Adakah Baby Walker Selamat Untuk Anak Anda?


Baby_Walker

Berikut adalah kajian yang dilakukan di Singapura berkenaan baby walker. Menarik untuk dikongsi bersama. Harap bermanfaat.

OBJECTIVES:

To study the impact of infant walker use on motor development and injuries.

POPULATION:
One hundred and eighty five parents or primary care givers who attended a Singapore government polyclinic from September 1993 to February 1994, with their infants between 7 to 10 months, for a developmental assessment session.

SETTING:
A government polyclinic in Singapore.

METHODS:
The parent or primary care giver answered questions pertaining to infant walker use and injuries attributed to its use. Each infant was then given the Singapore modified version of the Denver Developmental Screening Test (DDST-S), along with a full clinical examination; both testers were blinded to walker use.

RESULTS:
One hundred and sixty seven (90%) of 185 infants used walkers regularly, and 21 (12.5%) of the users had one or more injuries. Most injuries were minor, such as bruises and swellings on the head, forehead, face, and cheeks. None of the children who did not use walkers showed any abnormal DDST-S results whereas 18 (10.8%) of the 167 walker users had either abnormal or questionable DDST-S results.

CONCLUSIONS:
12.5% of walker users had one or more injuries and walker use may also delay the child’s motor development. These findings will help the physician or nurse in primary care settings to advise parents about the potential hazards of walker use.

Rujukan: Infant walker use, injuries and motor development. Injury Prevention. 1997 Mar;3(1):63-6.

UMMUSAIF.COM
68000, Ampang.

About these ads

29 thoughts on “Adakah Baby Walker Selamat Untuk Anak Anda?

  1. salam.
    well, injury is one part of it. And development is another. but most mothers with more than one child seem to say they ‘need’ it because they have more than one child to look after. This is the same argument for their use of pacifiers and buaian.

  2. ya, same as in most nurseries.
    tp selama saya ada 4 org anak dan kakak saya yg ada 6 org anak, kami tak menggunakan walker. Alhamdulillah, cepat je budak2 berjalan.

    Budak akan berjalan hanya bila ditetapkan oleh Allah dan bukannya dgn latihan menggunakan walker.

    Malah, saya rasa lagi selamat kalau a toddler berada atas tilam dalam cot atau atas lantai dpd dlm walker. Dibuatnya walker tu terbalik ke apa ke..

  3. i knew the risk, but dont hv mush choice since all my 4 childs by 3months prefer to sit there than any other place.

    alhamdulillah none of them face any injuries.

    alhamdulillah 3 of them start walking at 11months. now the youngest is 6months, only Allah know when he will start to walk! w’alam. :oops:

    • @ummsoleha,

      betul ummusoleha, anak2 berbeza. but some also unlucky and get injured.

      Same as baby swing and bouncer.
      Some kids also get injured and some get shaken baby syndrome.

      Tawakkal is one issue and prevention is another issue.

      As for me, i also had naurah on baby swing for 1st 4 months bcoz she cried a lot. Tp bila dah stop swing, ok je. And the other siblings pun survive without swing.

      But we never had walker, 1stly, bcoz we dont see it as necessities. Depa naturally je duduk dan merangkak dan seterusnya berjalan.

      No heart feelings, i understand u as a mother..
      But as a doctor, i’ve seen cases dan entri saya di atas berniat utk memberitahu bagi yang tidak tahu dan mengajak kita semua kepada pencegahan.

  4. macamna pula kalau nak ajar anak tidur tanpa buaian? anak saya baru 5 bulan, blh tidur bwh tp kalau x bising, tupon dgn susu bdn..tp klu hntr kat nenek dia, susah juga nk biasakan bby tidur bwh..susah sbnrnya sbb asal blk kg jer, mesti kena gendong buaian..

    • @norliza,

      that’s why kalau blh jgn ajar awal2.

      biasakan dia tido dlm cot. anak saya yg bongsu, muiz pun camtu. mmg susah nak tido kalau tinggal dgn bibik dan abg2 & kakaknya (bila saya bekerja), bcoz depa bising. tido pun kejap2 aje atas katil bibiknya. tapi, malam dia tido lena bcoz siang tak tido sgt. so at the end, ok je.

      tp kalau yg lain tak bising, dia tido ok dlm cot dia waktu siang.

      saya rasalah, kalau anak tak meragam sgt ie bukan jenis kuat nangis, tak perlu galakkan sgt buai.

      malah kalau yg kuat nangis pun, mmg dia nak pegang sokmo.

      bila kuat nangis, lagi kita nak buai kuat. itu yg lagi merbahaya.

  5. saya ada menggunakan walker untuk baby saya tapi tentu sekali bukan tujuan melatih baby berjalan..
    cuma sekadar permainana baru yang dapat baby saya explore, paling lama dalam walker setenagh jam selepas itu saya akan keluarkan, saya juga tak tinggalkan sendirian kerana takut risiko kecederaan..

    • @baiya,

      mmg ada byk review dan research on walker ni.

      mostly buat kesimpulan, mmg ianya bukan utk latihan utk berjalan. Dan factory yg keluarkannya pun aim more for fun/toy. Dan wajib under supervision all the time. Tak blh tinggalkan langsung.

      But advisable after 5 months. iaitu umur di mana kebanyakan bby dah blh duduk. So avoid less than 5 months atau selagi bby belum duduk.

      Tp kalau nk tgk study/research kat atas ni, ianya agak stong study bcoz number bby yg depa study tu ramai.
      So, i would say prefer prevention.

      Bcoz bby ni lain dr yg lain. Kalau yg tak bernasib baik tu, maybe akan dpt kesan jangka masa panjang ke atas sistem tulang dan ototnya.

      Lagi pun, semua bby dah ditetapkan oleh Allah bila dia blh berjalan and so forth.
      Most factory reka pun objectivenya for fun. Bila ada isu dgn tumbesaran tulang dan otot baru depa sibuk2 nak prove otherwise.

      So, again tujuan saya post entri ini utk memberitahu semua akan kontranya baby walker ni rather than promoting it.

      • @ummusaif,
        Sangat setuju dgn pandangan ni.. Tulang anak-anak masih lembut belum masa utk berdiri dlm walker, cuma nak tahu ada tak study yang dibuat berkaitan effect kpd tumbesaran bayi, tulang jadi bengkok ke?..

      • @Prihatin,

        mmg ada effect on sistem motor/power/neurological development. baca Bahagian 1 tajuk yg sama.

        ttg tulang bengkok tu ie bowing of the knees (tulang lutut) ada byk pendapat. sy masih mencari kesahihannya.

        -ummusaif

    • saya berhasrat membeli walker untuk anak saya yang baru berusia 6bulan. tapi bukan tujuan untuk melatih anak berjalan. anak saya ni jenis yang suka diangkat atau didukung. bila letak bawah je memang tak tahan lama, menangis..ini agak menyukarkan saya untuk buat kerja rumah memandangkan anak saya agak berat dan umminya yang kecil ni akan sakit badan kalau dukung lama-lama. saya fikir mungkin walker dapat membantu saya memujuknya agar mahu duduk di bawah dan dalam masa yang sama boleh sentiasa mengikut saya ke sana ke mari membuat kerja rumah. tp bila baca artikel tentang walker ni saya jadi berfir banyak kali untuk teruskan niat saya….ada x cara lain saya boleh buat untuk nak latih anak agar tak sentiasa didukung

      • @umimuaz,

        anak akan menangis kerana tidak mahu diletak bcoz dia dah ada mind setting dan memori iaitu, ibu akan pick him up bila dia nangis.

        it is like analogi sains anjing dan loceng, Teori pavlov. Bila ada loceng ada makanan. Bila ada loceng aje dia akan datang walaupun takde makanan.

        so, semua bby camtu, termasuk bby saya yg berumur 5 bulan tu. malahan dia mmg suka melonjak bila kita dirikan diri.
        so utk penyelesaian mudah, mmg ramai ibu2 yg terfikir walker.

        apa kata puan letak dia dlm kot atau atas tilam dekat dgn tmpt puan buat kerja ie spy dia sentiasa nampak puan. ataupun puan blh letak dia dlm carseat atau rocker so that dia blh duduk dan goyang sendiri rocker tu dgn kaki dia, eg anak saya most of the time duduk dlm carseat. so he can see what’s going on around him. dia blh nampak abg dan kakak dia bermain. Lama2 dia takle boring sgt.

        But jgn sesekali dukung anak masa buat kerja (pakai kain selepang) eg masa tgh masak ke, masa buat susu dgn ar panas ke. Never, never, never.. (pesan pada bibik sekali)

        Bcoz as i mention kat atas risiko keselamatan lagi penting, esp dalam bab dia blh bergerak ke sana ke sini dan capai benda yg lagi tinggi bila dah besar sikit while kita sibuk buat kerja.

  6. Saya teringat pengalaman pertama menjadi ibu kira2 3 tahun lepas.bila baby mula berumur 4 mth,saya tanya pandangan kak.Muna,elok ke baby main dlm walker…
    input yg diberikan amat2 berguna,kerana tanpa walker baby sebenarnya lagi explore persekiratan baru.baby akan cepat belajar berdiri,merangkak dan berjalan baby lebih berdikari tak perlu nak kena selalu di kendong @ di dukung.

    seperkara lagi,seeloknya jaga latih baby tidur dalam buai..kerana bila nak travel g mana2..sure tanpa buai tidur mereka x lena.latih baby tidur dlm baby coat or kat tilam.senang n mudah bila travel/balik kg naik kereta/naik flight..baby x banyak ragam.

    • @Suraya Mohsin,

      errr, konfius sat dgn citer su ni. did i say baby walker is good? if i did, well, masa tu k muna pun kurang pengalaman. now i know, i tend to discourage people.

      About buaian: secara saintifik dan perubatannya, sgt2 TAK ELOK.

      It is associated with shaken baby syndrome, head injury and sudden infant death in babies and toddlers.

      Many cases, where baby got bleeding in the brain and the only thing we can associated with them is baby swing/buaian.

      Cases budak jatuh buaian.

      Budak meninggal dlm buaian bcoz tersedak susu. Bila dlm buai, goncangan boleh sebabkan bby tersedak lalu tercekik susu.

    • @Suraya Mohsin, .correctionn : su pun x minat walker ni & x pernah belikan untuk sarah coz tahu banyak keburukan nya pada perkembangan motor baby… tq atas nasihat k.munna dulu2…. :lol:

  7. The best thing is jgn ajar langsung anak tido dlm buai dr awal.Buat le cara lain utk tidokan dia.

    K muna lbh prefer anak tido lena bila tido dgn kita daripada dia tido lena lama2 bila unsupervised dlm buaian.

    I always cek on them every 1-2 hours bila depa tido and see them breathing well.

  8. setuju,su pun xsuka membuai budak dalm buaian.leceh…senang2 je..tidurkan dia atas tilam or baby cot.

    sepekara lagi,kebanyakan parent letak anak dlm walker kerana x nak anak depa menjelajah segenap sudut didalam rumah dan nak elak anak kutip barang kat lantai(just pastikan rumah clean,ada space uk anak bermain n rumah x semak dgn barang )nak avoid anak dr menjelajah zon2 yag bahaya dlm rumah,pasang safety gate so anak x boleh la jelajah dapur,panjat tangga.

    ada juga yg gunakan walker bagi mudahkan parent menyuap anak mereka bila tiba waktu makan (my friend did it)

    mentaliti,persepsi & pandangan individu berbeza..ada pro n kontra…

    • @Suraya Mohsin,

      k muna nasihatkan su baca entri k muna yg baru tu (bah 2).
      nanti kalau sembang dgn mak2 yg lain, blh bagi buktinya.

      la ni org cakap pakai evidence based. it’s all about clinically and statistically proven dan bukannya ikut rasa aje. :)

  9. salam…
    saya pun tak berapa gemar nak guna walker ni..tapi dua2 anak saya memang pakai sebab mak cik dia yg jaga kalau saya pegi kerja..harap2 yg sikecil 6 bulan ni tak payah la kot… swing??saya mmg avoid to use it sebab pengalaman anak yg sulung ni mmg membuatkan saya dan suami serik nak guna dah..ke mana2 terpaksa usung buaian… so, yg second dan third ni mmg tak guna buai langsung..alhamdulillah..lena tidurnye…pacifier mmg tak pernah guna…sebab nanti gigi tak elok..ye ke ummu saif

  10. salam kak,
    hmmm…baby faiq dah 7 bulan dan setakat ni alhamdulillah tak tido buai,tak pakai walker…memang dah niat sejak mengandung lagi taknak sume2 tu dan nak breast feeding sampai 2 tahun tapi rezeki faiq cuma 44 ari….
    cuma pacifier tu yang lomah sket…dah termula bagi masa faiq kena puasa start 5 pagi sampai 2 ptg untuk xray buah pinggang dia masa 2 bulan..(sbb dia lahir buah pinggang besar sebelah).
    bila pakai pacifier ni masalah kembung tak penah lak,tapi bimbang gak kalau betul bagi efek pada pertumbuhan gigi dia…seeloknya bila nak ceraikan dia dari pacifier tu?faiq cuma nak puting tu bila nak tdo jek..(tak sepanjang masa ada dlm mulut dia)….

  11. salam ummu saif,
    sy dah baca buku ‘aku terima nikahnya’tulisan abu saif and i’m glad tht we are not really different facing the same parenting problems. I’ve a kid (4yrs)and coming soon bln ogos ni-insyaallah. Bt the problem is mybe i can categorized my kid as late bloom.My kid lahir hjg tahun n mmg development nmpk agk lmbt compare to his friend. Especially bila pi sekolah tk nk tulis n baca.Sometimes mmg agak tk setuju dgn sistem skrg,time umor 4 thn pn dh mcm2 exam kna ambik.Bt dh tkde pilihan. Sy rasa la, skill dlm hidup ni mcm2 n mayb school should nt focusing on formal learning je, there’s alot other skill to develop at their age. So, bila hjg thn ada penyampaian hadiah, as a parent terasa jgk la anak kita tk bleh perform well n sedih jgk la. Dilema jgk tu…

    • mmg bdk2 yg lahir hjg tahun lmbt skit and kdg2 low performance compare to bdk2 yg lahir awal thn. sebab perbezaan byk bulan, .. skill pun kurang sbb ‘muda’ dr yg lain. otak x develop mcm2 bdk2 lain. tp, jgn risau, sbb perbezaan ni akan berkurang selepas dia dah masuk sekolah menengah.kdg2 lebih awal.

      kalo nak tgk dia perform better, masukkan dia dlm group thn yg akan datang. contohnya, anak lahir hjg tahun 2000, suppose msk tadika tahun 2005 sebagai murid umur 5 tahun (sebenarnya anak baru 4 tahun berbanding kawan2 dia yang dh pun mungkin masuk 5 tahun atau 4.5 tahun). tp lambatkan dgn masukkan dia ke dalam kelas pada 2006 sebagai murid umur 5 tahun.

      moga puan faham apa yang saya terangkan. :)

  12. Pingback: Baby Walker: Adakah Selamat? « Dr Zubaidi Hj Ahmad Menulis

  13. I personally desired to share this particular post, “Adakah Baby Walker Selamat Untuk Anak
    Anda? | UmmuSaif.Com” together with my own good
    friends on facebook or twitter. I personallyonly wanted to spread your great writing!

    Regards, Belle

  14. The developers need to know the current taste of the market and develop a good application.
    The most luring thing which is main cause of the fantasy to all
    Apple lovers and i – Phone apps programmers is the new Retina screen size of 4 inches with superior resolution.
    It has always been easy to access and read Microsoft office files on
    iphone but the application ‘Documents To Go’ brings in the
    facility to create as well as edit those files effortlessly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s