu anak saya cerdik mentaliti, cuma kekurangan dia membaca menyebabkan dia keitnggalan. Kasihan dia..Semoga pihak pendidikan awal kanak2 sila ambil berat perkara2 ini.

  Itu saja yang dapat saya kongsikan. Terima Kasih.

 114. Salam…hmm…tatkala jari terkial2 mcari contoh ‘design’ utk menceriakan tadika tempat mengajar, saya terkedu membaca luahan Ummu Saif dari perspektif seorang ibu…Betul2 menusuk dan menikam kalbu utk dimuhasabahkan bersama 🙂 Saya tak terkata utk menulis apa2, tapi hati rasa macam nak coret juga barang ‘sepatah dua’… Nak jadi cerita, baru 7 hari saya ber’hijrah’ dari sekolah rendah utk mengajar di tadika dan kebetulan baru selesai membaca buku Abu Saif (murabbi cinta) yang ada juga terselit ilmu keibu bapaan/ keguruan ni. Setiap hari melihat kanak2 ni, hati slalu agak gelisah memikirkan pendekatan yang sesuai dlm memberikan didikan terbaik buat anak2 kecil tu memandangkan saya sendiri sedar saya seorang yang agak tegas dan ditambah pula dengan tekanan ‘corak’ pengajaran dan pembelajaran di Malaysia yang agak exam oriented nih.. menilai pula apabila melihat senario rakan yang terlalu ‘baik’ sehingga tidak dapat mengawal pelajar utk kembali ke dunia tadika bersama guru mereka…
  Alhamdulillah, setakat ni pengetua tadika saya tidak menekan utk habiskan silibus dll, cuma dia ada beritahu bahawa tadika cawangan yang saya mengajar itu, pelajarnya banyak bermain. Hm.. memikirkan bimbang murid2 ni ‘terkejut’ bila memasuki alam persekolahan gaya tanah air ini, jadi saya terpaksa menarik sedikit waktu ‘bermain’ mereka utk diisi dengan nasihat etc..dan waktu bermain pula dijadikan ‘peluang’ utk didikan secara tak langsung buat mereka walau hanya dengan meminta mereka bergilir menaiki buaian! Tapi itulah, bukan kata guru non-muslim, kadang kita yang Islam ni pun lemah juga bila berdepan dengan kanak-kanak..seolah2 kita dewasa tanpa melalui zaman itu. Ada yang lupa, semasa kita kecil kita cukup malu bila parent bercakap perihal tabiat buruk mengenai kita dengan orang lain walaupun bila kita dewasa, ‘perkara’ tersebut normal bagi kanak2..kita juga lupa, dulu kita cukup ingat janji orang dewasa dlm pujukan mereka tapi kita mungkin selalu membiarkan kata2 janji itu berlalu tanpa sedar ada yg menanti melihatnya tertunai…dan banyak lagilah…apa yang pasti, baik ibu bapa, baik guru…kita perlu sama2 menambah ilmu ni..dan caranya yg saya kira paling mudah adalah melalui pengalaman orang lain..wallahu’alam..so, saya juga tak nampak apa masalahnya meluahkannya…syukran atas luahan Tadika itu 🙂

 115. Salam ummusaif,

  Dah 6 bulan sejak kali pertama ummusaif postkan topik pasal TADIKA ITU. Macam mana Naurah skrg, sekolah di mana? Semoga Naurah seronok ke sekolah skrg.

  Didoakan agar ummusaif sekeluarga berbahagia dan berada di dalam mahfirahNya.

 116. salam..

  saya rasa kemungkinan guru2 ini cuba menyemai benih2 malas n bnci ilmu di kalangn ank2 mly..
  ni bkn bias..tp kalu merujuk kpd cerita ummu saif..sy bersmpati..kita terasing di bumi sndri..

 117. Salam..saya seorg guru tadika.4 thn saya mengajar di salah satu tadika yg terkenal di satu malaysia.di situ sepanjang saya mengajar kami tak pernah merendah2 kan pelajar.becoz we know that they still a child. The worksheet that been given to them is sometimes too difficult to them.tp disebabkan worksheet2 tu kena di habiskan dlm 1 penggal,so cikgu kena rush suruh bdk2 siapkan.then,the 5th year i change to another kindy..the kindy is new and its only 7-8 student of them.that school is using Montessori Method.I enjoy sangat with that method..becoz my kids are there too.diorrg pun happy.the children are not forcing to do what they dont want to do.diorg dgn sendirinya explore of wat they doing..mslh education kita..all about worksheet.dlm montessori,the children boleh rase,lihat apa yg mereka buat..bila mereka buat dgn hati yg terbuka,means tiada paksaan..diorg boleh faham dan terima dgn senang.puan boleh lihat dlm youtube..bagaimana montessori ni di luar negara.

 118. Salaam…Mungkin sebelum memilih prasekolah boleh telefon sekolah tu untuk bertanyakan tentang curriculumnya and how the children are being assess..
  My preschool we do daily observation of the children’s development like social, physical, emotional, intellectual, languange and disebabkan tadika saya under masjid juga dimasukkan spiritual development. Children’s rate of learning differ so tak semua yang akan develop selaras dengan developmental milestone.. During parent-teacher meet kita cuma beritahu parents development apa yang sedang berkembang and punya kemajuan and apa challenges yang anak mereka hadapi..
  And nak berkongsi juga.. Awal tahun ni saya ke sharing session Ministry Of Education- Preschool branch and this pediatric doctor (tak teringat namanya) was sharing when a parent ask her what kind of preschool is good for his/her child she would reply that between a preschool who has a student:teacher ratio of 15:1 and 30:2, she would suggest 15:1 because the teacher would have more time to focus on each and every child.. Rather than 30 children kelas lagi bising cikgu lagi stress and terkejar2.. =)
  Ni perkongsian pengalaman saja, saya pun masih dalam process mempertingkatkan diri lagi dalam Early Childhood masih banyak kekurangan… Semoga Naurah akan bertemu dengan tadika yang sesuai dengan dirinya.. InsyaAllah.. =)

 119. Assalamualaikum….. pilihlah pendidikan prasekolah yang pendidiknya seagama dengan kita… Biarkan mungkin kurang menekankan bahasa antarabangsa tetapi tarbiyah mereka merupakan landasan asas dalam membentuk jiwa anak-anak. Sebagai seorang guru dan ibu…. saya berpendapat bahawa pada peringkat prasekolah tidak perlu diberi penekanan akademik yang berlebihan tetapi cukup dengan kemahiran asas membaca, menulis dan mengira kerana yang selebihnya akan dijana pada peringkat pendidikan formal…. selari dengan kematangan mereka. Pengalaman saya juga sebagai guru di sekolah menengah melihat kepincangan peribadi dan sosial bukan berpunca daripada keampuhan pendidikan akademik peringkat asas tetapi pengabaian tarbiyah Islam pada awal usia.Berhati-hati dalam memilih sistem pendidikan kerana cabaran kita sebagai ibu bapa kini tidak sama seperti ibu bapa kita mendidik kita.
  Semoga kita sama-sama diberi kekuatan dan pertolongan daripada Allah dalam usaha memilih, membentuk dan memantapkan peribadi dan potensi anak-anak.

  Salam ukhwah…Dini’s Mum

 120. Ummu Saif, terima kasih atas perkongsian pengalaman. Anak saya juga baru berhenti dari tadika. Bukan tadika itu, tapi tadika ini hihii… sebab cikgu garang 😦

 121. Salam, Ummu Saif.

  Hanya ingin berterima kasih kerana berkongsi (maka tak di publish pun tak mengapa :)) ) Dari inisiatif entry puan ni… macam2 dapat saya pelajari : dari jenis sekolah, jenis guru, sukatan pelajaran psikologi kanak-kanak, dan juga telatah ibu2 bapa2 yang memberi maklumbalas di sini. Walau ada yang nampaknya kurang berkenan dgn entry kali ini, saya berpendapat ia sangat berinformasi lebih2 lg bila dibincangkan dalam ruang comments.

  Harap terus berkongsi pengalaman. Byk yang saya dpt belajar dr sini dan Saiful Islam. Alhamdulillah, so far sy x pernah rasa meluat atau terasa sesiapa pun antara you both yang cuba tunjuk pandai atau serba serbi tahu. Selalunya ada saja benda baru yang saya dapat belajar dan amalkan, dan saya amat terhutang budi. So thanks a million.

  Salam.

 122. Salam perkenalan,

  Entry yang sangat baik sebab ramai sebenarnya ibubapa dalam dillema yg sama. Cuma agak emosi sikit kot ye ummu saif. Kita faham.

  So sekarang naurah sekolah dimana tu ?

  Ini pengalaman saya sendiri, mana yang baik, ambillah, yang tak sesuai tinggalkan :

  1. Pada penghujungnya, kemudahan tu semuanya datang dari Allah. Tidaklah sesuatu itu mudah kecuali Allah memudahkan. Sama2 berdoa semoga Allah swt gerakkan hati kita untuk letak anak2 disekolah yang bakal membentuk dia jadi insan yang tetap dalam hatinya iman pada Allah dan RasulNya.

  2. Saya pun pernah hantar anak ke tadika yg ada nama di serata malaysia ni. (Jangan2 sama kot) Masa she was 4 years old, she had a malay teacher yang sgt penyayang. She learned to read very fast and love school. Tapi bila masuk 5 tahun, dia dapat cikgu india yang sgt garang. (this is just fact, not a racist comment). I personally heard her shouted at the children. As soon as she saw me at the door, she changed her tone. I took her out and put her in Little Caliph. She was a much happier kid after.

  3. From there I learnt, bila memilih sekolah, jangan terpedaya dengan konsep sekolah tersebut yang kita nak sebut pun tak reti. Pergilah jumpa gurunya dan gauge their character. My experience told me pilihlah tadika yang murah dan tak de konsep pun tak pe, yang tak cakap orang putih pun tak pe, asalkan guru yang bertugas disitu adalah guru yang penyayang. Tak semestinya satu branch tu bagus, yang lain tu pun bagus, kena pergi check that specific branch and meet the teacher.

  4. I am probably sort of yourself, always tried to find the best school for my child and quite critical of schools. I am someone who’s willing to pay for good school. Once my husband made a remark at me ” Kenapa everytime nak decide sekolah anak, selalu nak bayar orang untuk ajar anak kita jadi baik. Kita didiklah dia sendiri”. I do not 100% agree with him on his comment, but his comment membuatkan saya senyap dlm tempoh yang lama.

  Wallahua’lam.

 123. Salam Naurah, her mummy and her fans..
  Seronoknya..banyak betul feedback daripada ibubapa yang prihatin dengan Naurah. Saya cadangkan Naurah cuba berkenal-kenalan dengan Genius Aulad. Dari pengalaman saya, ianya amat berbeza dengan tadika-tadika Islam yang lain kerana komitmen dan dedikasi yang ditunjukkan… Websitenya http://www.geniusaulad.com.my/

 124. Thanks God I terbaca kisah ‘Tadika Itu’ di blog U…baru plan nak hantar my 5 years old daughter ke situ tahun depan…sadis betul cerita U…terima kasih kerana berkongsi cerita…

  I’ve made up my mind…Tadika Itu bukan lagi pilihan…sebalimya Genius Aulad telah mendapat tempat dihati I…

  Thanks again…

 125. Saya seorg guru dan ada sorg anak.Saya hnya masukkan anak saya ke tdika bila dia b’umur 6thn
  ( xprnah hntar mna2 taska) dan jika ada ksempatan d rumah saya akan ajar basic yg sesuai utk kanak2 seusianya..Mmndangkan di tmpat saya x bnyak pilihan saya telah m’hantarnya ke tadika swasta yg biasa2 saja..Mula2 mmg saya bimbang sbb anak saya ke tadika ‘zero’ (mksud saya msih x tau m’baca..hnya knal A-Z,alif-ya dan one – one hundred jer)..Alhamdulillah..bru 2 bulan dia dh boleh m’bca p’kataan2 mudah ( d rumah saya buat pengukuhan sruh dia bca smula apa yg dia dh bca d tdika ) malah dia juga dah boleh m’hafal doa,mngaji (wpun bru nk hbis Iqra’ 2) dan pling t’haru bila dia dh pndai b’tnya tntang syurga d bwh tpak kki ibu,syurga dan neraka,kebesaran Allah dsb..dan utk drjh 1 thun dpan saya telah m’dftarkan anak saya d sekolah agama yg hnya b’operasi di masjid mmndangkan wktu agma yg d peruntukkan d sek kbngsaan sngat kurang dan ini diakui sndiri oleh guru2 Pend.Islam yg sgt kcewa krna bru msuk kelas nk ngjar msa dh hbis..byangkan hnya stengah jam n klu sejam pun bkn hari2…(sekadar b’kngsi pngalaman)..Sbagai seorg ibu saya faham prasaan ummusaif,anak2 adalah amanah Allah dan mmg wajar kita m’berikan yg t’baik selagi tdk b’tentangan dgn hukum2 Islam..Ummusaif bkn m’mnjakan anak tpi cuma kecewa krna golongan yg spatutnya m’didik (guru bkn skadar m’ajar tpi juga m’didik) telah mnunjukkan sikap yg mngecewakan beliau dan abusaif sbagai ibubapa..sebelum ini saya hanya m’baca blog abusaif dan saya sgt b’terimakasih dan b’syukur krana dpt m’jadikannya panduan dlm khidupan saya t’utama dlm bab m’didik anak2..saya doakan anda b’dua tabah dan jgn pedulikan komen2 negatif yg tdk m’bina…Wallahu’alam…

 126. Sudah berkahwin tapi belum ada anak,
  Tapi sudah berfikir jika nak masukkan anak dalam pre-school akan mencari lebih kepada character building dan bukan exam oriented. So stressful for a child so little!

 127. saya betul2 tak bersetuju dgn pendapat meminta dr berhenti kerja, benar dr muslimah di malaysia sangat kurang kerana byk yg tinggal di luar negara dan tidak mahu pulang.
  Saya yakin bukan semua dr kerja sebab wang semata… doktor adalah salah satu profession yg mulia… saya rasa ada byk alternative lain utk pendidikan pra sekolah anak, saya percaya ini pendapat peribadi penulis sendiri…
  saya juga penah mengalami masalah yg sama seperti beliau
  kalau sekolah A tak bagus kita boleh switch to sekolah B dan seterusnya…
  hak kita kerana kita customer…The customer is always right, right? lain la kalau bg free service… tp if free pon kita ada right to complain… kita bayar cukai kan?

 128. Salam buat Ummu Saif..saya tertarik dgn cerita pengalaman anda..betullah lain tempat lain caranya & saya setuju dgn Abu Saif sepatutnya Smart Reader perlu selaraskan cara pengajaran di seluruh cawangan…Saya juga hantar anak ke Smart Reader di cawangan Terengganu, Alhamdulilah semua pengajar n principal org Melayu..dan anak saya juga gembira ke sekolah..saya hantar anak saya bila umur 4 tahun (tahun ini) …

  masa pendaftaran teacher anak saya mmg dah kata…tak perlu bawa buku / alat tulis sebagainya semua disediakan disekolah..dan jangan ajar anak membaca atau menulis kat rumah sbb mereka akan mengajar anak2 itu di sekolah dlm masa selama 3 jam di sekolah….cuma saya yg minta buku dibawa balik dlm sebuah buku utk tgk perkembangan anak saya..dan saya akan belikan buku utk anak saya jika dia sendiri yg mahu (kalau ke kedai napak buku, dia nak.saya akan belikan..kalau tak saya tak akan belikan) dan alhamdulillah selepas sebulan masuk Smart Reader sudah tahu mengenal huruf samada ABC atau Alif Ba Ta..dan skrg makin maju..di Kuala Terengganu rata2 ibubapa dan anak2 seronok ke Smart Reader..ini boleh dilihat daripada suana family day & sambutan hari raya di sekolah anak saya itu..kanak2 juga mesra dgn cikgu..setiap hari saya mesti tanya anak saya apa yg dilakukan di sekolah..pertama sekali ajwapannya adalah MAIN! MAIN LEGO..MAIN DGN KAWAN2..MAIN TOYS…lepas tu baru cakap belajar ABC..123….nyanyi2…lukis2..kaler2…bab nyanyi pulak mmg paling dia suka..asal lagu baru jer dia belajar kat sekolah mesti balik rumah dia nyanyi mcm org buat concert sendiri..n i will try to find out wht song is it n will find da mp3..terbaru dia blajar lagu InsyaAllah by Maher Zain…

  Alhamdulillah sekarang dah boleh menulis dan mengira 1-100 dlm 2 versi malay & english..walaupun kdg2 tunggang langgang…ABC juga sudah tahu membunyikan 2 suku kata dlm BM & in english mereka diajar cara membunyikan huruf dlm sebutan english..

  Saya surirumah sepenuhmasa..saya ajar anak saya tak pernah lah nak ikut hehe..plus dia bosan dirumah sbb anak saya baru seorang..so seawal 3 tahun dah merengek nak ke sekolah..tp saya tak aksi takut dia bosan..so..masuk je 4 tahun saya htr ke Smart Reader..alhamdulillah semua baik…baru sebulan masuk dia dah tahu menegnal ABC, 123..alif ba ta…

  tapi saya mmg tahu anak saya agak nakal…plus dlm kelasnya ada 10 org sahaja dan cuma 3 girls lain boys..maka di sekolah ank saya dan geng2nya mmg hero2 belaka..so setakat ni anak saya & da geng cuma pernah didenda balik lewat diletakkan dlm kelas yg dimatikan lampu krn tak habis2 main dlm kelas masa teacher mengajar..dlm ramai2 kawan2 nya cuma dia yg menangis krn anak saya mmg takut gelap..lain hal takpe..tp jgn gelap! haha….tapi saya sbg ibu no heart felling wiv his teache coz i know who is my son..biasalah nak disiplinkan budak..plus teacher anak saya pun explain kenapa dia didenda dgn geng2 nya..so..saya tak kisah..asalkan tidak mencederakan anak saya..kalau nak rotan pun saya mmg pesan pada teacher2 nye..saya kasi green light , cuma jgn rotan mencederakan ..setakat pakai ruler sket2 utk disiplinkan dia..its ok..paling penting jgn pukul kepala (kepala mmg jgn buat main) dan tangan (nanti sakit tak bleh tulis)..dan sampai ke hari ini anak saya TIDAK PERNAH BAWA BALIK HOMEWORK..mmg teacher dia ada inform dulu..4 tahun just ke sekolah utk hepi2 sambil belajar asas2 sahaja…dan mmg takkan kasi homework…cuma di rumah saya akan pastikan dia mengaji iqra’ dgn saya(dia kenal alif ba ta pun di sekolahna sbb sebelum ke sekolah, saya cuba mengajarnya susah betul nak dapat..) , sebagai tambahan, di rumah , bacaan doa2 juga saya ajar sendiri di rumah (bab smart reader tidak diajar banyak tentang doa2 itu saya setuju) ..ilmu fardu ain yg lain cara solat, puasa..saya belikan VCD utk dia dan saya sendiri mengajarnya ..(utk suri rumah mcm saya mgkn tiada masalahlah..utk yg bekerja mgkn agak sukar)

  Kesimpulannya..anak saya hepi di Smart Reader Kuala Terengganu..bila cuti panjang dia akan kata ‘mama kenapa nak cuti aje..bila nak sekolah ni?’ maybe sbb kat rumah takde member hehe…tapi yer la..lain tempat, lain cekgu..dan lain org..lain pengalamannya…saya bersimpati dgn nusrah..dan sbg ibu, kalau saya ditempat puan saya juga akan lakukan hal yg sama…

  Untuk orang2 ganu..dun worry with SRK di sini okay ..cuma biasalah..prepare $$$$ lbh jerlah kalau nak masuk SRK ni…tp kalau masuk tadika biasa pun takpe..kita dulu pun blajar tadika KEMAS jer tp alhamdulillah pandai jugak ye tak…tp yerlah cuma ibubapa mesti nak yg terbaik utk anak2 mereka..pilihan di tangan kita…

  wassalam ..sekadar berkongsi 😉

 129. terima kasih atas perkongsian ilmu. saya tersua thread ini bila mencari komen tentang tadika sebab sedang usha2 tadika yang sesuai untuk anak.

 130. salam kak..sekarang akak hantar ke taska/tadika mana?..try Genius Aulad..my nephews belajar kat sana..mmg bagus

 131. salam.
  nak tahu sangat branch mana..
  tak nak tersalah pilih..
  pls dr. email me bgtau branch mana sbb
  saya pun di ampang 😦

 132. Salam semua,

  Untuk iktibar kita semua…

  Saya baru saja di’terminate’kan oleh salah satu center SR. Disebabkan saya tidak berpuas hati dgn alasan diberikan, (there’s no good reason actually) principal di SR tersebut menjadi sangat tidak profesional dan emotional dalam segala hal.

  So as a parent, saya menjadi takut untuk membiarkan anak-anak saya bersekolah di SR tersebut. For sure akan wujudnyer “Conflict of Interest”.

  Tambahan pula, guru-guru yg berkualiti telah dipecat atas sebab-sebab yg tidak munasabah. Sekarang principal itu telah meng”hire” guru-guru yang tidak bertauliah (ada sorang tu kononnya 10thn pengalaman tapi apabila saya berada di dlm kelas semasa dia mengajar… my 1st thot “alamak! ini ker org yg nak mengajar anak-anak aku?)”

  Lagi sorang guru itu mengajar English tetapi englishnyer amatlah lemah..!

  Saya memberitahu principal mengenai masalah tersebut akan tetapi hampes jawapannyer. Pendek kata ini principal cuma nak cut cost jer..

  So sehari selepas tu saya memberitahu dia saya hendak menukar anak-anak saya di SR yg lain yg berdekatan. Saya juga telah membayar penuh setahun untuk kedua-dua anak saya. Akan tetapi, principal ini apabila tidak boleh berfikir dgn waras, menjadi sangat emotional & tak profesional, dia meminta saya untuk membayar discount yg dia bagi kepada saya awal thn (saya mendapat 50% di mana saya tlh membayar penuh). Dia tidak akan transfer balance yuran bulanan nov – dec kepada SR yg baru itu. Buku2 juga dia akan ambil.

  What the heck!

  Hari ini saya akan membuat aduan kepada HQ SR dan membuat laporan polis terhadap principal ini disebabkan telah membuat penipuan. Semalam saya telah menghubungi HQ SR di mana rupa2nya “there’s no such thing as discount. teachers (means principal) always do naughty2 things”.

  So more, I’m goin to labour law next week to report about this principal for being nonsense n bias to the staff.

 133. Assalamualaykum dear sis & bro. I found this page about one year ago when comparing kindies for my son.Alhamdulillah thanks to all of your info , I decided to put him in Raudhah Adni.
  At first , we enrolled him to IIUM Gombak ,as foreigner he supposed to be able to enter 6-yr class per january 2010 (he is born on January 2005) as I know from the management & office in IIS school.When I compare the syllabus & all text books for 5 yr & 6 yr , I think my son can fit to 6 yr inshaAllah. But the first day going to school, the principal told him to be in 5 yr class, we felt this such waste time.After argued with us she offered to try 5 yr class for sometime then move to 6 yr class if my son “genius enough ” as their standard.My husband got uncomfortable with this situation.
  Just by chance , the next day we found new Raudhah Adni in Taman Melawati.MashaAllah , even from our first sight we already fell in love with this raudah.I told the Adni Principal sis.Norashikin , she agreed to test my son then Alhamdulillah he can enroll for 6 yr class.Adni syllabus mashaAllah very very impressive the best ever I compare to other kindy.They use Singapore curriculum for English & Math.Their bahasa melayu is same as standard 1.As for du’a , du’ua for shalat they use all those are from Sunnah, either ayaat Qur’an or Hadits Shahih.Alhamdulillah quite make us easy as we try to keep strict on Sunnah where many schools teach Bida ‘ah and khurafat.
  They have qiraati & Arabic writing in the correct “strict” way to ensure the students be casual to Arabic writing .What my favorite part is hafazan Quran memorization which is personalized.Everyday each student gets private time one to one with teacher …everybody on their own pace.My son managed to memorize almost the last juz , alhamdulillah I don’t think ge can get it if I send him to IIUM Gombak.A bonus, there is a lovely native Arabic teacher here.
  I am thankful to raudhah Adni teachers & all staffs.May Allah SWT rewards you jannah for your
  Amal shalih.Jazakumullah khayr.

 134. kalau anak2 tak suka tadika tue tak payahla hantar lagi kat situ.anak2 masa kecil2 ini kita mesti beri galakan dan dia happy dgn pelajaran bukan stress dgn pelejaran..

  sekarang macam mana? anak di sekolah mana?saya agak terlewat mengetahui cerita ini

  di blog rumah kita.. terpulang pada kita utk meluahkan rasa.kalau tak boleh luah tutup semua blog di malaysia.. diaman kebebsan besuara yg dilaung2kan? kita juga ingin yg laind apat iktibar.kalau tau silap janganle hantar surat2 lawyer bagai..berubahla..kenapa sbb dia tadikah gah so tak boleh dijentik???

 135. berhenti keja bukan satu penyelesaian.tapi kalau suami saya mampu saya pun nak berenti keja .hehe. nak tgok anak membesar & dalam masa yg sama ada business kecil2lan. lagipun keja saya ne semua pun org lain boleh amik

  tapi keja yg tuan rumah buat ne adalah keja yg bukan semua org blh buat. kalau saya pg hospital pun saya carik doktor perempuan islam!! dalam hati tuan umah bukan sbb duit sahaja tapi ia umpama jariah kan??? tabik pada tuan rumah.dalam hidup mmg ada je yg tak suka kita.. macamlah yg tak suka kita tue yg bagi makan… biar je…

 136. salam..
  hari ni, pertama kali sy membaca blog Ummusaif..salam ukhuwwah buat semua.. berkenaan dgn isu hantar ank2 ke sekolah, sy berpendapat sebaiknya anak2 kita yg masih kecil dhantar ke islamic oriented preschool..bg sy, anak2 yg masih suci bersih ini seelok2nya dimulakan pembelajaran mengenal Penciptanya disamping ilmu2 duniawi yg tidak kurang pentingnya..bg sy semua subjek mmg penting selepas ilmu2 agama:)insyaAllah, jiwa anak2 akan mudah dididik dan selaras dgn fitrahnya..

  berkenaan dgn isu suri rumah@working mother, bg sy terpulang kpd kemampuan masing2. untuk makluman semua, sy pernah bekerja sebelum ni ( dan sekarang ni suri rumah sepenuh masa). Sblm ni, sy berenti keje (mengjar di salah sebuah IPTA) dgn niat utk apply keje blk slps pindah mengikut suami yg bekerja di kl. Sy cuba mencari jalan utk bekerja sambil menjaga anak sdiri. Pada mulanya ramai jgk yg tak setuju, (buat apa la blj tggi, kalau stkt nk jg anak je)Alhmdulillah, hasil drpd sokongan suami dan keluarga, sy cuba berjinak2 dgn online business.Sekarang sudah 2 thn lbh sy berenti keje dan hampir sethn dlm dunia perrniagaan online (masih dlm proses pembelajaran)..mmg sy akui, agak susah jg kalau sekadar berharap kpd pendapatan suami semata2. Kalau tak nak kerja mkan gaji, bnyk lg pilihan lain..jgn berharap pd suami semata2 (kesian en suami@penting utk masa depan jgk)Terutama sekali kalau kerjaya sbg doktor, mmg AMAT2 dperlukan..(huhu masa bersalin dulu, nasib baik dpt Dr pompuan)

  Minta maaf, kalau coretan pertama ini melukakn sape2 ye..ini hanya luahan hati sy je..
  Wallahua’lam

 137. vote for PASTI. bukan kerana murah, tetapi atas dasar akhlak & kesantunan guru2nya. Pendidikan informal seperti cara berpakaian, santun bahasa & ketulusan akhlak amat mudah dijerap oleh anak2 kecil kita tanpa disedari… ianya lebih lama melekap dalam fikiran mereka berbanding pelajaran formal di dalam kelas… apalah guna lancar berbahasa inggeris & cekap mengira jika akhlak & budinya tidak boleh dibanggakan. wallahua’lam

 138. Assalamualaikum….
  Saya guru tadika di terengganu. Baru sebulan menjadi guru tadika. Mulanya rasa nak berhenti kerja sahaja sebab saya jenis x mampu nak tinggi suara. kanak-kanak pula nakal tidak seperti zaman kita yang takut jugak ke guru. Tapi bila membaca entry ini hati saya berubah. Saya akan berusaha menjadi guru yang baik kepada kanak-kanak ini. walaupun mereka sudah konfius dengan subjek yang saya ajar (b.a) sebab pada saya b.a adalah bahasa yang baru dalam diri kanak-kanak. jadinya dalam mengejar silibus saya adalah guru yang terkebelakang. kerana saya suka melayan kanak-kanak ini dengan bercerita dan bermain.

  yang menjadi masalahnya ialah keadaan kanak-kanak yang umur baru 4-5 tahun tapi cara bergaduh mereka bertumbuk dan sangat kasar. saya sangat tidka sanggup melihat keadaan ini. saya tidak suka takutkan kanak-kanak dengan perkara yang tidak sepatutnya merka takut (Allah). harap Allah memberi kekuatan kepada saya utnuk mengajar anak-anak ini dengan ikhlas. walaupun gaji yang diterima tidak masuk akal dengan waktu mengajar, dan kebajikan kami sebagai guru tadika tidak dijaga.

 139. hi..salam
  saya sekarang ni pun bermasalah seperti ummusaif..saya menghantar anak saya thn lepas 4thn di SEKOLAH ITU..anak saya mendapat seorang guru yang suka menjerit2..memekik2 dan memarahi student terlalu kuat sehingga bila saya tiba untuk mengambil anak pulang dari sek.pernah saya bertanye kepadanya..”teacher pernah marah kakak tak?”tp so far diye ngaku diye tak penah kene marah tetapi kawan2 saja atas alasan noti,tak dengar cakap dsb.tp kenapa perlu berkelakuan seperti berikut..bila tiba masa mengambil report card..komen selalu mengatakan yang anak saya perlu banyak membaca dalam pelajaran eng dan b.malaysia..yang lainnye baik saja..masalah sekarang..latih tubi yang terlalu banyak diberikan sehingga membebankan student membuatkan mereka bosan..dan sekiranya latih tubi yang diberi untuk dibuat dirumah..ape yang mereka ajar semasa di sek..?sepatutnya mereka yang mengajar membaca disana..anak saya membawa pulang buku bacaan eng dan b.malaysia..saya bertanyakan..”kat sek tak baca ker..?teacher suruh baca dekat rumah..kat sekolah langsung tak baca ker..?tak pernah…”
  untuk ape saya menghantar anak saya ke SEKOLAH ITU?baik saya buka sek sendiri dekat rumah..banyak buku2 latihan yang saya boleh beli diluar sana..saya boleh ajar cara saya tanpa ajaran mereka disekolah..saya memang terkilan dengan SEKOLAH ITU..dan sekarang dan juga hari ini baru saya sedar akan ketidakpuashatian saya ini..anak saya sekarang masih disana dan dikuti bersama adiknye sekali..saya dah buntu sama ada nak pindahkan mereka atau tidak..saya sayangkan silibes kakak sebab da masuk level 3 tp kecewa sebab sampai sekarang masih tidak boleh membaca..

 140. Salam semua…Mula2 saya baca tajuk ni agak blur..tapi bila saya baca isinya..saya dapat agak apakah Tadika Itu yang dimaksudkan..suka saya nak berkongsi pengalaman saya juga. Anak saya yang 1st (sekarang dah 10 tahun). Masuk SR kat Kepong. Tahu sajalah area ni. Memang principalnya garang yg amat. Depan parents pun dia jerit n rotan budak. Nasib baiklah anak saya jenis bijak. Minta dimasukkan kat dalam kelas mandarin, byk sgt alasan cikgu2nya. Saya sampai tak pasti apa masalah sebenarnya. Tapi saya yakin, diorang tak mahu anak saya belajar extra. Saya tak kisah kalau anak tak pandai2, asal tahu basic words. Entahlaa. Pasal homework, masyaAllah..maknya pulak yg tension! Tak habis2..memang bagus dan saya suka ada hw..tp sampai tertidur2 atas buku. Pastu amik plak arithmetik. Saya sengaja tulis notes kat buku anak supaya cikgu realize ada yg dia tak ajar betul2. Akhirnya, cikgu memang akui anak saya bijak. Boleh kalahkan yang lain2. Masalahnya, naik sekolah rendah, terlalu relax plak. Tapi tu lah, cikgu2 amat garang, nak bawak makanan dr rumah pun tak bagi. Bawak air ribena pun dikomen nya..Kat sekolah, minum air kosong jek. Bayo that much, dpt air kosong dgn roti/kek. Hahah..sekolah yg murah2 makan mcm2…
  Conclusionnya..ada bagus dan ada tak. Tp pengalaman saya mmg so-so. Cuma saya suka anak saya mix dgn bangsa lain. Blh belajo jd tough n open-minded…

 141. As-salam…

  Sebab terlalu banyak komen, ana cuma nk ucapkan terima kasih pada UmmuSaif di atas testimoni tu. Tahun ini merupakan tahun untuk ana dan suami mencari tadika yang sesuai dan terbaik untuk Ziyad, maka setelah membaca testimoni tersebut, maka ana akan terus ‘black list’ SRKids.

  Betul kata Ust Zamri ‘penekanan ke atas BI ini boleh ‘cair’ bila-bila dek kerana kurang guna.’
  Kalau nak belajar BI ni, boleh sahaja dicarikan tuisyen atau kelas lain yang berasingan yg khusus dalam menumpukan aspek bahasa ini.

  Pada ana, matlamat dalam membentuk seorang anak untuk minat dalam bidang agama itu adalah lebih penting daripada segala-galanya. Diwaktu anak2 masih kecillah maka amat sesuai untuk mereka belajar tentang agama, menghafal ayat2 al-quran kerana ilmu agama adalah asas yang paling penting dalam kehidupan seorang manusia.

  Buat yg komen dengan kata2 kurang enak, suka ana katakan bahawa, datang tak berjemput, balik tak dihalau. Masuk rumah orang perlu beradab. Jika tak suka dengan komen UmmuSaif tentang ‘TADIKA ITU’, tak perlulah nk menggunakan kata2 kurang enak kepada empunya blog atas pengalaman yg mereka tempuhi di TADIKA ITU hanya kerana nak menjaga reputasi.

  Your Customer Always Right. Maka pls jgn anggap komplain UmmuSaif sebagai sesuatu yang negatif, tetapi berusaha untuk improve bukan hanya dari aspek hasil akademik pelajar but the important things, on how they treat other people. Walaupun hanya sekadar seorang kanak2. Mcm mana la dlm M’sia yg diiktiraf oleh Barat sbg negara Islam (Tan Sri MY yg cakap) ada lagi masyarakatnya yang tak respect dengan praktikal agama Islam. (merujuk kepada guru Naurah yang x bg dia pakai tudung)

  Wallahua’lam…

 142. salam ummusaif,

  Blh tak emailkan kat saya nama sebenar TADIKA ITU. saya tgh mencari tadika untuk anak sekarang nie jadi tak nak lah ke TADIKA ITU. Kalau tak keberatan kongsi la jugak tadika baru yg naufal pegi skrg… email saya pearl39997@yahoo.com

 143. salam, sy bru je melyari ruangan ni…… teramat byk pendpat n pengalaman yg dpt dkongsi bersama melalui pengalaman ummu saif.
  sy jg mengalami mslh yg sama n ank sy yg sulung dah 3 taska berrrtukar,n yg terbaru sy diciterkan citer tentang anak sy yg dkategori nakal n byk main dlm classs. sy pn dh x tau nk buat mcm mane lg dgn ank sulung ni……
  bukan nk slhkan 100% kat cikgu2 dstu tp sy dh bg tau awl2 ms dftr shcoll yg ank sy ni nakal kalu cikgu2 nk denda ke pukul ke sy terima cm jgn sampai mendera n pengsan msk hospital itu memang x leh dterm akal. kali ni kes ank sy ni dah beleeeretan selama 1 bln dimana kenakalan ank sy ni cikgu2 dh x leh nk handle sampai diaorg dh asingkan ank sy tu dan melalui percakapan ngan suami sy pn dh x leh terima dek akal…… bukan x pernah nk tnya cikgu2 tu tp bila kita berckp seolah2 berckp ngan dinding mcm kita ni x wujud depan dorg dah la tu tiap kali kita g htr ank2 cikgu2 ni dok la sibuk makan biarkan budk2 tu main kejar2 la kalu ada apa kes x de la nk cal kat ibubapa ni…. kalu kita complen ada jeee jwp drpd cikgu 2tuuuu…. skrg ni kes ni dh mengangu fikiran n sy semakin stress ngan kes ank sy ni….

 144. salam, sy pun baru je terbuka entri ni…sy pun tgh confuse sgt..sy dh antar anak start 21/2 thn ke 3Q…selama 4bulan ok je..msuk bulan ke 5 dh xnak…awalnya dia mmg xbyk ckp..skarang yg +venya..alhamdulillah dh kenal abc n 1-9..speaking pun dh ada improvement tp skarang suka cakap agak kuat..nyaring..n suka marah..tanya go to scool yer syg..dia jwb no..no..teacher ong babap(beat) aaman ayan (aiman rayyan)..tgh pening pikir mcm mane nk antar dia gi kindee semula…@ cr tpt lain…

 145. salam.

  bg saya simple aje…bila anak kena pukul, marah teruk2 atau jd garang selepas masuk kindie, then there must something wrong with the place. saya taknak anak saya dibentuk seumpama itu. Preschool is very crucial.

  You maybe want your kids to be competitive like ‘them’, but ada caranya dan bukan dengan akhlak yg buruk. Preschool sepatutnya diajar dengan penuh kasih sayang dan rasa hormat.
  Bukan dgn ketakutan dan benci.

  Tepuk dada tanya iman..

 146. Assalamualaikumwarahmatullah.

  ummusaif, insyaALLAH jika rezki ana akan dapat jadi guru kemas. berat hati rasanya sebab tarbiyah islam tidak diterapkan. Jika dapat tak tahu ak terima atau tak. Adalah lebih baik menjadi org diataskan. Ana pernah dapat kerja kerajaaan sebelum ni, bila dapat bos mahu bersalaman. Dia seorang Islam bahkan bersongkok ketika tu. Ana nekad tidak menghulurkan tangan tetapi masih dalam menunjukkan rasa hormat. Bos yang tegar mencabar. Jawapan ringkas yang ana berikan, tak perlu dan tak mahu saya menghormati en. nampak sangat tak faham bila diasak terus..Nekad dengan tindakan saya, si bos berkata, esok dtg pakai sarung tangan.

  kerja kerajaan ana lepaskan begitu saja. kesal dengan sikap bos.. La ni jika dapat kerja kerajaan lagi. JIka dapat doakan ana dapat terapkan tarbiyah mengikut acuan ALLAH pada bakal2 anak2 kita. Agar pada cinta ALLAH, Rasul dan Islam menjadi nadi anak2 kita. Jika tak dapat, ALLAH tahu mana lebih baik.

  sekadar berkongsi. 🙂

 147. Assalammualaikum

  Pertama nak kata, teringat kata2 ustaz, who they are determines what they see..Very true indeed. Kalau kita seorang yang optimistic, open and positive minded, pastinya takde komen2 negatif dan tak membina.

  Kedua, terima kasih ummu saif kerana share benda2 macam ni. Untuk para ibu (seperti saya) benda2 macam ni lah yang dok google untuk tambah pengalaman, pengetahuan. Yang baik kita sama2 ambil, yang buruk kita buat sempadan. As simple as that.

  Pendidikan anak2 adalah sesuatu yang mencabar dan rumit. Kalau ummu saif sempat senaraikan sekolah2 anak ummu saif, pengalaman dan kesimpulan pun rasa menarik juga untuk di jadikan panduan.

  Harap ummu saif teruskan meng’update’…Terima kasih.

 148. salam …i just want to ask,which branch of tadika itu? (i’m staying in ampang also…pandan mewah, n i’m planning to send my lil princess to tadika itu….now 50/50..

 149. as salam…
  sye brsmpti dgn naurah dan sye faham akn situasi yg dihadapinya kerana sye bekas guru tadika..ingin sye share di sini, tntg isu guru garang sbenarnya bukan hanya trjadi pd guru bukan melayu. ia juga trjadi kepada guru melayu yg berugama ISLAM..prkara ini amat menyedihkan saya kerana ia berlaku ddpan mata sye..seorng wanita berbangsa melayu, berugama ISLAM, bergelar guru dan mengajar di ISLAMIC KENDERGARTEN..mana ISLAMnya guru itu bila mnggunakn buku untuk memukul muka pelajar, mncmpak buku pelajar hnye krana pelajrnya tidak dpt selesaikn soalan matematik, suaranya yg ber’pic’ tnggi bole merentasi sluruh kejiranan..hmm…sedih sye..malah sye digalakkn berlaku ‘garang’ trhadap pelajar krana kononnya nnti pelajar naik kepala..3 bulan sye mngajar di situ, pndekatn sye lbih pd penegasan bkn ‘garang’..alhamdullillah, pelajar2 sye bole trima..dan akhirnya sye ambil kputusan ntuk berhenti kerana x bole trima cara guru itu..
  bgi sye pe yg pnting, para guru kne muhasabah diri mereka..jika anak mereka sndiri diprlakukan sbegitu, pe prasaan mereka..sama2la kita beri yg trbaik untk prkembangan menyeluruh anak2 kita..

 150. Lama betul tak menjenguk ke sini. Tau2 ada isu hangat y diperbincangkn dari tahu lalu smpla ke tahu ni.
  Rupa masih ramai ibubapa tidak memahami keperluan anak-anak dlm kelompok ” Pendidikan Awal” . Ibu bapa tak clear dlm usaha mcari tadika untuk anak2 mereka.

  Patutlah ramai y suka hantar ank2 ke tadika itu wlpun bercita2 ank mjd ank y soleh. tadika itu dpandang hebat sebab ada BI tp sayang tiada asas tauhid diberikan pada ank2. tak berbaloi membuat pelaburan sebyk itu sb tiada sedikit pun nilai iman tersemai pada ank2 di tadika itu apatah lagi cara hidup islam tiada kesinambungan dari rumah ke sekolah dan sebaliknya.

  saya tak tahu , apa yang mjdikan ibu bapa mghantar ank2 mrk ke tadika itu walhal cita2 mrk inginkn ank y soleh.

 151. assalamualaikum..
  saye salah seorg drpade ibu bapa yang menghantar anak di tadika ‘pembaca pandai ‘ di ampang..setakat ini saye belum ada sebarang masalah yg timbul.. malah saye sangat berpuas hati dengan pencapaian anak saya sekarang..dahulu nye anak saya sangat susah di kawal dan sekarang sangat berdisplin dan rajin membuat homework yg diberikan oleh gurunya..tadika ini juga dimiliki oleh principal melayu yg masih muda…tadika ‘pembaca pandai’ ini juga menyediakan kelas agama fardu ain dan juga kelas mengaji iqra’..anak saya sekarang sudah pandai membaca beberapa doa harian dan juga cemerlang dlm subject akademiknya..saya sangat berharap perkara yang tidak baik,tidak akan berlaku terhadap anak saya..saya sgt gembira memilih tadika tersebut dan bercadang utk menghantar anak saya yg ke-2 ke tadika itu tahun hadapan.
  pada ibu bapa yg ingin bertanya apa2 boleh menghubungi saya di alamat email: shanom56@yahoo.com

 152. alhamdulilllah setelah begitu tekun sy membaca entry ummusaif & begitu juga komen2 yg telah diberikan…akhirnya jawapan bagi segala persoalan yang terbuku terjawab juga akhirnya.. baru lah saya sedar betapa dangkalnya pemikiran saya selama ini, tidak meletakkan agama sebagai asas pendidikan yang paling utama… sekian lama saya beranggapan tadika berorientasikan english adalah pilihan yang tepat sementelah bahasa tersebut begitu ditekankan sebagai satu kelebihan yang boleh dibanggakan.. justeru SR dan GA menjadi asas pencarian tadika utk buah hati sulung saya..

  syukur entry ini membuka mata hati.. dan alhamdulillah semoga pilihan saya ke tadika islam selepas ini menjadi satu pilihan yang tepat.. benar B.I itu akan hilang bila persekitaran tumbesarannya nanti tidak supportive tp asas iman dan agama akan berkekalan klu tunjangnya di bina secara kukuh.. terima kasih semua.

 153. Assalamuaikum….akak sekarang ni berada di Uk..insyallah akan pulang ke mlysia 2012..kini sudah pening memikirkan tadika yg sesuai utk anak lelaki bongsu yg kni berusia 4 thn…bercadang hendak menghantar beliau ke tadika yg berkonsep islamic…bila terbaca coretan adik di atas bertambah2x risau di hati..secara peribadi boleh x adik bertyahu tadika apa dan di mana …berlaku nya perkara di atas…Terima kasih bebyk

 154. salam puan, saya suka mendengar hati puan. Saya sebenarnya pernah menjadi guru tuition di salah satu cwng tadika ITU di area selangor belah selatan ini. Tapi disebabkan kurang berpuas hati dgn cara pengajaran yg terlalu mementingkan akademik, x sampai 3 bulan saya pun cabut.. Kesian tengok budak2 kene marah lebih2 lagi x suke melihat orang2 bukan islam mengajar kanak2 islam… doa makan entah ke mane.. doa sebelum belajar apatah lagi. Saya sendiri apatah lagi.. memang x mahu hantar anak saya ke situ. Walaupun pengetuanya beragama Islam… herm… entahlah.. kasihan budak2 yang baru nak kenal erti hidup sebagai orang islam.. lagi2 bahasa inggeris.. lagi2 bhs inggeris.. mane kepentingan bahasa2 lain selain B.M?

  • Ada ibubapa y fikir bila ank udah pandai baca iqra’ ( sb ada guru khas ngajar ) terasa sudah beres anknya dgn aqidah. tapi apa y kita mahu ianya ank2 kita dibina dgn ” cara hidup islam ” dari awal msk pintu tdka hinggalah keluar pintu tdka. Anak2 kenal Allah dan rasul.

   Kenapa kita nk serah ank 2 kita y merupakan pelaburan utk akhirat kepada pengasas y bukan Islam biarpun prinsipal org melayu?

 155. salam..

  berkongsi pendapat jer..

  anak sy 4-5 masuk taska/tadika islamic dah tau mengenal huruf kita ajar mereka membaca pula di rumah ( iqra ) solat dan sepatutnya.

  bila dah 6 tahun sy hantar ke S.R (tadika itu cawangan lain) tapi hanya setengah tahun, ada basic kita follow-up lak kat umah, now sy antor masuk tadika biasa jer utk dia happy…tapi kat rumah kita ajar lah subjek pra-sekolah dan darjah 1…. sambil tu kita kasi ‘hint’ soalan darjah 2. biar dia org nampak berminat.

  malam.. baca lah cerita utk anak2 kita. samada dari buku atau dari cerita dongeng turun termurun . baca lah utk mereka dari segi penyampaian sedih. gembira dan sebagainya. Guna bahasa campuran dalam bentuk terjemahan. cerita yang bermoral yang menguatkan
  minda mereka utk mereka lebih beri tumpuan dalam sesuatu pembelajaran.

  komunikasi kita ( parents ) dgn anak2 tu penting gak … jgn bicara ngan anak ..pasal benda biasa je hari-hari…….tak bab mandi … bab makan.. bab bising .. bab nakal .. bab tidur.. duk citer tu je…. bab lain nak serah kat cikgu. baca abc.. alif ba ta.. one two three…

  jgn bandingkan kita yang dulu ..ibubapa tak mengajar kita pelajaran sekolah dirumah ,kita berjaya gak dapat kerja jawatan besar.

  camtu takyah nak kecoh anak kita tak tau membaca or mengira… nanti besar pandai lah tu
  cam kita gak…..

  apa yang ibubapa dulu2 tau bagi didikan agama… sebab itu je mereka tau, kalau mereka tau bio fizik.. english.. mereka tetap ajar tuk kita.

  now kita yang bijak pandai ni…. takkan nak ajar bab agama je,,,
  lain tu kita bior jer kat cikgu,

  kita fikir logik lah…. kat sekolah.. pengajar hanya
  mengajar 70%
  larang itu ini 15%
  nasihat itu ini 15%

  dah 100 %

  kat rumah kita.. ada kat atas tu.. berapa percent…

  biasa,,,,
  larang itu ini 80%
  nasihat itu ini 15%
  mengajar ??? bermain ngan anak2 ???

  macam-macam lah cara nak didik anak2 ni… cuma cara tu je samada betul atau salah.
  ada akal.. fikirlah..

 156. Assalamualaikum… saya dah hantar anak saya ke SR dah 6thn… 2 org anak sy masing2 masuk dr usia 4thn & alhamdulillah, tak ada masalah… anak2 sy lebih suka ke SR daripada duduk di nursery… yup… it’s individual, mcm sy principalnya bukan muslim tapi amat peka batas2 agama & x pernah meninggikan suaranya, malah pernah anak sy x hadir ke sekolah selama sebulan lebih, guru tersebut menawarkan khidmat kelas tambahan secara percuma, alhamdulillah. Berlainan pulak kes puan, anak2 sy kurang gemar berada di taska kerana walaupun guru2nya seagama, merka suka memarahi & menengking2 anak sy. pernah terjadi 2 kejadian yg berbeza masa, anak sy demam panas; pihak taska tidak memberi sebarang bantuan perubatan tetapi guru tadika berkenaan membawa anak sy ke klinik berdekatan (pd waktu tu sy bertugas di luar kawasan).. untuk memasuki sekolah dr usia yg muda pun atas permintaan anak2 malah mereka lebih gemar utk mengikuti aktiviti2 di SR pada cuti sekolah. Dari segi homework yg banyak semasa tadika; x pernah timbul kerana sy turut menghabiskan masa dengan anak2 apatah lagi mereka mahu dimasukkan ke sjkc, jadi sudah menjadi ‘alah bisa, tegal biasa’ apabila memasuki alam sekolah rendah… pada sy, soal bangsa, agama atau bahasa bukanlah perkara pokok; tetapi hati… wallahualam…

 157. Assalamualaikum, bagi saya kita tidak boleh hanya menuding jari kepada tadika secara spesifik tapi sebenarnya ialah gurunya. Islamic atau tidak, berteraskan Islam,English atau sebagainya, bergantung kepada didikan gurunya. Islamic tidak semestinya semua gurunya hebat dan bagus, English tidak semestinya semua gurunya buruk, jahil agama dan garang…tapi sebenarnya berbalik kepada sahsiah dan budi pekerti guru itu sendiri. Anak saya memasuki tadika yg bukan berteraskan islamic, tetapi lebih penekanan kepada English. Walau bagaimanapun, masih ada pelajaran Iqra’ dan fardhu ain. Alhamdulillah, daripada hanya satu dia kuasai, kini dia kuasai keduanya English dan agama.

  Bagi saya, ibu bapa perlulah….Tepuk dada, tanya selera.

 158. Salam all Genius Aulad fans..
  have been sending my kid to GA for almost 4 months.. the progress very slow..but the most frustrating is she developed to be very scared person instead..and less confidence !
  Today, I saw her report book… end year evaluation, and the teacher seems to grade her very well, but unfortunately, when i assess her.. the progress totally doen”t reflec the grading! Does the teacher grade just to make parents feel better and register again next year- big Q there ???
  Because of too frustrated, I called the GA principle and ask about the matter- the response was – I’m the principle I don’t teach. So, I said, fine, how do you explain when I always get backdated remak of stars on my child book, but when I assess she can’t even read??. The princile then, put me to to class teacher and insist its not teachers fault. Speaking to subject teacher class now, I ask – how come within 4 months only 2 pages of BM book, the teacher reply – your kid dreaming in class and don’t want to read. So i ask – how come you wait until end of year then only told me this? The BM teacher shout – I don’t like to take the blame, and put down the phone ! SO VERY RUDE!!
  Lesson learned – never believe in the good image of website or place set-up. Check on the quality of the teachers too!!! Not always as what they claimed!

 159. Assalamualaikum.. dearest ummu, by the way ummu express feeling ni serasa sy ummu berhak sbgai penguna dan juga ibu. a teacher should really understand kid especially below 6years.. kanak-kanak berbeza cara belajar dan penerimaannya..anak buah sy sendiri can read from age 4. dn dia cuma dr prasekolah kerajaan..kalau kita sendiri..nak ke bljar bile lecturer kita bengis?msti akan ad rasa mls and sort of.. guru sendiri kena faham benda2 nie..sebab teachers are one of the very most important role in a kid life. And not every teacher are the same. 🙂

 160. Salam..

  Entri ni dah sangat lama.. Tapi saya masih teruja memberi komen.. 

  Pandangan saya.. Sedikit (banyak) due diligence work a parent have to do tentang kindi ni.. 

  1. A kindi is only as good as the teachers.. Jadi sebaik mana pun diwarwarkan sebuah tadika franchise itu, sebaiknya kita assess case by case basis. Janganlah buat keputusan kerana “brand name” kindi tersebut..

  Ade 1 playschool yg saya tahu (bukan kindi pun) yg xde brand pun yg meletakkan syarat semua gurunya ade minima dip in early childhood education- but be prepared to pay lah kan… Dan of course kene book tempat awal2

  2. Sebelum join in, mintak qualification/profile guru2 dari principal.. Make sure its relevant.. Some branded kindi memang brag cakap semua cikgu die ade degree.. Tp kalau dah degree in engineering.. Apakah maknanya?? Ini kita perlu check from time to time juga.. Sebab cikgu bertukar2..

  Sebut pasal cikgu bertukar ni, adalah penting juga untuk tanyakan staff turnover.. Kalau selalu sangat tukar.. Its not a good indication.. Selalu tukar cikgu juga tak baik umtuk student..

  3. Look out for student:teacher ratio…The less the better

  4. Masa survey tu, jangan hanya cakap dengan principal in the office, mintak kebenaran untuk “have a look around”.. Pi lah tengok dapur.. Request menu..Tunggu waktu makan tengok.. Observe kelas.. Talk to the teachers.. To be able to have some “feel” of the environment, you would need minimum 1 hour… Bawak lah anak sekali kalau boleh dan tengok dia teruja x dengan kindi tu..

  5. Paling penting.. Make sure kindi tu berdaftar dan lesen masih jalan…

  Bila anak dah join pula..

  1. Untuk yg x pernah sekolah/berpisah dengan parents.. Menangis tu biasalah.. Separation anxiety.. Tapi in a normal circumstances, it should not be more than 2 weeks.. Kalau dah dok melalak x nak pg sekolah lebih dr 2 mggu.. Something else is wrong.. Go check..

  2. Kalau anak ade perubahan sikap.. Eg tetiba jadi pendiam/murung.. Pasti ade yang x kena.. Sila jangan lengah2 check dan x payah ragu2 untuk pindah sekolah…

  3. Sekali sekala buat spot check.. Datang ambil anak pada waktu yang tak dijangka2…

  4. Rajinkan lah, kalau boleh tiap hari tanya anak apa die buat kat sekolah, die belajar apa…cikgu macam mana… Bukan saja boleh buat apa yg die belajar lg lekat kat kepala die sebab die recap balik kat kita, tapi supaya kita juga boleh cepat tangkap if something is wrong..

  5.  Indication of a good kindi: anak bangun dengan gembira nak pg sekolah.. X payah paksa2…Anak seronok nk cerita experience die kat sekolah… Tu je pada saya yg penting.. Janji die suka pg sekolah.. Bila minat dah ade insyaallah, ilmu nak masuk pun mudah…

  Tentang guru2 garang.. Pada saya garang ni relatif.. Tapi untuk generalize cakap guru2 non malay lagi garang adalah tidak adil..

  1. I’ve been to islamic kindi yg cikgu2 nya tengking2 budak

  2. I’ve been to some branded kindi yg cikgu2 nya garang dan xde “touch” dengan budak2…(melayu ke x melayu sama je)

  3. I’ve heard more than once cikgu2 melayu kat islamic kindi kutuk parents depan budak

  4. I’ve been to kindi yg managed by church… Cikgu2 nya adalah non malay, non muslim “sisters”… Yang lembut dan sangat2 gentle dengan budak.. (most of kindi yg handle by church yg saya tengok memang sangat gentle.. Seriously sangat2 gentle)

  4. I’ve been at some high end branded kindi yg cikgu2nya non malay dan mereka sangat gentle.. (takkan nk buat sebarangan kat anak2 menteri dan duta2 kan??)

  Dan tidak.. Saya bukan kerja pegawai survey kindi… Saya cuma seorang ibu yg did a thorough due diligence work to decide on which kindi i nak pilih… saya survey kesemuanya (termasuklah yang handled by church dan yg high end..yg di luar kemampuan financial saya) semata untuk buat perbandingan dan pilihan yang terbaik…

  Kat mana kawasan rumah anda pada saya bukanlah limitation pada kindi mana yang anda nak pilih.. Saya tahu ade parents yang tinggal di shah alam, sanggup hantar anak ke keramat kerana kindi tu sangat bagus..

  Ada juga parents yg tinggal di bukit rahman putra, kerja kat cyberjaya, hantar anak kat damansara perdana…

  Berapa nak bayar, berapa jauh nak travel.. Semuanya bergantung pada kesanggupan parents tu sendiri..  Again, semuanya keputusan masing2.. Cuma buatlah informed decision.. Survey dan research cukup2 dulu..

 161. Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayng. Kaum tidak menentukan positif ‘attitute’. Agama lain saya tidak mengaji. Mengaji saya cuma agama Islam. Saya yakin dan percaya jika benar-benar nilai-nilai Islam dihayati, tadika yang ada nilai-nilai Islamisasi adalah yang terbaik.Tepuk dada tanya iman, Tiada yang sempurna di dunia ini.
  Istikarah minta petunjuk Allaah yang MAHA mengetahui, kalau datang juga sedikit kesusahan itu ujian namanya. Menguji kreativiti kita sebagai ibu, bersabar kah kita?
  Paling utama peranan kita sebagai ibu, usahkan diswastakan pendidikan pada sekolah semata-mata. Everything about Islam is FUN. Meeting Allah (solat) is fun, puasa is fun, getting lots lots of pahala is fun. Kesannya Alhamdulilah, banyak kesan positif. The most important is she can behave very well anywhere.
  If I am at your situation , I will talk to the teachers in Islamic kindie. Is it true the teachers talking bad about parents. Give them space to explain never judge. Wallahua’lam…
  ***Success loves preparation, ikatlah unta dan bertawakalah, hujung akal baru bertawakal. (This year maal hijrah spirit)*** Yang baik datang dari Allah, dan yang serba kekurangan dari ayat karangan hamba Allah ini. Amin.

 162. Bagi saya, setiap apa yang berlaku jangan sesekali kita menuding jari kearah orang lain. lihat diri kita dulu. adakah kita dah buat yang terbaik untuk anak2 kita. adakah kita sudah menjadi ibu/bapa yang terbaik untuk mereka.

  menghantar anak2 ke tadika adalah suatu perkara yg ‘excited’ buat ibupa/ bapa (terutamanya yg muda). tp kena ingat, apakah sebenarnya yg kita inginkan untuk mereka. agama lah yg PALING penting. Jangan ikut orang atau trend. dan jangan expect ‘too much’ dari anak kita yg masih kecil. dan jangan juga terlalu mengarapkan guru.

  saya telah menghantar anak2 saya ke tadika yg ‘biasa’ sahaja. yg penting environment, agama dan social skill among them bagus. (mungkin bole tambah beberapa aspek lain). saya pernah set kan dalam hati kalau anak saya tak kenal abjad/ nombor/ tak tau membaca, saya x salahkan cikgu. it’s my 100% responsibiliy. t/jwb saya mendidik anak saya. ibu bapa tak bole ckp tak tau or takde masa.

  mungkin setiap orang berlainan cara pemikirannya. for me, let them construct everything by their own self. mereka bukan nak buat calculus/ buat a- level masuk darjah satu nanti. biarkan mereka belajar dengan cara mereka dan mereka enjoy it. kita perlu guide sahaja.

  maaf kerana bercakap banyak. maaf juga jika ade tersalah kata. nasihat ini untuk diri saya dan semua ibu bapa diluar juga. persiapkan diri anda dengan ilmu untuk mendidik anak2.

  LET THEM ENJOY THEIR CHILDHOOD.

 163. Salam.. sy pon berhajat nk menghantar anak saye ke SR Desa Pandan atau Kampung Pandan… SR Naurah di cawangan mane ye..?

 164. sharing is caring..
  saya juga sedang beroikir samada menghantar anak ke tadika itu atau yang lain..so far daripada pengalaman yg lain lain saya lebih berpihak kepada ummusaif..ilmu yang kekal adalah ilmu Allah ..dan saya besetuju menghantar anak ke smart reader soleh yg lebih menekankankan ilimu akhirat dr dunia..

  bukankan itu yg lebih penting tuk kita..
  Ibu bapa saya dulu juga xmahir berbahasa inggeris tp alhamdullillah anak2 semua berjaya then ..adakah disebabbkan tadika..well tadika kami pada waktu hanyala tadika kemas di kg..

  let them enjoy the childhood..jgn biarkan mereka matang sebelum masanya..

 165. syok bace pandangan manusia…yg elok bleh djadikan panduan..jgn terlalu dtekankn sgt belajar d awal usia…kesian anak2…saye yg wt taska homebased ni dok dgr anak2 bebel je..mak ingt kite ni robot ke…siang mlm suh belaja..kite pun penat jg…lau yg kecik ni di suruh ngaji tp ye x nk..tp mama die nk gak anak die blaja ngaji cz ank kwn die dh blaja ngaji umur 3 tahun…kesian terus nangis ble terpaksa ngaji…fahamilah anak2 wahai ibu bapa…mereka bersifat individu..manusia xkn same..biarlah die blaja mengikut kemahuan die..jgn dpaksa…kite bleh cakap je..die nk dgr atau x biarla…sedgkan Rasulullah sendr dh anjurkan umu 7thun bleh suh solat…umur 10 tahun bru leh rotan…kite leh suruh mase awal usia..tp jgn paksa…ble die tgk bende tu seronok..insyaAllah hati die kn terbuka ngn sndr untuk join

 166. Ummu Saif, saya baru terjumpa coretan ni malam ni. Saya dan suami sedang dalam dilema yang sama..cuma tahunnya 2012 dan TADIKA ITU dalam kisah kami adalah salah sebuah rangkaian tadika islamik yang agak terkenal. Jazakillah kerana menulis artikel ini, sekurang2nya saya tidak rasa keseorangan.. Saya concerned mendengar cerita anak2 yang teachernya garang, bercakap kuat..siap mereka tiru dan imitate gaya teachernya bercakap.. dgn penuh innocent bila ditanya ‘how was school’. Saya jadi sgt kecewa kerana saya percaya yang Rasul kita tidak pernah mengajar sedemikian.. mainan pun tak ada, ada slide pun tak dibenarkan main atas alasan bising (they are <6 what do u expect?)..dan of course, homework yang tidak kena dgn umur dan tahap anak (cth anak berumur 3 thn 2 bulan yg baru bertatih pegang pensel disuruh buat homework latihan menulis nombor sehingga 64 kali!)..dan bila tidak siap, anak2 dimarahi di taska.. Enough is enough.. we are changing schools.. We need teaches that teach our children the value of knowledge and wisdom, not those who force information down their throat.. Allah, lead us to the right path
  JazakiLlah, barakillah Umm Saif

 167. I think Genius Aulad is so so only lah. My kid after 4 months no improvement at all. Teacher asyik suruh menghafal dari buku Adam and Dina not emphasizing on A-D-A-M ADAM. masuk sekolah jam 130pm sampai 430pm.sejam untuk makan main. tinggal DUA JAM saja untuk belajar.overall I think I am going to send my kid somewhere else.Sapa sapa yang nak menghantar tu pikir pikirlah dua tiga kali. tadika melayu ni dok mengajar bahasa saja English kurang dititikberatkan.serupa hantar tadika KEMAS je.

 168. dear mama dina. anak saya juga ke genius aulad (bangi). buku adam dan dina mmg mcm buku hafazan. 3 hari skolah anak saya dah boleh baca sampai habis. just tahan sebulan dan tak mahu ikut kelas disitu lagi kerana pengajaran sama setiap hari. guru-guru pun tak ambil peduli apa yang saya tulis di buku dan call stp hari. still ajar berulang2. paling terkesan apabila anak saya tak hadir di kelas hampir 2 minggu tetapi GA bangi tidak sedar! pihak pengurusan call untuk tanya khabar bila masa nak bayar yuran.

 169. Hi Puan,

  Saya seorang bekas franchisee SRK dan kini mengambil tindakan mahkamah terhadap SRK. Case management fixed for 17th May 2012.

  Thanks

 170. Salam,
  Terpanggil nak ceritakan pengalaman hantar anak saya ke SR . Baru start thn ni, anak 4 yrs.Mula2 mmg tak cadangnak htr anak ke SR coz nak yg more Islamic. Tapi bila survey, SR yg bdekatan dgn rumah, saya terus tukar fikiran. Alhamdulillah, di dalam kawasan Melayu, semua pelajar dan gurunya Muslim..jadi saya tak risau..masa 1st day school, sejuk hati bila tengok murid2 5, 6 yrs yg dh lama kat situ baca doa…bukan satu ya, tapi banyak…Alhamdulillah, sebulan je anak saya dah hafal all letters and numbers 1-20…now dh boleh count smpi 50…perkataan dgn suku kata simple pun dh boleh baca..kat rumah selalu ingat untuk baca doa yg teacher ajar..dan teachers kat sana semuanay sangat penyayang dan penyabar..nampak they are really passionate…masa mini olympathon baru2 ni, ada budak nangis, tak nak lepas kaki teacher..tak tau nak buat apa, teacher dukung dia sambil jaga berjalan masa march pass…teacher pun selalu tegaskan jangan marah anak-anak kalau lambat dari kawan2 yg lain..diorang memng monitor..yg advanced mmg akan cepat tukar silibus..tp yg lambat, dorang akan concentrate lebih…daripada sistem dapat nombor 123..teacher tukarkan jadi grade 1, 2, 3..tak nak budak yg dpt no last jadi down sangat…Tapi, saya fahamlah, bila anak kita macam ada yg tak kena, tak serasi, memang mak bapak kena fikirkan sesuatu…cuma mgkn tak wajar utk labelkan SR scara umumnya…: ) saya cadang nak htr anak ke genius aulad pulak kalau dia dah lancar membaca…yg penting saya akan pastikan tenaga pengajarnya Muslim..sebab di kindie, anak kita makan kat situ..pnh satu kindie yg popular gak promote school dorg kat saya..mmg bagus sistemnya..all included bkn serakat kurikulum…ada juga budak Melayu..tapi bila tanya, tukang masak orang apa? Seorang yang btindak sebagai ustazah kat situ kata, orang Kristian..tapi dia beli barang kat pasaraya je, bukan kat pasar basah. Saya terus tak nak, Risau anak makan air tangan non-Muslim. Dah tentu lain adab dan caranya… buat ummu saif, takpe…mungkin naurah tak serasi di situ…mana2 pun sama, boleh bljr…

 171. Salam Ummu Saif…

  Keadaan saya adalah hampir sama dengan puan, saya menghantar anak saya yang berusia emapat tahun ke tadika itu di rawang tapi hasilnya sangat mengecewakan. pada mulanya saya selalu bersangka baik dengan segala macam homework yang perlu anak saya buat dan selalunya saya dapati dia hanya menghafal atau meniru tulisan teacher. tambahan lagi kebanyakakn homeworknya adalah tak padan dengan usia… sekarang setelah enam bulan berlalu ternyata tidak berbaloi dengan apa yang saya harap dan laburkan. Anak saya hanya boleh mengenal huruf tapi masih gagal membaca, menurut teacher dia hanya boleh mengira sampai 20 sahaja… kene banyak buat latihan di rumah lagi. pada masa yang sama anak saya boleh menguasi iqra dengan baik sekali hanya belajar dengan ustaz di kawasan rumah saje. secara logicnya kalau dia ada masalah membaca tentu iqra pun susah juga nak kuasai. jika difikirkan, tak kan la ‘tadika itu’ yang mendapat banyak anugerah boleh berlaku perkara sebegini at least my son could read some simple words dah berbaloi rasanya. ini tidak, hanya boleh menghafal sahaja. kecewa betul saya. ….saya ingat hanya saya seorang mengalami pengalaman ni. sampai la saya terbaca blog puan. Memang dirawang tenaga pengajar kebanyakannya adalah non-malays walau pun kita tak boleh nak generalise kan perkara ni berlaku pada semua tadika itu… tapi saya rasa cukuplah dengan pengalaman ni. Saya akan mencari tempat lain untuk anak saya belajar.

 172. salam puan,
  boleh mintak tolong tak….email kat sy ape nama tadika itu??
  sbb sy tengah mencari tadika untuk anak pada tahun hadapan.. sbnrnyer nak cari tadika yg ada ajar bahasa cina…pening dah rase, xtau kat mane yg bagus…takut plak dapat tadika mcm tuh..
  mintak tolong yerr…thanks….

 173. This is a very old dated post but ive yet to comment. I’ve been in this industry personaly for 28 years now. I understand your concerns of a parent as so am I. Yes, ‘accidents’ do happen and yes it was indeed wrong for the teacher to scold your child in such manner. This is simply the mislead of being a full and well trained educator. However. i dont think your judgement on the type of people is really nice. This simply shows on your racism side. If you would look at it such way then what about those cases in school where your kind of people actually practice sexual abuse to the children? All i would like to point out is, everyone is not perfect regardless on race,skin, colour, nature or language. You need to educate yourself first as im afraid of the type of child you are going to raise in the future. My best wishes to you.

 174. Assalamualaikum,
  Setelah membaca isu pendidikan awal kanak-kanak yang diutarakan oleh ibu-ibu bapa penyanyang dalam blog ini, akhirnya saya bersetuju dengan Ummu Saifullah. Saya seorang pengusaha tadika di Shah Alam. Izinkan saya berkongsi pengalaman dari sudut seorang ibu kepada 7 orang anak, seorang pendidik dan seorang usahawan.
  Anak sulung saya sudah 20 tahun sementara yang paling kecil 4 tahun. Umur saya 44 tahun. Jadi, saya menjadi ibu di usia 24 tahun yang boleh dikatakkan masih mentah dalam menilai apa yang dikatakan oleh ibu bapa sekarang “yang terbaik”.
  Sebagai seorang ibu, saya sentiasa menilai diri saya melalui perkembangan anak-anak. Apakah saya telah berjaya memikul amanah yang Allah berikan kepada saya. Sebagai seorang Islam, pendidikan Islamlah yang menjadi keutamaan saya. Amalan ketika mengandung amat saya jaga agar sejak dari dalam rahim anak-anak saya telah tertarbiah dengan ajaran Islam yang penuh dengan sopan santun, lemah lembut tetapi selalu maju ke hadapan. Saya selalu motivasikan anak-anak bahawa kita hidup bukan untuk diri sendiri tetapi untuk ummah. Ilmu yang kita dapat bukan milik kita tetapi milik Allah. Oleh itu, wajib dicurahkan kepada insan lain. Saya tidak pernah marah anak jika mereka gagal dalam peperiksaan. Anak-anak saya tak ada yang boleh membaca dan menulis pun ketika masuk darjah 1. Saya hanya bekalkan anak-anak saya dengan kesedaran, kasih sayang, dan kemahuan untuk berjaya dan berbakti dari dalam diri mereka semenjak mereka kecil lagi. Saya tidak pernah menganggap anak-anak saya terlalu kecil untuk memahami “motivasi” yang saya berikan. Saya selalu mengingatkan anak-anak akan tanggungjawab sebagai khalifah Allah di muka bumi. Sebagai seorang pemimpin, mereka perlu hebat duniawi dan ukhrawi. Saya percaya, kesedaran inilah yang jadi pemangkin untuk anak-anak saya berjaya hari ini. Sudikah ibu bapa yang dikasihi mendengar perkongsian ini lagi??? Bersambung

  • Bagi saya urusan mendidik hal-hal akademik, saya serahkan kepada guru-guru walaupun saya seorang academician dan terpelajar. Di rumah, saya cuba sempurnakan apa yang sekolah tak dapat beri iaitu perhatian, kasih sayang. Hari ini, saya menitiskan airmata terharu melihat anak-anak saya menaiki pentas sebagai penerima anugerah tertinggi dari institusi pengajian yang mereka masuk. Anak-saya pernah menerima anugerah Tokoh Pelajar, Tokoh Kanak-kanak, Pendebat terbaik bahasa Inggeris antara sekolah2 berasrama penuh, Pendebat BI ke-13 terbaik di Asia peringkat sekolah2 Asia, johan pelbagai jenis pertandingan, penerima anugerah Tokoh Ko-kurikulum, Penerima Anugerah Tokoh Sahsiah dan Kepimpinan, mendapat straight A’s dalam UPSR, PMR, SPM… dan berbagai anugerah yang mereka terima. Terus terang saya katakan mereka menerima ini tanpa saya menyentuh tentang pelajaran mahupun menghantar tuition. Atas kesedaran!!! Atas sokongan!!! Dan hari ini, anak-anak lelaki saya telah mampu mengimamkan solat Jumaat, Terawih, dan solat yang wajib. Anak sulung saya aktif dalam program motivasi di peringkat pengajian tinggi dan sekolah rendah juga tadika. Saya menceritakan ini bukan untuk membangga diri, jauh sekali rasa riak dan takbur. Saya hanya ingin berkongsi pengalamn mendidik anak-anak. Ramai lagi di luar sana yang lebih arif dari saya. Satu sikap saya, saya selalu menasihati anak-anak sekiranya mereka complain pasal guru atau sekolah. Saya katakan tak berkat ilmu itu jika kita bercakap perkara yang buruk tentang guru. Saya akan minta anak saya menilai dan memperbaiki diri mereka dan menganggap setiap teguran guru sebagai pemangkin untuk menjadi insan yang lebih baik dari semalam. Anak-anak saya tadika di tadika Kemas je… cuma 2 orang dari 7 anak saya yang sempat ke tadika saya. Oleh kerana saya tak ada maid walaupun saya berkerjaya, saya melatih anak-anak berdikari. Anak saya boleh buat susu, mandikan adik, tukarkan lampin adik, mengemas rumah, mengurus diri sendiri seawal usia 2 tahun. Bagaimana ini mungkin? Sebagaimana saya katakan tadi, anak saya tidak pernah terlalu kecil untuk menjadi dewasa….. Di usia 5 tahun, semua anak saya dah berpuasa penuh kecuali jika terlepas sahur atau sakit. Berdasarkan pengalaman ini, saya membuka tadika Islam di shah alam berlandaskan latar belakang saya sebagai graduan TESL. Bersambung…. Pengalaman sebagai guru tadika….

 175. Sebagaimana nasihat saya kepada anak-anak, kita hidup bukan untuk diri sendiri. Kita menjadi terbaik juga bukan untuk diri sendiri tetapi untuk ummah dan Islam. Islam sebaik-baik agama satu ketika pernah dikenali sebagai “The Golden Era of Islam”. Mengapa kita harus jadi 2nd class citizen? Berbekalkan prinsip-prinsip dan falsafah inilah, maka tertubuhnya tadika saya ini. Berlandaskan kesederhanaan tetapi kualiti yang tinggi, Islam sebagai teras pendidikan BUKAN pengajaran di tadika ini, setiap anak di tadika adalah pewaris ummah dan seorang pemimpin, saya meletakkan keutamaan mendidik perkembangan siasah diri dan peribadi anak-anak sebagai mukmin sejati sebagai matlamat tadika saya. Saya percaya, anak-anak yang tinggi nilai keislamannya akan mampu memberi yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan termasuk akademik yang menjadi tumpuan ramai ibu bapa sekarang. No doubt it is important but it’s not everything. Atas landasan ini jugalah adalah menjadi objektif tadika saya untuk memastikan anak-anak yang hebat peribadi ini berdaya saing di era globalisasi ini. Saya terus memantau perkembangan bekas pelajar saya yang telah ke sekolah rendah. Rata-rata mereka menjadi pengawas dan menduduki kelas average dan ke atas. Sehingga hari ini, saya masih berinteraksi dengan ibu bapa bekas pelajar dan memberi khidmat motivasi secara percuma kepada pelajar. Kepada ibu bapa pula, khidmat pengetahuan perkembangan awal kanak-kanak sentiasa diberikan kepada yang memerlukan. Objektif pertama saya dengan tertubuhnya tadika ini adalah mendidik bukan berniaga. Di sinilah jurang antara lemah lembut dan garang, prihatin dan lepas tangan. Ikhlas dari hati, ibu bapa adalah rakan seperjuangan saya dalam mendidik anak-anak. Ibu bapa adalah rakan kongsi saya kerana mereka tidak pernah dihalang dari memberi feedback yang baik mahupun yang buruk dan tanpa rasa takut-takut kalau anak-anak akan didiskriminasi oleh guru jika ibu bapa membuat komen negatif tentang tadika saya. Sebab itulah tadika saya merupakan satu-satunya tadika (mungkin di Malaysia) yang ada PIBG. Pernah seorang ibu yang telah menghantar anaknya dari usia 3 tahun ke tadika saya sehingga anak itu 5 tahun bertanya kepada saya, ” Puan tahun depan saya nak hantar anak saya ke tadika lain sebab takut dia jemu sebab dah lama di sini. Tadika mana yang puan cdangkan?” Boleh tak kita semua bayangkan. Saya sebagai pengusaha tadika ditanya ke mana anak nak dihantar selain dari tadika saya….. Apa agaknya reaksi saya??? Bersambung

 176. Reaksi saya ialah saya memberi ciri-ciri tadika idaman saya. Apa yang saya inginkan untuk anak-anak saya, itulah ciri-cirinya. Tapi saya tak dapat nak bagitau mana yang baik sebab saya tak cek semua tadika lain. Akhirnya, ibu ini menghantar anaknya ke tadika saya untuk 6 tahun dan adik-adiknya selepas itu. Entah dari mana datangnya info ini, anak kalau tak tau baca hantar ke tadika saya, anak kalau nakal hantar ke tadika saya, ibu bapa kalau nak tadika Islam yang bagus, friendly dan anak-anak suka hantar ke tadika saya, anak-anak yang direject oleh tadika branded hantar ke tadika saya….. Tetapi apabila kami menerima anak-anak ini, Masya’Allah….siapa kata mereka nakal, siapa kata mereka jahat, siapa kata mereka tak pandai…. Mereka perlukan kasih sayang dan hormat menghormati… Alhamdulillah…mereka benar-benar berubah… Anak-anak inilah yang saya terima dari tadika yang terlalu menjaga status dan nama… tak kurang dari SR, QDees, Montessori dll jenama…. Apabila ada yang bertanya kepada saya “Berapa bulan Puan gerenti anak saya boleh membaca?” Jawapannya saya bukan Allah yang dapat memberi kepastian. Setiap anak berbeza tahapnya. Di pihak saya, kami berusaha sedaya upaya untuk menjadi tadika Islam yang unggul dan mengatasi segala brand kerana Islam itu terbaik. Inilah perbezaan mendidik dan bisnes. Sebagaimana saya mendidik anak-anak saya, itulah teras pendidikan di tadika saya. Namun, sebagai manusia biasa, sya juga ada kelemahan. Tak kurang juga yang tak berpuas hati contohnya tentang makanan, didikan dsb. Namun, tepuk dada tanya selera. Apa anda mahu? Ada yang hantar ke tadika saya kata kami lambat dan hantar ke tadika cina, da komplen lak akademik ok tapi sahsiah???? Dah susah hati anak asyik keluar malam… Ada yg tarik anak hantar ke tadika XYZ, komplen pasal makanan, datang balik katanya sini lagi baik, ada yang tarik keluar hantar ke tadika ABC, DEF, GHI selama lebih 2 tahun akhirnya datang balik mengatakan hatinya tetap merasakan di tempat saya yang terbaik. Ada anak dari tadika KLM yang sebelumnya bapanya telah mempromosikan tadika tersebut kepada parents yg hantar anak ke tadika saya kerana katanya tadika KLM ada branded, akhirnya telah mengeluarkan anaknya dari tadika tersebut dan menghantar anaknya ke tadika saya. Ini adalah kerana apabila anak ini masih belum boleh membaca dan apabila ditanya gurunya menjawab sebab anak tuan nakal dan tak dengar cakap (non muslim teacher). Memasuki tadika saya dalam bulan Okt 2011 dan di akhir 2011 ibu bapanya terharu melihat perubahan anak baik dari segi membaca mahupn sahsiah diri. Ibunya sering meluahkan rasa hatinya ” Saya tak tahu di mana silapnya pertimbangan saya sehingga tak nampak tadika puan yang kecil ini.. tetapi besar nilai ihsannya bagi saya dan keluarga.” Alhamdulillah.. saya nampak potensi besar dalam diri anaknya…. malangnya anak ini tidak mendapat condusive environment untuk dia membesar di rumah nya. Bukan kerana Socio-economic status tetapi sikap ahli keluarga sendiri… Kami hanya dapat membantu anak…. tapi bagaimana ibu bapa di rumah??? Banyak faktor yang mempengaruhi anak-anak ke sekolah… Janganlah bila anak menangis sekolah disalahkan, anak susah bangun pagi sekolah disalahkan…. Siasat dengan penuh hemah apa punca masalahnya…. Ini bukan cara perbincangan ” Mula-mula anak saya suka ke sekolah, tapi sekarang asyik nangis bila saya nak kejut dia bangun. Dia kata tak nak ke sekolah. Nape ye dengan sekolah ni..?” Ini bukan pertanyaan tapi tuduhan. Oleh itu, nasihat saya pada ibu bapa, bawa berbincang tanpa melukakan hati sesiapa. Kalau tiada juga jalan penyelesaiannya, keluarkan saja anak tanpa perlu memutuskan silaturrahim sesama Islam.
  Perpaduan dan kerjasama dengan ibu bapa adalah keutamaan saya agar kesenambungan didikan di tadika dapat diteruskan di rumah sepaya tiada konflik dalam bentuk didikan dalam diri anak-anak. Memang ada guru-guru Islam yang kasar dan garang…. kalau ada ibu bapa yang bagitau saya berlaku di tadika saya, siasatan segera akan dibuat. Jika benar, guru akan diberi amaran keras. Jika salah faham yang berlaku, kita akan adakan majlis muzakarah antara ibu bapa dan guru bagi menyelesaikan masalah dengan baik….. Pohon saya pada ibu bapa, carilah tadika Islam. Bak kata seorang ustaz, “kalau kita masak sendiri, anak kita akan mewarisi genetik kita kerana air tangan kita, kalau asyik makan di kedai, anak akan mewarisi genetik mak indon sebab kebanyakkan restoren di Malaysia mereka yang jadi tukang masaknya, kalau ditinggalkan dengan bibik…jadilah anak indon..” Bersambung….dari sudut usahawan

 177. Dari sudut usahawan, mana ada orang yg buat bisnes tak nak untung. Tak pun sikit. Tapi bagai yang dikata, business is not my priority. Oleh itu, caj yang begitu affordable lagi fleksibel dan considrable dikenakan. Oleh itu, bagi yang menghantar anak kepada saya, jangan lupa bayar yuran. Bagi yang masih berhutang dari 2005 hingga sekarang, ingatlah baik-baik teguran Allah kepada orang yang berhutang… BIsnes seperti saya tak banyak di mana-mana pun dari segi pengisian dan ideologi, tapi pesan saya jangan terlalu berkira. Da dapat A demand B, da dapat B demand C. Kalau tak suka alhamdulillah… bawalah anak pergi…kurang tanggungan amanah bagi saya. Tapi kalau stay, redhalah kerana kami bukan terpengaruh dan tertekan dengan kehendak sistem pendidikkan yg ada sekarang. Relax… Anak-anak bukanlah robot yang kita bole programkan ikut kehendak kita. Jika kita doktor, jgn paksa anak jadi doktor di peringkat tadika….Fahamkan maksud saya… Berilah ruang untuk anak-anak kita bermain police and thief, galah panjang, batu seremban, tuju tin…dsbnya yag pernah kita main masa zaman kanak-kanak kita… Let them grow and allow for mistakes to be made by them….. Yang buat anak-anak tak seronok adalah bila sesebuah tadika so bisnes oriented. Buat kelas hafazan Yasin sebab nak ibu bapa puji ada aktiviti agama dan anak-anak da hafal Yasin, buat itu buat ini di tadika sana di tadika sini dengan tujuan biar orang tengok…. ini bisnes namanya. Maaf tak jauh perginya bersama anak tuan puan. Yang penting nawaitu. Ibu bapa juga perlu menukar paradigma. Dulu mak ayah hantar anak dan pesan kat cikgu buatlah apa pun asal jangan buta capekkan anak… Tapi sekarang tak lagi…. Fikir-fikirkan.
  Jangan asyik memikirkan apa yang orang lain belum berikan kepada kita tapi bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

  Kesimpulannya, semua orang dibesarkan dalam environment yang berbeza. oleh itu semua mempunyai cara sendiri dan persepsi sendiri tentang early childhood education. Tiada seorang pn yg salah dan yg betul. Cuma tanya balik “Apa and inginkan?” “Jika anak jadi doktor, doktor yg macamana kita idankn???” Ingatlah…kata-kata Dato’A.SAmad Said:
  Kita datang Ini
  Hanya sebagai tetamu senja
  Bila pulang nanti
  Bawa dosa bawa pahala….

  Pada yang ingin berhubung dengan saya, email fhashim68@yahoo.com or 012-4988996.

  Maaf jika tersalah dan terkasar bahasa. Yang baik datangnya dari Allah dan yang tidak baik dari kelemahan saya sebagai manusia biasa. Yang baik kita jadikan amalan yang tidak baik kita jadikan sempadan. Kepada ibu bapa yang mempunyai pengalaman buruk di tadika, sabarlah, muhasabah dan cari penyelesaian.

  Pada anak-anak yang berjaya, tahniah itu kurniaan Allah yang mungkin tiada pada anak orang lain.

  Pada ibu dan abi Naurah, semoga Allah membantu kalian dalam menjalankan amanah Allah SWT di dalam memberi pendidikan duniawi dan ukhrawi.

  Nasib kita di dunia ini tak sama… Oleh itu, berbaik sangka sesama kita. Wassalam

 178. Assalamu’alaikum..tumpang singgah sebentar. banyak sekali komen-komen membina dari ibu bapa dan guru-guru tadika. Alhamdulillah, itu bermakna kita semua ‘concern’ dgn masa depan mereka. Pengalaman saya sendiri sebagai guru tadika di Shah Alam, komunikasi adalah perkara yang paling penting dalam memastikan kejayaan anak-anak. Kepercayaan perlu diberi kepada guru dan redha lah dgn cara guru mendidik anak-anak. Hubungan antara guru dan ibubapa dijalin seawal kemasukan anak-anak hinggalah tamat pembelajaran mereka di pra sekolah..

 179. Terima kasih dengan komen tuan dan puan semua. Maaf saya dah tak komen di artikel ini kerana artikel ini sudah sgt lama dan saya pun dah jenuh komen. Walau bagaimanapun saya amat menghargai semua pandangan, komen atau teguran. InshaAllah utk kenaikan bersama. Terima kasih! 🙂

 180. ummusaif.. boleh saya tahu identiti sebenar Tadika Itu tu? Saya sedang buat survey mana pre-school nak hantar anak saya tahun depan. Nak la tahu mana saya TAK patut hantar anak saya :). Thanks

 181. Salam, saya ada buat jahitan n tempahan. jika sekolah ni perlukan sebarang tempahan jahitan bole hubungi saya.,Kedai Mimie Fazila. no tel. 012 3649018

 182. I have had experience living overseas for 3 years ++ and sent my kid to kindy there. MashaAllah, the environment, social skills, and teachers are great. Teachers are very patient with students and understand about halal/haram food that I explained to them.
  Now, I am back in Malaysia, sending kids here. I sent to an Islamic and branded kindy (because no choice, others were full at that time). The fee is expensive and the quality is not equivalent to the price i paid. This year I sent to another Islamic kindy. From my observations so far, I found that most preschool in Malaysia are all the same, probably because of the culture. The teachers are not dynamic, not child friendly and only emphasize classroom learning while actually kids learn through playing. Even if for hafazan surah2, they should learn through playing. Kids cannot sit for a long time, some of them are kinestetic learners. My children managed to do a lot of things (esp communication and social skills) when they were overseas as the age of 3 (i also teach them at home).. The teachers there have degrees in early child development. It’s true that we cannot compare with teachers there since our teachers are majority SPM leavers, but at least, teachers teaching small kids should have passion and patience for kids. I can see that basically malaysian kindergarten/preschools (I may generalise) are dull, not many toys to play (learning toys), teachers are quiet, not energetic. No doubt the syllabus marketed to us are wonderful. My 4 year-old child is not interested to go to kindy here. But I have no choice, I just motivate her everyday.
  Remember “KIDS LEARN THROUGH PLAYING”, let them explore their skills through playing not by sitting in the classroom.

  • I agree with Nora…. teachers here dont have degrees in early child development… mcm mana nak faham kanank2..at least cikgu kena ambik kursus di atas… ( my point of view as i hv learn psychology )

  • setuju dengan penyataan you…saya pun sedang mengalamai masalhnya sama seperti puan… pernah menyekolah anak di luar Negara.. anak yang sulong… so bila aak yang ke2, saya nak sama seperti kakaknya…. learn thrugh playing… tapi hampa… belajar3… outdoot games… adalah sekali seminggu kot.. frust sangat…… sangat2 frust.. mmglah anak saya sudah boleh menghafal doa, mengenal huruf dan sebagnianya… tapi saya sangat prefer dia bermain……

 183. salam..anak sy x lah seteruk anak puan tp anank saya kena cakar kat muka,luka jgklah..hari kedua masuk tadika tunas dah kena tumbuk sampai jatuh,sehari dua lps tue kena cubit bawah mata,biru,x lama lepas tu kena gigit lak..dan yg terbaru,2 hari lps kena cakar… sy dsh buat medical semua.. my mum nak saman sbb takut lepas ni jadi pada anak orang lain lak… bila sy kata kecuaian pihak guru,blh plak dia wat2 terkejut…sy dah keluarkan anak sy dari sekolah tu sbb sy x tau esok lusa ape lak yg mungkin akan terjadi pd anak sy… sampai hari ni anak sy trauma dan x nak sekolah lg… mn2 sekolah pon die x nak…dia x bg sy g kerja…sampai mcm tu sekali trauma…. sy memang bengang sgt2….

 184. Salam semua;

  Walau isu ini sudah lama; saya ingin juga mencelah.. Almaklum ada cucu ramai nak masuk lima orang. Cucu pertama bersekolah di NURI di Jb. Saya selesa dengan NURI kerana anak saya dulu bagus disini. Tetapi mutu guru2 sudah merosot yang dapat diringkaskan seperti berikut: (Mungkin hanya cawangan tertentu sahaja – di JB banyak NURI, saya ceritakan pengalaman di nuri sebuah taman – TP ringkasnya)
  1. Menggunaka bahasa inggeris caca merba – cucu saya bercakap seperti dalam drama Phua Chu Kang. Begitulah sebenarnya bahasa guru bila kami hadir masa perayaan2 yang diminta hadir.
  2. Guru2 juga seolah kurang budi bahasa dengan anak2 (dengan ibu bapa excellent)
  3. Paling pelik, yang naik ambil hadiah akhir tahun kebanyakannya bukan melayu. cucu saya pula jenis score 100 (full mark) dalam SEMUA exam. Tapi tiada hadiah dll hingga lah tamat sekolah tadika. Kata gurunya dia top 3 di seluruh NURI di neheri Johor..
  Tetapi tak apa, untuk memujuknya saya belikan dia hadiah walaupun dia sangat tak puas hati. (kesimpulannya nuri juga “racist”)
  4. Persembahan akhir tahun yang pelik2 dan hedonisme (ye la apa nak harap dengan tadika sebegini.. malangnya owner dia muslim..)

  Begitulah, akhirnya adik beliau saya daftarkan di Little Caliph. Setakat ini ok (baru 1 bulan!). Tujuan dimasukkan ke NURI supaya dia bercampur dengan non muslim dan tahu realiti hidup pelbagai bangsa di Malaysia.

  Tetapi seperti di hadapi Ummu Saif dan lain2 pengomen disini, nampaknya kebanyakan (tidak semua) guru2 pendidikan pra sekolah kurang matang, suka jerit2 dan suka “cop” anak2.. tak pandailah, malas, pengacau, etc. wallahualam.

 185. as salam…
  saya baru temui coretan pn hari ini, boleh info saya nama tadika itu…dan pn tinggal dimana ye… boleh pn email saya kerana saya ingin bertanya lebih lanjut tntg pendidikan anak…TQ

  ummiakid@gmail.com

 186. Assalamualaikum… setiap yg terjadi mungkin ada hikmahnye.. saya hantar anak ke Tadika Biase je.. tp alhamdulillah anak2 saya sudah pandai membaca+menuLis+mengaji+doa2 harian… walaupun biasa, murah ia tetap memberikan ganjaran yang baik.. alhamdulillah.. sbb saya orng biase2 je.. x berharta.. :).. doakan yang terbaik untuk keluarga kamu.. aminn

 187. lebih kurang pengamalan saya. anak yg dihantar ke tadika islamik (katanya) langsung tak kenal abc, 1-10. nak tracing abjad pun terkial2. DUA TAHUN hantar sana tanpa pernah ada sebarang homework, nothing!. tapi setiap kali report card day, kemain excellent lagi. siap boleh padankan mana rukun iman dan rukun islam. macamana boleh baca sedangkan abc tak kenal? pastu tak habis2 cakap bagi la peluang utk anak. bagi peluang utk anak or utk sekolah dia yg lembs tu? dengan drastiknya saya tukar ke tadika cina. montessori based. in THREE MONTHS, dah boleh membaca. bukan sekadar kenal huruf je, tapi membaca. buat kira2 maths sume. seperti kita sedia maklum, sekolah cina mmg byk homework. hari2 ada saja homework yg dibawa balik. mesti lebih dari satu buku. ketegasan? cikgu2 memang tegas dan sgt menitikberatkan disiplin. cara saya? saya rapat dengan cikgu yg mengajar anak saya dan rapat dengan pengetua. sebarang masalah, diberitahu direct. sebarang tak puas hati, saya raise direct. ada issue? kami suggest penyelesaian secara face to face, direct. anak happy, kita pun tak sakit jiwa.

 188. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  a few months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 189. Alhamdulillah I sent my son to Smart Reader somewhere area Ampang juga since he was 4 and now he is 6. Skolah tu owner dia Muslim so now when my son juz turning 6 he could read Malay and English books already. Homework mmg selalu ada but not realy banyak and not every day ada homework pun. For 6 yrs old class ada Fardhu Ain so alhamdulillah walaupun tak seperti Tadika Islam tp my son boleh baca doa makan, doa tidur dan selalu cerita2 pengajaran and ada iqra’ sekali. I would say this school is not up to my expectation sgt but alhamdulillah satisfactory la. My son was a very shy person and very aloof but after one month dia masuk this school, he became socially well and very friendly. But for my daughter who is now 4, I sent her to the same school awal tahun 2013 ni with her brother but unfortunately she lasted for 3 days je taktau kenapa dia betul2 taknak pergi as opposed to the 1st 2 days when she was so excited to go that school. Probably something happened which turned her off I suspected. So we plan to send her to Brainy Bunch next year. Nak cuba di situ pulak…setiap anak lain2 so probably SR tak sesuai dgn my daughter as opposed to my son.

 190. apa yg terjd pd anak puan,pernah terjadi pd anak sy malah lebih teruk lg.8 thn sy mgajar ditadika itu.dari 3 cawangan hingga jd 6 caw.8 thn pengalaman hingga sampai masa sy ingin membuka tadika sendiri.sy meletakn jawatan sbelum itu sy telah melatih penganti sy dengan sebaik2nya tetapi 2 anak saya masih ditadika itu 5 dan 6 thn..2bulan lepas berhenti sy berjaya membuka satu taska dgn bilangan agak memuaskan.agak mengecewakan berita sy membuka taska sampai ke majikan tadika itu ia memang tidak mahu pekerja menjadi saingan dia.sebab itu sy memberi alasan nak berehat bila berhenti kerja dulu.berita sy buka taska telah disampaikan oleh penganti sy dulu.macam2 ilmu sy beri untuk mendidik murid yg sy tinggalkn dan cara2menguruskan tadika akhirnya dia membrukan sy pd majikan mengatakan sy mengambil muridnya.tak mungkin..sy buka taska bukan tadika.akibat fitnah itu kasihan anak2 sy berdua yg belajar dtadikA itu.apa terjadi….?patutlh semenjak sy berhenti anak2 sy tk berapa semangat ke sekolah tp sebab ada kwn2nya ia teruskn jua.rupa2nya cikgunya pilih kasih..cikgu peganti sy sakit hati parent2 msh bertanyakn sy semenjak berhenti.anak2 jd mangsa.pagi itu bersemangat anak2 sy pergi ke tadika tetapi terhenti apabila majikan memberi notis berhenti utk anak2 sy tidak boleh belajar lg dtadika dan dpulang semula yuran bulan itu serta semua buku2nya.runtuh hati saya.apa salah mereka.sy merayu biarlh anak2 sy habiskan 1/2 hari itu bersama kawan2nya..tk sampai hati sy kecewakan anak2 sy yg telah siap dan sampai ke tadika balik semula kerumah…mulia peganti sy itu.?tidak ..menangislh anak2 sy bila sy bawa dari satu tadika ke satu tadika sebab tak mau..sebab kawan2nya tkda.dan tadika tk terima murid hujung tahun..dah bulan 8.ngapa zalimnya peganti sy dan majikan sy setakat 3 bulan lg nk akhir tahun tetap nk berhentikan mereka sharipun tak boleh tunggu.padahal 8 thn sy usaha naikan tadika dengan gaji permulaamrm450 dan berhenti rm 520.sy tk kisah sebab sy dah sayangkan murid dan tadika itu.sebab sy uruskn semua dr daftar hinggalh konvo. majikan tau duit masuk setahun sekali baru nampak muka ditadika.bukan sy nk burukan tadika itu tp itulah tadikanya diseremban2.sebelah menyebelah dengan taska.memang penuh sesak dengan murid2 atas alasan murah dan kemdahan taska,tadika bersebelahan,pasar malam dan kedai berdekatan tp kasihan anak2 didalamnya ..bernafaspun susah sebab sesak apatah lg makan minum.

  • oh ya..tadika itu td tadika islam tp tak mcm tadika islam..lepas sy berhenti adalah sesekali peganti itu tel sy minta dtg ke tadika diwaktu2 tertentu.sy tengok murid2 perempuan semua tk bertudung.hati tertanya sebab masa sy hendle semua bertudung.akhirnya terlepas mulut bertanya;peganti sy beri alasan murid2 panas…”kasihan murud2 aku dan ibubapa yg mengharap anak2 mendapat didikan agama.inilah masanya kanak2 masa kecil kita ajar bersabar tp…dan pernah sekali waktu rehat tadika itu sy datang sebab peganti sy tel kepala anak sy yg 5 tahun itu berdarah..terkejut sy melihat kanak2 terlalu bising tampa kawalan.terus sy ambil anak sy ke klinik berhampiran sebab darah banyak keningnya luka dalam..atas alasan penganti”anak sy terlangar pintu.hati sy berkata2 mustahil tp pendamkn saja mlas nk kecoh tp bila dah berhenti it baru anak sy kata cikgu rina itu kurung dia dalam bilik,ia duduk diam depan pintu,cikgu tu buka pintu kuat2 kena kening dia,siannya anak aku”begitu rupanya. sekarang dah 5 tahun berlalu.sy dah ada 2 taska dan akan membuka tadika islam depan jika lulus.amin.

 191. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  • Salam…Maaf bertanya..saya duduk di alor gajah Melaka…anak saya tahun depan 5 tahun..sya puas mencari SR area sini..yang Ada di sini cume KUMON saje…sahabat2 yang duduk area sini boleh bagi cadangan dimana saya nak cari..puas saya search tp tk dapat..pening kepala..harap boleh Bantu saya..trima kasih..

 192. Hiya! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone 4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able
  to correct this issue. If you have any suggestions, please share.
  Appreciate it!

 193. I was curious if you ever considered changing the page layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having
  one or 2 images. Maybe you could space it
  out better?

 194. I believe USIA 4-6thn very critical in developing minds of our kids ..kami decide utk get to b serious and close to the teacher and discuss of any issues lah.alhmdlh we r satisfied, 3 Anak kami frm the same tadika in pandan perdana improved a lot frm the teachings.only disebabkan that place is Chinese based, kami amek pendekatan Bawa makanan kami sendiri,prepared by my wife.homework memang Ada and wife been monitoring semuanya.so far not bad.and been recommending people at pandan perdana,kl to send their kids to her.nama tadika x may la cakap tapi cari je teacher rin, ramai kenal.been teaching kids lama kot..good reputation and keep it up teacher tin .anak sulong pernah peksa no 2, Anak next dpt peksa no 3, then my boy peksa..jeng Jeng jeng…kami ingat kan linkup Sbb boys kan…nah aku..peksa no 1… Amazing..but thanks to my wife for her participation and teacher tin…jasamu dikenang….jgn stop tau…Ada 2 lagi Anak kami ni ha…he he….
  Utk guru tadika……anda sgt penting so do ya job Dgn ikhlas….tqvm

 195. bangsa itu…tak akan sekali2 saya serahkan anak2 saya kepada bangsa itu…tapi tadika Melayu pun ramai juga cikgu yg garang..kena pandai pilih tadika…ketegasan perlu tp bukan tengkingan sehingga anak2 takut nak ke sekolah…

 196. maaf, bertanya. mungkin saya terlepas kalau puan ada bercerita, tapi, kenapa tak disekolahkan kat tadika PASTI je, kalau dah tau PASTI lebih baik? Jauh dari rumah kah?

 197. These thoughts will cause another psychological trick to kick in and he will start missing
  you. However, I am not trying to condemn you, making you feel low, instead, that could be a strong reminder and warning so that you have to treasure your love one, for him not to leave you
  anymore. If so, you’re probably frustrated right now and want to know how to
  make your ex boyfriend want you back.

 198. Teacher Chong? kah kah kah… tak serik2 ke orang melayu asyik kena tindas ngan cina.. tak paham2 lagi kah? dari dulu sampai sekarang melayu tak pernah berubah, masih nak harapkan orang cina. bnayak lagi sekolah2 melayu yang hebat2..

  sudah tentu lah mereka taknak bangsa lain lagi maju dari mereka.. sbb tu la diperbodoh2 kan orang melayu…

  supaya cerita diatas menjadi pengajaran untuk orang2 melayu dan islam di malaysia.

 199. Thanks for sharing. I’ll not send my children to TADIKA ITU. Any branch. It’s scary. Mentally abuse. Children at that age should be free. Encourage them to learn, to participate, not lecturing them! No matter apa bangsa sekalipun, as a teacher, you must have patience. Especially bila deal dengan budak2 pre-school. Kalau xreti, jangan jadi guru. Berniaga kat pasar, then you can shout ikutsukahati. Mentality apa la.

 200. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and will
  eventually come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice
  afternoon!

 201. It’s not my first time to pay a quick visit this site, i am
  browsing this web site dailly and take pleasant data from here all the time.

 202. Youu have made some really good points there. I looked on the net for more information about the isse
  and found most individuazls will go along with your views on this
  web site.

 203. Selalu mendengar pelbagai tidak puas hati daripada ibu bapa tentang guru mahupun sekolah. Tak bagi homework salah, bagi homework lebih pun salah. Anak lambat belajar abc pun salah. Kelemahan anak sendiri tidak diakui. Kita sebagai ibu bapa pun pernah bersekolah dan pernah berjumpa berbagai-bagai ragam guru, sememangnya ramai yg garang terutama pada zaman dahulu.

  Pada pandangan saya, anak Puan diberi lebih homework supaya dia dapat menguasai asas abc dan 123 dengan cepat. Mungkin gurunya sudah menilainya terlebih dahulu. Itulah yg guru2 lakukan di sekolah. Memberi penekanan kepada yg lemah dan slow.

  Tentang dimarahi kerana kencing di sekolah, adakah Puan berada di sana ketika itu dan melihat kejadian tersebut atau sekadar mempercayai ckp budak berusia 6 tahun?

  Exam oriented? Rasa-rasanya Puan perlu utarakan isu ini di parlimen. Sekolah hanya menurut sistem kerajaan.

  Seseorang yang berpegang kepada ajaran Islam tidak akan membuka aib orang lain. Nilaikan diri sendiri dahulu sebelum menilai kesalahan orang lain.

  • kesian betul dengan statement orang narrow minded macam ni. Tu la membaca malas,bila bagi komen merapu-rapu macam orang tak ada ilmu..

  • Bismillahirrahmanirrahim…Salam ukhuwah untuk semua….rasanya tak perlu nak menyindir-nyindir..aper yang diluahkan oleh ummusaif / abusaif adalah berdasarkan pengalaman peribadi mereka. PENGALAMAN PERIBADI bermaksud sesuatu pengalaman yang definitely different with others, bukan nya “PENGALAMAN SECARA BERKUMPULAN”.. 🙂 …so…no negative comment,pleassssseeeeee….terutamanya buat kita sesama Muslim nih…Saya juga salah seorang pendidik di salah sebuah sekolah rendah agama swasta…dan saya tak rasa pun aper yang ummu saif buat ni salah…cuba baca balik the whole entry, bukan sekadar nak quote maner yang rasa minat nak baca jer….Allahua’alam…

 204. Salam..melalui cerita awak..mcm saya boleh teka shj tadika yg dimaksudkan. Adakah tadika yg theme color dia warna merah dan putih tu? If yes..mmg anak2 saudara saya pun pernah mengalami apa yg awak alami.. dan saya juga dah blacklist n boycott tadika tu for its poor performance n teaching quality

 205. Tadika yg menjanjikan anak saya pengawasan baik berakhir dengan penyakit virus cirit beirit selama dua minggu…ciss no more that tadika again..trauma..the money burn and my holidays just finish like that sebab jaga anak dari pulihkan demam, cirit birit. aduhhhhh kementerian mana jaga kebersihana tadika tadika?????

 206. Pingback: Model Baju Ngajar Muslimah - modelbajuterbaru.ninja

 207. Salam… saya bercadang untuk hnt anak ke TADIKA ITU tahun hadapan kerana frust dgn PASTI… anak saya ditampal mulut dengan cellophane tape hanya kerana memberi alasan bg setiap apa yang disuruh oleh guru… Bagi guru, itu adalah kurang ajar dan “menjawab”… tapi skrg tak pasti pula adakah ini pilihan & keputusan yang betul…? mmm, yang mana satu perlu saya pilih sekarang… 😦 😦 😦

 208. Puan yang dihormati,

  Petikan terakhir dalam entry puan ni,

  “Bagi yg suka akademik, insyaAllah TADIKA ITU maybe blh berikan sesuatu utk mereka. Bg yg inginkan kelainan, mereka blh membuat kajian terlebih dahulu sebelum membuat keputusan yang mereka rasakan suatu kesilapan. Yg penting, ambillah yg baik dpd kisah kami ini…”

  Kalau puan bukan yang pentingkan akademik, kenapa dlm blog puan ni ada menyatakan puan “mengamuk” bila anak puan belum kenal 1-10, dan huruf A-Z di tadika sebelum TADIKA ITU..

  Puan, mmg akademik sgt pntg skrg.. oleh kerana itu, ibubapa tidak boleh mengharapkan guru semata..

  Alasan sibuk dan tidak sempat tidak boleh digunapakai sama sekali..
  Ambil lah masa sekurang-kurangnya 15min setiap hari untuk belajar bersama anak..

 209. sy rase up to ibubapa sendiri nak hantar anak ke tadika mana,
  saya pon tak cakap setiap branch TADIKA ITU bagus,di area BRP dah tutup,tetapi di branch TSB bagus pula performance anak2 disitu,sy rase bergantung pada tenaga pengajar,staff dan head master disitu..kalau mereka teruk,maka terukla prestasi,kebersihan di branch tersebut,,
  compare TADIKA ITU dgn tadika ISLAMIC kaler hijau kuning,sy tengok ramai ade perubahan di TADIKA ITU.,tadika ISLAMIC tu english terabur,TADIKA ITU student semua fasih bcakap english ,aktiviti di TADIKA ITU menyeronokkan,di tadika ISLAMIC tu kurang.. ade pro and cons,yg pasti tadika ISLAMIC tu ade ajar anak2 SOLAT bersama.

  terpulang pada ibubapa.yg penting,do some research,tanya ibubapa yg mhantar anak mereka disana,tanya cikgu disana,berapa org murid dah withdrawal,sebab ape,knapa..

 210. Kepada ibu bapa di luar sana.
  Mencari Sekolah Tadika, Pusat Jagaan atau aktiviti untuk anak anda mungkin menjadi satu kesukaran.
  daddymummy.co merupakan directori untuk membantu ibu bapa mencari dan membuat pilihan yang terbaik untuk anak-anak anda.
  Daftar segera di senarai email kami untuk memdapatkankan maklumat terkini sebelum pelancaran website kami.
  http://www.daddymummy.co/

 211. Salam. Letih baca komen, akhirnya scrool down sahaja. Bertabahlah ibu dan ayah Naurah. Semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Semoga kalian sekeluarga berjaya di dunia dan akhirat. Semoga kita semua berjaya di dunia dan akhirat. Saya suka eakkan buruk sangka dan suka menilai kehidupan orang lain. Positif itu penting!

 212. Kesian pada parent yg cakap zaman skrg anak dimanjakan.. pada yg komen berikut sila amik pelajaran pendidikan awal kanak2 ye… ade jugak yg ckp xpe cikgu mrah, yg penting anak xcedera.. AWAK SILAP!! anak dibawah usia 7 tahun, bukan kata pukul, tengking pon xbleh.. sebab ape??? DERA DARI SEGI EMOSI..EMOSI YE!!! klu xpham, amik kamus dewan.. anak sebelum usia 7tahun mesti dijaga emosinya supaya kelak, dia xdegil atau panas baran, pemalu atau kurang keyakinan… anak yg bersalah perlu ditegur dgn hemah bukan marah.. tlg jgn smakan pendidikan pra skolah dgn sekolah ye.. ANAK YG SEKOLAH RENDAH, BRU LA BOLEH DITEGUR SECARA MARAH, TP MARAH JGN MELAMPAU YE.. INI CERITA PRASEKOLAH NI, ANAK TIDAK SEPATUTNYA DIMARAHI!! DAN HAKIKAT, BUKAN IBUBAPA XMAMPU DIDIK ANAK, SEHINGGA PERLU BERHENTI KERJA, TP LOGIKNYA, ANAK KURANG FOKUS BILA PARENT YG AJAR, JD HNTAR BELAJAR DILUAR ADALAH SALAH SATU ALTERNATIF. SEKIAN

 213. Assalammualaikum..terpanggil saya untuk memberi sedikit pnedapat tentang curahan hati seorang ibu di atas..Saya sendiri mempunyai pengalaman yang lebih kurang dan kerana itu lah juga saya membuka pusat pembelajaran saya sendiri. Oleh kerana inginkan anak sulung saya dpt exposure dalam bahasa inggeris setelah pulang dari study saya di Australia tentang pendidikan awal kanak-kanak (Master Degree), saya telah menghantar Adam ke tadika yang branded dan memenangi pelbagai anugerah terbaik juga..tetapi ada satu insiden yang membuatkan saya terus sentap dan start tugasan saya sebagai pengusaha tadika..selain daripada anak saya dipinggirkan di dalam kelas bahasa mandarin kerana lemah pencapaiannya (logik kot..bukan our mother tongue pun) , adam juga tidak dibenarkan membaca doa makan di dalam kelas selain daripada hari selasa sahaja iaitu waktu sessi pembelajaran agama. Walaupun insiden nampak simple bagi mereka , tapi serious bagi saya kerana ia bakal mempengaruhi pembentukan akidah anak saya yang saya didik dan harapkan untuk menjadikan agama islam itu sebagai cara hidup bukannya hanya untuk pembelajaran di sekolah semata2. Dan untuk makluman parents, dalam kurikulum prasekolah , pembelajaran agama minima 2 jam seminggu untuk membolehkan tadika tersebut berdaftar di bawah jabatan pelajaran. Bagi saya itu tidak cukup ..Jadi ia telah membakar semangat saya untuk membuka tadika islam sendiri yang saya garapkan mengikut modul kurikulum sepadu prasekola kebangsaan dan mengikut pengalaman yang saya ada sebagai pengusaha taska dan early childhood educator. Alhamdulillah, kini tadika mukmin genius dah pun masuk tahun ke empat dan benefitsnya telah pun dikongsi dengan anak2 saya yang lain (3 org lagi) dan anak-anak yang lain juga. di tempat kami, kami memegang kepada motto Islam for Life.. ertinya pembelajaran Agama itu perlu setiap hari diterapkan kepada kanak-kanak di samping pembelajaran akademik. Kanak-kanak juga tidak boleh dihalang fitrahnya iaitu bermain dan sebab itu kami mengadakan ruangan ruangan bermain untuk membentuk peribadi kanak-kanak menjadi kanak-kanak yang berkembang mengikut naluri dan pembelajaran secara aktif. Satu lagi punca saya buka tadika sendiri adalah kerana guru. Bagi saya, tidak guna jika ada sistem pembelajaran tadika yang gempak tetapi guru yang bakal mengajarnya berpendidikan tahap spm dan juga tidak ada passion tentang kanak-kanak.Saya akui memang susah nak dapat guru-guru yang berkenaan, tetapi setakat ini saya memang berhati2 dalam memilih guru-guru di tempat saya yang saya ambil minimum diploma level dan perlu ada kesabaran yang tinggi untuk anak-anak..kerana mereka juga guru2 kepada anak2 saya. So saya kena pastikan mereka adalah guru2 yang baik. Itu saja mungkin some of my story yang I boleh share..tahun 2016 ini niat saya adalah untuk mengembangkan lagi perkara yang baik ini kepada ramai anak2 di luar sana..tahun 2016 ini juga , ..hasil dari kajian pemasaran saya…terkejut melihat kenaikan yuran yang sangat tinggi..dan mmemang sebagai ibubapa, pengusaha tadika dan early childhood educator..saya sgt kecewa…mohon maaf..jika saya kata..ramai ibubapa di luar sana tertipu dengan aksesori2 tadika yang gempak2 dan itulah modal mereka untuk menaikkan harga..tak salah..coz itu teknik pemasaran mereka..tapi kexewa kerana semua yang ditawarkannya tu sebenarnya memang dah ada dalam kspk yang perlu disediakan oleh semua tadika..tak kira kerajaan ke pasti ke atau swasta..regardless of branding..
  So, pesanan saya ..ibubapa..yang saya hormati..pastikan kita betul2 tau pengusaha tadika, kurikuklum dan guru2 dan perlu ada juga pengetahuan tentang pembelajaran prasekolah kerana ibubapa merupakan pendidik utama utk kanak2 dan di sekolah hanya pengukuhan..
  Apa2 pun..tolong doakan kami di TADIKA MUKMIN GENIUS agar terus mendidik anak2 kita untuk menjadi mukmin yang genius..Wassalam

 214. Salam..anak saya bru 5tahun dan sy masukkan anak saya baru sebulan di genius aulad ttdi jaya.brp hari lpas..anak sy tantrum masa bgun tdo ..xnak prgi skola.bila sy tanya knp dia taknak pgi skola..dia ckp ada cikgu kelas dia garang sgt dgn dia flm keadaan mnangis.xsampai pn sebulan cikgu kelas garang2 dgn anak sy..lpastu cikgu dah mula jentik telinga pulak.

  Macamana anak tu nak rasa seronok pgi skola klu strict sgt cikgu tu..hilang minat dia nk blaja n dia xnak cikgu tu mngajar dia.

  • Assalam parents. Would it be possible for you to submit your feedback on your children’s kindergarten at this website? My friend is trying to compile feedback from all parents anonymously in one platform for our children’s well-being. Thank you

   http://www.improvemyschool.com

 215. Mmg betul sy setuju PN. Anak sy baru masuk 1 minggu sudah disuruh menulis ABC. Sedangkan pegang pensil pun dia masih tak tahu. Siap diberi homework lg. Anak jadi malas nk belajar sbb dia tak suka menulis. Bkn dia xsuke tp sbb dia xtahu menulis lg. Cikgu nye harap kita ibu bapa yg mengajar anak pegang pensil. Mmandangkan anak sy lewat masuk 2 bln dr pelajar lain terus je kerja sekolah 12 mukesurat diberi. Ingatkan umur 4 tahun belajar santai2 jer. Kesian anak2 tertekan !!!

 216. Anak saya di mula dihantar ke tadika tidak tahu memegang pensil pon…mmg ketinggalan,bukan tidak diajar,tp,mungkin dia memerlukan guru..Mmg awalnya,kami sbg ibu bapanya merancang untuk hantar anak kami ke sebuah tadika swasta seperti yg puan hantar anak puan tu(sekolah swasta byk di malaysia)…tetapi,selepas mendengar beberapa versi dari rakan sekerja,saya rasa,anak saya tidak boleh survive disitu kerana exam oriented, guru yg sangat garang…ditambah lagi sikap anak sy yg agak manja, dan akan mendiamkan diri sekiranya tidak suka sesuatu…Alhamdulillah,Allah ketemukan saya dengan sebuah tadika kerajaan, yuran yg sgt2 murah dan yg paling penting alhamdulillah,dlm masa 3 bulan anak sy da boleh menulis ABC,sudah boleh kenal huruf,doa2 pendek..sangat mengharukan…apa yg saya hormat pengurusan sekolah itu,sewaktu kelas KAFA,mesti yg mengajarnya ustazah KAFA,bukan cilok2…dan guru yg mengajar disitu,adalah guru tadika utk jabatan tu paling terbaik dalam daerah dan merupakan guru tadika mentor bagi peringkat negeri bagi Kementerian tersebut…Saya hendak anak sy jadi pandai,tp,saya tak sanggup nak hadap kerenah anak yg xmahu ke sekolah sbb takut dll kerana saya hantar ke tadika swasta tersebut. Untuk pengetahuan puan,di sekolah tadika kerajaan tersebut,anak saya tidak pernah bawa balik homework..balik sekolah happy,main, tengok tv dan mengaji..tetapi,dalam masa 3 bulan,dia dah boleh tahu ABC,nombor,doa2 mudah, dan yg paling penting,dia sgt2 syg cikgu dia..kalau ada hari kesekolah,cikgu tiada,mesti budak-budak tadika tu akan berubah mood..sedih cikgu tiada,walaupun ada pembantu cikgu..sayangnya budak2 pada cikgu tu…kesimpulanya,saya jumpa sekolah yg sangat2 hebat walaupon yuran RM 20 shj sebulan…

 217. Salam…
  I pon mengalami Masalah tadika yg too academic and the teachers being judgemental. Tak taula samada tadika yang sam

 218. Saya pernah menjadi guru sambilan di sebuah tadika swasta.semua guru lain berbangsa asing.hanya ade beberapa murid melayu dan murid yg lain bangsa asing.mmg ade sorang cikgu tu yg hari-hari menengking murid.budak 2 tahun tk pndai abc pun kna tengking.bab makan pulak klu ade parti birthday,ade mak bapak bw hidangan.bg murid muslim pun mkn same.jnji bukan babi.bila sy tegur muslim tak bole mkn sbb alat memasak tak suci,ayam tak halal bru mereka fhm.
  Bg sy ibubapa mmg pentingkn akademik tp bab makann pun kna ambil bèrat terutama sekolah campur.ape yg mnjdi drh daging yg akn mmbntuk akhlak.sekadar berkongsi.

 219. Mula2 baca geram dgn skolah dan guru2 jg tp lama2 sy geram dgn sikap puan.semua salah dimata puan.xdiberi latihan marah diberi extra latihan mengamok..puan hanya salahkan sebelah pihak.pihak puan semua betul..kalau puan xsuka exam oriented byk play school ttbe anak puan pula tidak pandai puan masih mrh dan akan ckp byk main.bila byk belajar puan mrh jg ckp bg stress pd anak.puan complain dan terus complain..jd baiklah puan tkr kan je sekolah2 yg puan xpuas hati smpai lah jmpe tadika yg sempurna di mata puan.hidup kita jgn hanya salahkan org lain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s