Kutu Blonde


Pada suatu malam di Jabatan Kecemasan PPUKM…

Dua orang lelaki berbangsa Iran datang ke jabatan kami mengadu severe general body itchiness (gatal satu badan yang teramat sangat).

Lelaki Iran: “My body is very itchy, doctor. Please help me.”

Doktor: “How long has it been going on?”

Lelaki Iran: “I just arrived in Malaysia. I got this since 2 weeks ago. Never had it back in Iran. This is my boyfriend (sambil memperkenalkan lelaki di sebelahnya). We are lovers, you know. And he also has the same itchiness”

Doktor: “errr, ok. I will do some examination first ok.”

Setelah selesai memeriksa lelaki Iran tersebut, doktor tersebut pun menerangkan penemuan beliau.

Doktor: “Sir, I found out that you have lice on your chest.”

Lelaki Iran: “What lice?!”

Doktor: “Yes, it is true and they are quite a lot.”

Lelaki Iran: “Oh, ok… I blame your country. I never had any lice before in my country!”, dengan nada marah dan separuh malu.

Doktor: “But sir, your lice are blonde. So, I am sure they originate from your country.” :p

Kesimpulannya, don’t become a gay!

UMMUSAIF.COM
68000, Ampang.

40 thoughts on “Kutu Blonde

  1. i once heard a case, where a Bangladesh guy went to see a doctor, claiming he couldn’t eat due to sore throat. Doctor then saw some kind of leech. it that possible?

  2. Salam~ sekadar ingin mengetahui. Andai UmmuSaif pernah berhadapan dengan masalah allergy, benarkah masalah ini tiada penawar? FYI, saya mengalami alergi yang agak teruk. Boleh bayangkan kesan gigitan nyamuk? tetapi bukan disebabkan itu, ianya timbul dengan banyak setiap kali haba badan agak tinggi, dan apa yang pelik, kadang kala di dalam keadaan sejuk juga berlaku alergi. Berlaku selepas tamat SPM.

  3. baru faham bila baca kutu leh tukar kaler ikut host dia…saya pun mula2 tak paham nape blonde lice..ekekek..

    dulu masa kecik2 pernah dijangkiti kutu gak..yala zaman dok kampung, pegi sekolah tengok ada satu budak tu kutu jalan inline macam kete kat jalan raya..Punya banyak..

    Aiseh cakap pasal kutu gatal lak kulit kepala..huhu..

  4. quite busy these day. tambah pulak bila mula tinggal berdua je ngan baby.
    1.mmmm anak saya berhingus dah hampir sebulan. akhir2 ni hingus dia berwarna hijau pula. Dan semalam hidung dia berdarah. g jumpa dr, dr cakap hidung dia berdarah akibat selsema yg panjang. dia dibekalkan dengan ubat selsema yg baru. ubat tu kesan dia kuat betul. setelah makan, dlm masa 1 jam dia dah ngantuk sangat dan tidur lama… saya risau juga. ada tak cara yg daya boleh buat untuk membantu mengurangkan gejala berhingus ini tanpa bergantung pada ubat. utk pengetahuan, anak saya memang tak diberi makan or minum makan yg sejuk langsung.
    2. saya sudah hamil selama 4 bulan lebih. saya sering keletihan. jadi, baru2 ni saya mencuba mengamalkan minum susu kambing hira’. soalannya: selamat ke utk bayi saya? TQ

  5. @Alam

    salam.

    biasanya selsema takkan berlaku berpanjangan, kecualilah anak selalu dibiarkan bersejuk di bwh kipas atau aircond atau ada faktor alergi lain seperti asap rokok, habuk dr construction site, bulu binatang, carpet dll.
    utk kanak2 kurang dpd 2 tahun, tidak dinasihatkan utk memberi ubat selsema kerana side effectnya yg blh menyebabkan anak lesu dan mengantuk. ada kes di mana baby tertidur dan mati disebabkan masalah pernafasan.
    maka, kalau hingus cair, biasanya sebab faktor2 di atas td. so rawatan sebenar ialah pencegahan.
    kalau block nose disebabkan tahi hidung yg banyak, blh guna saline drop, dapatkan dari farmasi atau klinik. titiskan 1 titis ke dlm lubang hidung secara bergilir.

    lastly, saya takde pengalaman dan info ttg susu kambing HIra’. so, no comment🙂

  6. salam…masa mengandung anak ke 2 saya mengalami alegik yg sgt teruk…hampir 1 bdn gatal2…sy malah dirujuk ke pakar kulit…masalahnya sekrg baby sy pun ada masalah kulit masa dalam pantang..gatal dan merah di kepala n muka…skrg pun still ada di pelipat lutut,lengan..adakah baby mwarisi dr sy…bleh ke sy sapu betamethasone(ubt gatal sy) pd baby 4 bulan…tk.

  7. salam.. terima kasih. selepas diberikan ubat selesema terbaru, nampak ada perubahan positif. hidung sudah tidak berdarah, hingus kurang tetapi masih ada tahi hidung.
    alhamdulillah, walaupun keadaannya begitu anak saya maintain cergas bermain cuma cepat tidur bila diberi ubat.
    memiliki anak merupakan satu siri pengembaraan..tak tahu apa yg bakal ditempuh… menyeronokkan namun kadang-kadang meresahkan.. I wish i could give him the best! Insya Allah.

  8. @Alam

    u didn’t get my point..

    poin yg saya nk tekankan dlm reply saya sebelum ini ialah jgn bergantung sgt kepada ubat. be careful dgn ubat selsema. kanak2 kurang 2 tahun tidak sepatutnya diberi ubat selsema!

    pencegahan kepada penyebab utama kepada selsema adalah rawatannya. anak puan sudah hampir sebulan selsema hingga hidungnya berdarah, mengapa begitu? so, there must be a continuous cause. dengan kata lain penyebabnya masih ada di dalam rumah.
    budak2 tak sepatutnya dpt selsema yg berpanjangan.

    Ubat hanya akan merawat utk tempoh sementara dan kemungkinan selsema akan berterusan dan puan akan terus bergantung kepada ubat. IBARAT ada retak di dinding, kita cuma simen dari luar. Tapi masalah retak yg lebih teruk di bahagian dalam dibiarkan..

    of course, doktor klinik bayar akan bagi ubat, utk ‘senyapkan’ parents. dan yg paling bahaya depa akan bagi ubat yg kuat yg semestinya lagi byk side effectnya dan juga kadang2 lagi mahal (good for the doctor’s income).

    there r cases kita bg REGULAR ubat alergi spt sirap clarityn, tapi itu pun setelah di diagnose sebagai asthma atau allergic rhinitis oleh PAKAR KANAK2 yg BERTAULIAH.

  9. thanks so much..
    selama ni memang saya refer pada klinik pakar kanak2. sebab tu saya percaya.
    jadi, lepas ni, saya kena pergi hospital pakar lah.
    untuk pengetahuan ummusaif, saya tinggal di kuantan. hospital limit!
    terima kasih atas respon, ianya amat membantu saya.

  10. @Alam

    takpe, saya faham. cuma kadang2 saya risau bila para ibu tak faham apa yg saya cuba sampaikan di dalam isu keselamatan dan kesihatan anak2, apa yg penting ialah “prevention is better than the cure”.

  11. salam, Dr..
    sy ada masalah gatal2 terutama dibhgn celah anggota badan, sy dr tingkat 4-skrg umur 22thn ambil ubat yg namanya fungazol, penyakit sy ada kaitan dgn fungi..
    sy dah rasa sy kearah bersedia utk bina baitul muslim, tapi, dgn penyakit yg sy hadapi ini, adakah dia akan berjangkit pd bakal suami saya? adakah perlu saya batalkan niat suci ini? penyakit ini akan tiada bila makan ubat itu, tapi Dr yg bagi ubat ni nasihatkan jgn jadikan kebiasaan utk kurang’n penyakit ni dgn mkn ubat ni, cz akan effect pd hati dlm jangka masa pjg nnti, jd apa yg perlu saya buat Dr?

  12. maaf Alam, x terniat pn nk guna nama alam, baru sedar nama Alam dah ada kat sini, sy pilih nama alam sebab saya tenang dgn guna nama ni.. maaf ye shbt.. hrp Dr dpt bg pandangan @ cadangan yg baik utk situasi saya di atas, andai penyakitini memudarat’n utk bakal suami sy, sy boleh undur diri lebih awal dan menguburkan niat saya td dan tidak lg menaruh harapan kpd suatu kehidupan berumah tangga… trima ksh..

  13. Assalamualaikum.
    Tertarik dengan post ini dan reply dari Ummu Saif. It was mentioned that being gay is forbidden. To my understanding, being gay is NOT a choice. Just for clarification, GAY yang dimaksudkan di sini ialah seorang lelaki yang mempunyai perasaan kepada lelaki lain. Tiada lelaki dalam dunia ini yang memilih untuk suka kepada wanita kerana kita tahu ia adalah lumrah manusia. Namun, bukan semua orang bernasib baik. Ada juga yang dilahirkan dengan kecenderungan yang berbeza, tanpa kerelaannya. To me, being Gay is not a psychological problem where you can acquire at any point in your life. It is somehow ‘planted’ in your genes. It is an inclination of how you feel that you develop as you grow. Sama lah macam manusia heteroseksual lain, pernah ke mereka semua belajar untuk menyukai wanita ? Tidak! Maka, bayangkanlah manusia yang lain yang ditakdirkan hidup dengan perasaan kecenderungan kepada kaum sendiri. This is again NOT a choice. Bagi saya, pelbagai faktor dalaman yang SEBAHAGIAN BESARNYA tidak boleh dikawal oleh diri manusia itu sendiri. For example, hormone does not just shoot up at your own will and you couldnt choose which one u would like to secrete.

    TETAPI, mengamalkan kehidupan songsang seperti post di atas saya sama sekali dipersetujui bahawa ia ditegah dalam islam. Despite whatever we feel, i do know that i should never cross the line into something that has been clearly drawn by Islam. That is INDISPUTABLE. But, one should never blame someone from being gay because it is who they are. As for me, alhamdulillah segala asas agama masih lagi saya sanjung dan amalkan dan saya telah dibesarkan dan masih lagi cuba mengikuti pelbagai saluran ilmu agama, but i am still gay. I hate for who i am, but this is who i am. I always pray for such feeling to fade away but i guess, my prayer hasnt being answered….yet. So, please open up your mind and put yourself on my shoe and think carefully.

    BEING A GAY IS NOT A SIN, but PRACTICING A GAY LIFESTYLE DOES.

    Salam

  14. @ADAM

    mempunyai kecenderungan jantina yang songsang semata-mata, tidak dipanggil gay pun. tetapi kalau sudah berkongsi bulu dada dan kutu blonde, obviously ia bukan sekadar perasaan, tetapi perbuatan.

    gay means that you are practicing the lifestyle of that particular thing. not just feeling or disorder sexual orientation

  15. salam,

    ummusaif, saya hanya ingin berkongsi mengenai penyakit selsema pada kanak2 ni.. Saya sendiri mengalami masalah, anak2 saya sering selsema dan batk berkahak. Saya sebelum ini sememangnya bergantung pada ubatan dr. Tapi apabila anak ketiga saya mengalami bronkitis, saya dicadangkan oleh makcik saya agar sering menyapukan minyak kelapa dara ke atas ubun2 anak, di dada dan di bahagian belakang anak. Tapi bila sapu pada ubun2, hendaklah tegakkan atau tinggikan bantal anak agar selsemanya tak blok di tengah2 hidung. Kemudian tirapkan anak serta tepuk belakangnya seperti ala2 ahli fisioterapi lakukan pada patient sblm kahak patient disedut🙂 Alhamdullah, anak2 saya sekarang tak bergantung pada ubatan dr lagi dan selsema insyaallah akan hilang dengan cepat, tapi parents kenalah rajin🙂

  16. @Alam
    satu lagi Alam,

    ada byk bezanya antara doktor pakar kerajaan dengan doktor pakar teaching hospital dan juga doktor pakar di klinik atau hospital swasta..

    kadang2 klinik/hosp yg berbayar ni cuma nak caj kita lebih aje. tu pasal depa prescribe ubat. padahal depa tak cuba pun educate patient atau parents.

  17. salam,

    memandangkan cuaca yg agak panas skrg ni, anak sy mudah berpeluh. once badan berpeluh je, mula dia gatal2 di bdn terutamanya di bhgn blkg bdn. ada solution utk masalah ini? a fren (she’s GP) suruh sy sapukan Calamine Lotion. berkesan tp utk seketika. bila dia bermain ptg2, berpeluh, gatal2 tu dtg blk. tp bila hari hujan, sejuk, mmg tiada lnsg masalah gatal2 nie.

  18. assalamualaikum,..
    Alhamdulillah. anak saya dah pulih. dah tak de hingus, tak batuk atau mudah muntah bila minum susu. semua ok setakat ni.
    apa yg saya perasan, dalam seminggu abah dia dah belayar semula, macam2 sakit dia kena, cirit-birit 2-3 hari lepas tu sakit mata seminggu.
    ada kaitan dengan stress ke agak-agaknya?
    Wallahhualam.

  19. askum……….saya cuma ingin bertanya…….apakah cara terbaik untuk saya berhenti merokok…..

  20. hmmm… tak tau la kalau memang saya jenis lembab sket, tapi dah 2,3 kali baca masih tak faham apa kutu blonde tu… uhuk..uhuk..😦

  21. @ahmad

    basically, saya menyampah dgn 2 mamat iran (supposedly muslim) yg gay tu..
    dah le gay (dgn bangganya perkenalkan diri), pastu konfiden aje yg kutu tu dpt dr msia dan bukannya dr iran.

    tu pasal sy kata kutu dia kaler blonde, therefore kutu dia dari iran!

  22. @ummusaif
    ooo… baru faham. bahasa perli rupanya. saya ingat kutu blonde tu bahasa kiasan utk benda yang lain.

    ish…ish… saya memang lambat tangkap sket kalau bahasa perli nih. kalau kawan2 perli pun saya kadang tak peduli sangat sebab tak faham. 😳

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s