Bolehkah Anda Memberi 'Ubat Selsema' Kepada Anak Anda?



Can You Give Antihistamines to Children to Make Them Feel (and Sleep) Better?

Q: I have a newborn and a toddler, and cold and flu season makes nights pretty treacherous in our house. Is it safe for me to give either of them antihistamines to help them rest?

A: Tempting as it is for you to reach for an antihistamine like Benadryl (dipenhydramine) when you’re up for the third night with a sneezy toddler, don’t do it. Indeed, antihistamines can claim drowsiness as a side effect, but they’re to be used only to give relief to children with known allergy symptoms like itchy, watery eyes, rash, sneezing, or allergic type reactions.

And over-the-counter cough and cold medications aren’t the right remedy either for children the age of yours. In a June 2008 report, the American Academy of Pediatrics (AAP) stated that over-the-counter cough and cold medicationsshould not be given to infants and children younger than two years of age, due to the risk of life-threatening side effects. They report: “Studies show that cold and cough products don’t work in children younger than six years and can have potentially serious side effects.”

So, what is a parent to do to ease some of the symptoms and let everyone get some rest? Well, it turns out that the old-fashioned ways of treating symptoms are the best:

  • Stuffy nose (hidung sumbat): Your pediatrician may recommend saline drops and a bulb syringe to help loosen and remove mucus in your child’s nose. If you aren’t sure how to use a bulb syringe, have a nurse or your pediatrician show you how.
  • Cough (batuk): For children over two years of age, you can offer one-half teaspoon of honey. For those over two years up through age 11, try one teaspoon. Never give honey to a child under the age of one.
  • Fever: Your pediatrician may recommend using acetaminophen (sirap panadol). Follow her instructions on dosage and consult the package for proper dosing according to your child’s age and weight.
  • Chest congestion and stuffy nose: Try using a cool mist humidifier in your child’s room. Always follow the manufacturer’s instructions for keeping it clean!

Looking for tips to help your family stay healthy this winter? Try the following:

  • If possible, breastfeed your baby (this supports a strong immune system for your child).
  • Be sure all family members frequently wash their hands.
  • Don’t share cups or utensils.
  • Promote rest and good nutrition.
  • If you know someone is sick, try to limit their exposure to your children (and if your kids are sick, be sure to limit their exposure to others).
  • Wash surfaces frequently like sink handles and countertops.

Here’s to a healthy season!

Beth M. Iovinelli, RN, BSN, IBCLC

Beth M. Iovinelli, RN, BSN, IBCLC, has worked as a maternal child health nurse in both labor and delivery and post partum since 1994. She has written for various newsletters and websites, taught thousands of parents, and trained nurses, doctors, and nutritionists. In 2004, she contributed to the Don’t Panic Pregnancy book (Lyons Press) written by Emmy Award-winning producer Judy Morris. Iovinelli works as a maternal child health educator and lactation consultant at Norwalk Hospital in Norwalk, Connecticut, and is currently being featured in the Newborn Channel’s latest breastfeeding program, Breast is Best, which is broadcast in more than 1,000 hospitals nationwide.

UMMUSAIF.COM
68000, Ampang.

About these ads

39 thoughts on “Bolehkah Anda Memberi 'Ubat Selsema' Kepada Anak Anda?

  1. Terima kasih ummu saif atas informasi ini…

    Ya..saya sememangnya mengetahuinya dari doktor pakar yang merawat anak saya sebelum ini…

    Tapi sayangnya sesetengah doktor di klinik2 masih lagi mengamalkannya…

  2. salam Doktor ,
    Bayi saya baru berusia 4 bulan dan menyusu badan tetapi susu badan tersebut di perah dan di berikan melalui botol susu memandangkan anak saya tidak mahu menyusu terus dari badan. Adakan ini mengurangkan khasiat susu tersebut lantaran di perah ke dalam botol.

  3. # Cough (batuk): For children over two years of age, you can offer one-half teaspoon of honey. For those over two years up through age 11, try one teaspoon. Never give honey to a child under the age of one.

    soalan: nak beri ape pada anak bawah satu thn jika batuk?

  4. Salam ummusaif, terima kasih di atas tips@info yg sgt berguna. diharapkan ummu saif akan terus dpt berkongsi ilmu yg dapat dimanfaatkn bersama lebih2 lg bg insan spt saya yg sdg mmbesrkn anak pertama ni.. syukran jazilan..

  5. slm dr…ank saya yg berumur 1thn lbh xblh mkn ubt2 yg d berikn oleh dr…bila sy suap je trus dia muntah…knapa ye?
    n sbg altenatifnya, sya hnya beri dia mkn ubt2 homeopati shja..

  6. salam. adalah satu kebiasaan anak2 kecil tidak pandai atau tidak suka untuk makan ubat. World fact.

    Ianya bergantung bagaimana kita ibu bapa memberikan kepada anak kita. Antara cara yang blh di cuba:
    1. beri dlm amaun yg sikit, sedikit demi sedikit dgn menggunakan syringe (picagari). 1ml-1ml. Tidak salah jika terpaksa mengambil masa up to 15min utk menghabiskan 5ml ubat.

    2. betul posisi anak iaitu cuba letak dlm posisi 30-45% (separa duduk dan baring)

    3. masukkan ubat ikut tepi lidah supaya anak tidak mudah tercekik apabila terus letak tgh lidah.

    4. akhir sekali, maybe blh cuba gunakan suppositories (ubat punggung) untuk ubat demam. walau bagaimana pun cuba elakkan ubat punggung semasa cirit birit.

    p/s: pastikan puan tahu kandungan ubat homeopati berkenaan. pastikan tiada steroid di dlmnya.

  7. salam ana 29. untuk batuk, ada alternatif lain untuk anak kurang dua tahun, contohnya bisolvon dan ventolin, bergantung kepada diagnosis yg diberikan oleh doktor.

    • salam ummusaif, tertarik dgn reply Dr berkenaan ubat batuk utk bawah 2 tahun. Adakah ubat ventolin dan ubat alergy rhinitis ini dalam kategori ubat batuk & selsema yg boleh bahayakan kana-kanak spt dlm artikel di atas? Terima kasih doctor.

  8. salam. adalah satu kebiasaan anak2 kecil tidak pandai atau tidak suka untuk makan ubat. World fact.

    Ianya bergantung bagaimana kita ibu bapa memberikan kepada anak kita. Antara cara yang blh di cuba:
    1. beri dlm amaun yg sikit, sedikit demi sedikit dgn menggunakan syringe (picagari). 1ml-1ml. Tidak salah jika terpaksa mengambil masa up to 15min utk menghabiskan 5ml ubat.

    2. betul posisi anak iaitu cuba letak dlm posisi 30-45% (separa duduk dan baring)

    3. masukkan ubat ikut tepi lidah supaya anak tidak mudah tercekik apabila terus letak tgh lidah.

    4. akhir sekali, maybe blh cuba gunakan suppositories (ubat punggung) untuk ubat demam. walau bagaimana pun cuba elakkan ubat punggung semasa cirit birit.

    p/s: pastikan puan tahu kandungan ubat homeopati berkenaan. pastikan tiada steroid di dlmnya.

  9. umar dah start selsema dan batuk…kebanyakan ubat batuk untuk toddler/baby akan mention ‘for paed patient under 2 year consuming may cause fatal respiratory……”

    tapi kalau dah dapat ubat lam botol jernih dan dr. lak tak bgtau nama ubat kita pun susah nak search cause & effect dia.

    sekarang saya pun takut gak nak bagi ubat batuk tu…
    dah copy saranan yang ummusaif tu besar2 dan tampal di kepala katil…nanti saya ingat je la..

    sian umar…malam hidung sumbat..siang hingus meleleh leleh…
    minta2 Umar cepat sembuh..Amin.

  10. ummusaif, kalau pasal bulb syringe tu, kalau hidung tersumbat hingus kita leh removekan hingus tu…

    macamana ye kalau hidung tersumbat sebab injap lam hidung tu bengkak ye? (huhu sori la kalau tak kena ngan term medic).

  11. salam ana 29. untuk batuk, ada alternatif lain untuk anak kurang dua tahun, contohnya bisolvon dan ventolin, bergantung kepada diagnosis yg diberikan oleh doktor.

  12. Fairuz: susu ibu yg diperah sama kualiti dgn syarat terurus disimpan. Berterusan diperah, bg saya tak bertahan. Terpaksa paksa anak minum dari tetek. Sbbnya, susu ibu ni, jika tidak dikosong sepenuhnya setiap kali, lama kelamaan akan berkurangan. Secara tabiinya, bayi menyusu dari tetek adalah lebih baik. Sebanyak mana susu ibu terhasil, bergantung keperluan bayi. Sekiranya bayi perlu banyak, in sya Allah, Allah swt, ArRazzaq akan kurnia rezqi secukupnya untuknya. Penghasilan susu ibu berdasar konsep, kosong-penuh. Semua ini, berdasarkan pengalaman peribadi menyusu 6 anak serta 1 anak susuan sepenuhnya tanpa susu botol. Saya seorang guru, anak sulung saya, 27 tahun, dan yang bongsu 9 tahun.

    Nak buang hingus anak kecil, orang dulu-dulu, tolong hisap keluarkan hingus. Sbb zaman dulu tak ada syringe!! Orang dulu-dulu, anak kecil dilap dgn air suam. Bila dah besar, baru mandi air sejuk.

  13. slm.

    ttg blocked nose, puan blh gunakan saline nasal drop (blh dibeli di farmasi). titiskan 1 drop dlm 1 lubang hidung terdahulu. selepas 5-10 min baru masuk lg 1 drop ke lubang hidung lg satu. Jgn titiskan serentak , nnti anak akan lemas.

    saline drop akan mencair dan mengeringkan hingus yg pejal.

    kemudian myabe puan blh guna pam/bulb suction utk hidung tu.

    org dulu2 mmg hisap hidung anak mereka, tp saya tak galakkan. dgn merebaknya H1N1 sekarang ini, amatlah dielakkan persentuhan begitu esp dgn bayi. (elok2 anak takde virus, tiba2 dpt virus dpd org lain).

    ttg mandi tu.. tak kisah yg mana. yg penting air suam2 kuku dan bukannya air sejuk. arwah mak dan nenek saya takde masalah pendapat ttg ni.

    tp kalau demam, jgn pulak tak lap/mandikan anak. kena mandi dan biarkan air mandian itu kering sendiri (tak perlu lap). jika takut selsema, cuma lap kepala dan tak perlu basahkan lama2. kemudian biarkan anak tanpa baju (bukan di bwh kipas) sehingga demam kebah.

    ttg ubat dr doktor tu, best ialah kita tanya doktor nama doktor each time jumpa doktor esp nama antibiotik.
    bcoz selalunya org suka tukar2 doktor. amatlah susah bila kita tak tau nama antibiotik yg sudah diambil sblm itu.

  14. bayi saya baru berusia 3 bulan, mengalami batuk dan selsema sudah hampir 2 minggu bagaimana cara untuk memulihkannya

  15. Assalamualaikum,
    maaf klo soalan lain skit..
    anak saya umur 1 tahun 5 bulan, 2 minggu lepas dia demam n selsema..dr bagi ubat demam, selsema n antibiotik, dlm minggu ni , anak saya tiba2 naik bisul dekat siku kiri, peha kiri, atas bibir n kepala..kemudian pengasuh dia cakap ada ibu sawan belakang kepala nya..apa saya perlu buat..saya dan jumpa dr ambil ubat bisul..dr bagi ubat antibiotik, demam/tahan sakit, ubat sapu..anak saya jugak mengalami hidung tersumbat, setiap kali minum susu , dia muntah.
    apa perlu saya buat..

    • salam,

      pastikan ‘bisul’ tersebut bukan kesan sampingan antibiotik yg pertama tadi.

      nasihat saya, bawak anak puan berjumpa pakar kanak2 di hosp kerajaan/universiti utk pemeriksaan lanjut memandangkan bisul yg banyak blh menunjukkan tanda2 kurang antibodi

  16. salam,..anak sy sudah selsema dan batuk sudah 2 minggu berlarutan, sy risau kalau ia masih berlarutan juga.sy sudahpun berjumpa dgn doktor pakar dan katanya tiada ape2,dan cuma memberikan ubat kahak, antibiotik dan selsema. pada malam selepas berjumpa dgn doktor pakar, jam 3am ank mula meragam,sy buat susu utk diberikan minum kepadanya, habis je minum anak sy muntah.masa tue mmg risau yg teramat sgt.sbb die x penah batuk,masuk je 7 bln usia dia, batuk ada sekali.masa 2 dan 3 bulan usia dia,cuma merangkap demam dan selesema shj.xpenah batuk.tp selsema dia lebih kurang 2 minggu jugak lak baru ok. sekarang nie selsema dia masih berair diikuti kahak seakan pekat bunyinya.erm tapi ank aktif walaupun x sihat.Adakah dgn keaktifan dia tue boleh melawan penyakit itu?

  17. slm..ank saya sama je mcm ank kwn2 sume..demam batuk selsema..yang merunsingkan ialah dah seminggu..3 hari lapas dah masuk wad sbb panas sgt suhu badan sampai 40 dgree celcius..xsilap saya mlm thn br tu sy ada bg dia air yang dijual di pasar mlm..adakah mungkin di sebabkan oleh ais itu?ada juga saya terdengar yang ais yang dijual mengandungi ammonia yang banyak dan disebabkan itu ais itu cepat beku..

  18. anak sy nk masuk 6 bln..selama ni tk prnah demam tp kali ni dia kene demam,batuk..dh pergi doktor..demam dh baik..tinggal batuk je..arini pulak tgk hingus dia plak meleleh..nk wat camne ye..ubat selsema tak digalakkan utk baby ke?

  19. salam.bb sy br berusia sebulan dan kerap mengalami hidung tersumbat..usually setiap pagi.boleh ke nasal drop digunakan dengan kerap(setiap hari)..kesian melihatnya sukar untuk bernafas.terima kasih.

  20. anak saya baru berusia 2 bulan setengah..dia tiada selsesema tetapi berkahak di tekaknya..sudah lama saya dengar dia berkahak, sejak dia berusia sebulan.
    Saya nak tahu bagaimanakah cara atau petua nak hilangkan kahak dia?
    Terima kasih.

  21. salam, sy ader ank berusia 6bln. die selalu terkena selsema,akhirnyer jdi kahak dan terjadilah batuk..die pernah dimasukkan ke hospital kerana btuk bkahak,setelah 5 hari di hospital mgunakan nebulizer,die da kurang..tp selang 2 miggu die dijangkiti batuk blek..da bermacam2 ubt sy beri ..tp xnampak perubahan..berat badan nyer pon tidak naik kerana selalu btuk dan selsema..susah utk hisap susu..sesiapa yg boleh bantu saya.saya amat risau ttg kesihatan nyer

  22. salam
    apa Kbar dktor?sbnarnye sy nak tanye tentang soalan yang dahpun dktor jawab berkenaan madu xboleh diberi kepada bayi 1 tahun ke bawah. sy musykil ckit dan terkejut, sbb sy mmg amalkan bagi madu kat anak sy,sbb orang ckp elok,dan kalau bayi baru lahir kan disunatkan tahniq dengan benda2 manis ex kurma/madu, betul ke xboleh. klau xboleh risau plak sya takut kesihatan anak sy terjejas.boleh dktor komen x?

  23. Salam Dr.

    Saya ingin mendapatkan kepastian dari Dr. Anak saya telah mengalami batuk yang berpanjangan dan berkahak serta selsema tetapi dalam tempoh tersebut ada minggu yang dia baik. Untuk makluman dr, anak saya mengalami lelehan cecair di telinganya disebabkan selsema yang dialaminya hampir 2 minggu. anak saya memang susah nak makan ubat, dan saya hanya titiskan cecair yang klinik bagi di telinga 1 kali sehari dan ubat selesema/antibiotik 1 atau 2 kali sehari sahaja dan kuantiti yang masuk ke dalam mulutnya terlalu sedikit.
    Saya risau kerana lelehan di telinganya telah lama berlaku dan adakah akan memberi kesan sampingan tehadap kesihatan anak saya. Saya ada terbaca artikel, lelehan tesebut boleh menyebabkan telinga anak pekak.

    Terima kasih Dr.

  24. assalamualikum dr…
    anak saya berusia 1 bulan 25 ari.semasa berusia 1 bulan lebih dia dijangkiti bisul di tepi duburnya dan saya telahpun membawanya ke hospital dan menjalani pembedahan kecil untuk membuang nanah tersebut. namun selepas 15 hari bisul terjadi lagi di tempat yang sama.ada tak apa-apa ubat sapu yang sesuai untuk baby saya memandangkan selepas keluar hospital saya hanya dibekalkan ubat antibiotik sahaja…dan sebolehnya saya ingin elakkan baby saya di suntik berkali-kali,dibius dan dibedah lagi….

  25. salam. anak saya tatkala berusia 3 bulan mengalami batuk kokol yang sukar berhenti.sekali batuk boleh sampai 3-4 minit tanpa henti. berhenti 2-3 minit, kemudian batuk semula.kesian melihatnya.batuk berpanjangan sehingga 2 minggu. rujuk pada klinik biasa,doktor berikan ubat batuk.tetapi berdasarkan pembacaan saya, ubat batuk tidak sesuai untuk bayi.maka saya tidak berikan ubat tersebut tetapi terus refer ke klinik pakar kanak-kanak.doktor mengiyakan pendapat saya.tetapi doktor tetap bekalkan ubat batuk dengan arahan “makan jika perlu sahaja”.mana mungkin tidak perlu kerana tujuan saya dtg ke klinik pun kerana anak batuk.oleh itu, doktor bagi ubat tambahan, iaitu ubat paru-paru untuk elakkan lung infection. so, nak tanya, ubat batuk ni selamatkah dimakan jika ada backup ubat paru-paru ni? sbb klu mkn ubat batuk, batuk hanya baik di tekak tetapi virusnya masih ada di paru-paru.jika mkn ubat paru-paru dan ubat batuk, adakah viru di tekak dan paru-paru dapat dibunuh?

  26. Salam, anak sy berumur 8 tahun, sejak berumur 1 tahun lagi dia sentiasa selsema pada waktu pagi,adakah anak sy ni mengidap resdung atau penyakit lain

  27. anak saya dah dekat sebulan asyik demam baik dan demam lagi. Batuknyapun teruk. Kesian saya melihatnya apabil;a dia batuk dan berkahak. Dah banyak kali berjumpa doktor tapi doktor kata sakit biasa. Hari ni pergi hospital ambil sample darah & x-ray tp x tahu lagi result. Ada apa-apa saranan lain yg saya bleh tahui. Umur anak saya 10 tahun.

  28. CUba pulak remedi homeopati…:) mana tau ia lebih friendly untuk kanak-kanak.. anak-anak saya semua menggunakan remedi homeopati.. ALhmadulillah mujarab denbgan izin ALLAH untu penyakit-penyakit yang disebutkan diatas…

  29. As salam,

    Mcm mana nak mengubati batuk untuk baby 4 bulan? Baby saya batuk dah masuk 4 minggu belum sembuh2 lagi…:-(

  30. haloo,, kalo bayi baru masuk 2 month,, boleh beri minum dengan air suam?? suhu panas boleh pakaikan baju yang berlengan panjang,, bayi saya selesma,batuk-batuk n berhingus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s